• 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • nemesea

W jazzie jestem dopiero początkująca... Czy ktoś mógłby mi przybliżyć ideę swing-u, wykonawców, założeń itp ?
  • wicher_lab

Najkrótsza droga
    dzisiaj 00:04 http://pl.wikipedia.org/wiki/Swing_...

Takie coś jeszcze wyszukałem (nie wymyśliłem!)...
    Że "swing" to coś, co mają (ponoć) tylko czarni. Chodzi o intuicyjne wyczucie pulsacji. W erze Duke Ellingtona i innych wodzirejów (sorry), czarni wypracowali sobie taki wspólny mianownik (puls), którego biali nie potrafili zakumać. Każdy muzyk grał wokół tego niewidzialnego/niesłyszalnego pulsu. To tak, jakby w muzyce rockowej perkusista nie używał stopy i werbla, grał wszystko tylko nie to :)

Oczywiście nie jest to odkrywcze dzisiaj, ale i tak zapomina się o tym, co naprawdę napędza dobrą muzę
  • Anonim

Nat King Cole; )
  • Anonim

Count Basie, Duke Ellington, Benny Goodman i ich bandy... Ella też sobie swingowała... Glen Miller, Fletcher Henderson... sporo tego, kolega wyżej słuszenie zauważył, że najłatwiej sobie wstukać "swing" i na pewno duuużo informacji, nazwisk wyskoczy :)
  • nemesea

Super :) Dzięki za pomoc.
    Oglądałam ostatnio w TV w wiadomościach o urodzinach goscia, kóry właśnie śpiewa do swingu [podobno bardzo sławny] i mnie po prostu to zaciekawiło. Może też oglądaliście i wiecie o kogo chodziło? Min zaśpiewał w duecie z Tomem Jons'em...

Jestem zielona...
  • wicher_lab

A może Rod Stewart? On ostatnio swinguje, bo mało kto już do tego okresu sięga
  • Anonim

to pan Tony Bennett !!!!!!!!!!!!!!
  • nemesea

tak, to chyba o niego chodzilo :]
    dzięki wielkie :)
  • Anonim

no jakto! Michael Buble to dla mnie wspolczesny Sinatra, a nie Rod Stuard ktorego nie moge słuchac bo mi jakos skrzeczy i chrypi zabardzo :) poza tym Jamie Cullum też troche swinguje.. nie narzekajmy na współczenych swingerów :> (a przypomne że obaj są biali, więc mówienie ze swing jest tylko dla czarnych jest przesadą...)
  • Anonim

Majkel Bubel... :P
  • SZYSIA

no i jeszcze - jeżeli mówimy o współczesnych wykonawcach The Puppini Sisters - świetne dziewczyny:))
  • Anonim

Django Reinhardt!
  • Krzysztof B

Podobno kategorie i nazwy są po to aby fanom i dziennikarzom było łatwiej się poruszać w ulubionej materii, wszak muzycy nie lubią aby ich klasyfikować.

Swing to dwie kategorie.

Mówiąc/pisząc o swingu należy wyróżnić: swing czyli tą niesamowitą pulsacje, bujanie, wyczucie rytmu, które charakterystyczne jest dla każdego jazzmana. Oraz Swing czyli styl muzyki jazzowej zapoczątkowany w latach 30 tych.

Polecam nagrania: Lionel’a Hampton’a, Chick;a Webb’a, Benny’iego Moten’a

A z późniejszych czasów Brian’a Setzer’a.

Moim osobisty mistrzem jest Louis Jordan, on chyba był pionierem jeżeli chodzi o muzykę swing i rythm’n’bluesa. Podczas jego koncertów tańczono a bilety były wysprzedane do ostatniego, bo oprócz fajne muzy jego utwory miały nie rzadko dowcipne teksty.
  • all by myself..

Michael Buble jest absolutnie genialny! swinguje calym sobą:0
  • Anonim

Powtarzam - Bubel... Chyba kopiuje... Współczesny Sinatra - a i owszem, bo robi wszystko identycznie jak on (ciekawe, czy gdyby zaśpiewał "Moon River" to tak samo jak Sinatra by zrobił podjazd - jedno z niewielu nagrań, które temu panu nie wyszło najlepiej, bo mimo braku szacunku do tego, jaką był osobą, Sinatrę lubię)...
  • J.

moze i kopiuje, ale przjemnie się słucha...choć mnie osobiście nie zachwyca tak bardzo
  • Kasieńka

Dobrze by zrobił śpiewając coś własnego, bo głos ma niczego sobie (bardzo przyjemny):)
  • a.sk

>gierma napisał
    >to pan Tony Bennett !!!!!!!!!!!!!!

To na pewno był on, bo wydał ostatnio płytę, gdzie śpiewa w samych duetach (prezent, który najbardziej się w tym roku udał mojemu św. Mikołajowi;) ).
  • a.sk

Ale co by nie powiedzieć, to mi się jednak z całej płyty najbardziej podoba "Smile" z Barbarą Streisand-zakochałam się w tym utworze!
  • a.sk

Tylko, że na tej płycie Tom Jons nie śpiewa. Może na jakiejś innej występują razem. Jest za to "Bubel", którego (choć może kopiuje) jednak słucha mi się całkiem przyjemnie:)
  • 1
  • 2
| |

Dyskusje o szeroko pojętym jazzie. 1. Info o koncertach zamieszczamy tutaj: http://grono.net/forum/...

Fotki

Miejsca grona (2)