Jazz [14836]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • cinnamon tea

tyle jest tematów, w których wymienia się Majlsa, Koltrejna, Keitha...
    I to jest przydatne, jeśli ktoś trafia tu przypadkiem i zastanawia się, co też może być w tej pokracznej muzyce takiego interesującego, że zgromadziło się nas tu aż tylu (pomijając, że znakomita większość albo jedynie podgląda, albo którym 'Jazz' komponuje się z feng shui gronowego profilu).
    Tak, wtedy przy minimalnym wysiłku można zacząć od 'podstaw'.

Ciekawi mnie natomiast, co odkryliście świeżego? Niekoniecznie muszą to być muzycy <25 lat, interesują mnie raczej płytowe świeżynki, które z braku odpowiedniej promocji nie trafiają na empikowe półki?
    Zresztą te, które trafiają, też mnie interesują.
    Nie musi być deep&edgy; ważne, by było fresh&new.

Swoją drogą wydaje mi się, że to też całkiem sensowne pole do dyskusji o wpływach i odniesieniach we współczesnej muzyce, i -moim zdaniem- jej skończoności.

Podejrzewam, że brzmi nieco prowokacyjnie, ale chętnie się rozwinę, jeśli znajdą się rozmówcy; )
  • Obrońca wdów i sierot :)

Pewnie dla niektórych to żadna nowość - Robert Glasper - Pan wydał do tej pory trzy płytki (ale za to dwie w Blue Note) - ja posiadam "Canvas" z 2005
  • Thomas

Kid Koala
    I cała Zen CD tyle ze to jest VA
    No i bardziej znany pewnie David Holmes
  • SzymonK

Paweł Kaczmarczyk
    Wasilewski, Kurkiewicz, Mis Trio
    Mid West Quartet
  • aranjuez

Raphael Rogiński
  • Barnab/ B-side

Czy ktoś zapoznał się z "Expressions" Smoczyńskiego i płytą Dominika Bukowskiego? Zwłaszcza ta druga mnie ciekawi, ale nie sądzę, żebym ją znalazł w sieci.
  • cinnamon tea

Dominik będzie grał niedługo w Krakowie; opowiem, jak było :)
  • Tomek

Christian Scott
  • Morgenstern

Hiromi Uehara
  • Anonim

Nik Baertsch Ronin [ECM]

Kwintecik, gostek jest pianistą, gra z saxem/kontrafagotem, perkusją, drumsami, basem. Jazz-płaszczyzna, momenty psychodeliczne. Jak się kawałek rozkręci, to jest nawet czego posłuchać.

Dwa Albumy: Stoa , Holon

Slyszalem sporo o 'The Leprechaun' Chicka Corei. Nigdzie nie widzialem tego albumu w Empikach, dlatego polecam. Plyta remasterowana, stara, troche zdarta, ale podobno bardzo dobrze przyjęta, Downbeat ocenił na 5 gwiazdek (!). Jest to Fusion.
  • cinnamon tea

ojaaaa.. mój topic zasłużył na miejsce na Olimpie!

jako prezent z okazji tejże Pierwszej Komunii - Esbjörn Svensson Trio wydali - jak mniemam - ostatnią płytę.
    Pośmiertne wydawnictwo nosi tytuł 'Leucocyte' i właściwie nie jestem w stanie powiedzieć o tej płycie nic więcej, bo nie miałam jeszcze okazji jej słyszeć. Jestem natomiast pewna, że są tu szczęśliwcy, którzy się nią już cieszą. (podejrzewam, że wydanie obchodzi pierwszy miesiąc)
    Anybody?
  • Anonim

Leucocyt jest niesamowicie klimatyczny (nie odkryłem zbyt wiele).
    Cały album jest utrzymany w niesamowicie psychodelicznym i mrocznym charakterze. Svensson otwiera go solowym kawałkiem 'Decade' i potem rozpoczynają się dwa Premonition : Earth ( Jest fenomenalny ! ) i Contorted.

Ostatnie cztery kawałki to tytułowe Leucocyte:
    Ab Initio - http://pl.youtube.com/watch?v=9Yt8G...
    Ad Interim - przez minute jest kompletna cisza.
    Ad Mortem
    Ad Infinitum.

Płyta niezła. Svensson naprawdę się rozwinął, jego pierwsza płyta, na której się już rozpoczął rozkręcać - Tuesday Wonderland - (poprzednie albumy były słabe,no może Everyone Has Gone i Gagarin) zapowiedziała Live In Hamburg, która jest genialna. No i potem Leucocyte.
  • jul.

i Aga Zaryan wydała kolejną płytke, podobno bardzo rożni się od poprzedniej. no.
  • Lady Lachezis

Mikromusic "Sennik"
    zakochałam się w tym
    polecam!
  • -_-

też polecam.
  • Anonim

To jakaś zbieranina ? składanka pościelowa?;)
  • MilesDavis

Nie, Jazz w rytmie ruchów frykcyjnych, by można było się zadowalać przy słuchaniu.
  • Anonim

ciekawe;)
  • Barnab/ B-side

Nie wiem czy każdy zarejestrował - ukazał się W KOŃCU drugi album, na którym zarejestrowany są dokonania live grupy Niemen... a konkretnie dwóch jego grup, bo Grupy Niemen, z Nadolskim z SBB, oraz Niemen Aerolit, w składzie z Idee Fixe.

Album to 2CD z koncertami z Jazz Jamboree w '72 i '75.

Trochę więcej o Muzie tutaj: http://niemen.aerolit.pl/wiki/Katto...

Kosztuje 50-60zł.

Na razie słuchałem jednej, półgodzinnej składani z Idee Fixe i jest to kawał potężnej muzyki.

Druga sprawa - na dniach wychodzi nagranie koncertowe z trasy Return to Forever 2008, na 2CD. DVD wyjdzie w maju.
  • alek

niezbyt new.. bardziej fresh.

Gonzales/ Solo Piano/ 2004/ No Format
    http://rapidshare.com/files/2107860...

pytałem w empiku.. nie mają.
  • 1
  • 2
| |

Dyskusje o szeroko pojętym jazzie. 1. Info o koncertach zamieszczamy tutaj: http://grono.net/forum/...

Fotki

Miejsca grona (2)