Język francuski [2093]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Wuwuzela

Znacie jakies francuskie przysłowia lub inne ciewakw rzeczy? Bo ja sie zdiwiłam gdy sie dowiedziałam jak jest wódka!! L'eau de vie! czyli "woda życia" :P :-))), albo przysłowie "jestes pijany jak Polak" lub "tu parle francais comme vache espagnol" czyli "mówisz po francusku jak hiszpanska krowa"

PS mogłam sie pomylic w niektórych słówkach, bo sie spiesze, wiec poprawiajcie jakby co!
  • L;uka;S

La banq - bank
    Le banq - ławka
  • Anonim

http://www.francuski.ang.pl/idiomy_...

tutaj powinno troche tego byc:]
  • Anonim

najbardziej mi się podoba różnica pomiędzy poisson i poison (pierwsze to ryba a drugie to trucizna:>) ale z początku, kiedy się jeszcze nie umie dobrze cytać:) txty z tymi wyrazami nabierają innych znaczeń:)
  • tjrs envie d'toi!!

ej flamastrze to jest tak:
    la banque- bank
    le banc - ławka

pozdrawiam
  • mmajaa

oj duzo jest takich slow, gdzie po zmianie rodzajnika, zmienia sie znaczenie: livre, crepe, poele, voile, page, oeuvre, memoire, tour, manche, mousse...

mnie tez zawsze fascynowal fakt, iz niektore rzeczowniki w liczbie poj. znacza cos innego niz z mnogiej(np: ciseaux), czy tez przymiotnik stojacy przed rzeczownikiem znaczy coś innego niż wtedy, gdy stoi po nim(np: pauvre)alo jak wiele jest wyjątków w tworzeniu rodzaju żeńskiego lub liczby mnogiej:D mraaau
| |

Wstępujcie ci znają ten język lub chce się trochę nauczyć. Ja się ucze od roku i już bardzo ...

Fotki

Miejsca grona (0)