-
archiee
Przeszukuje wlasnie net w celu odnalezeinie jakiejs dobrej stronki z kodami źródłowymi.. Dokladnie chodzi mi o program rysujacy funkcje jednej zmiennej.. Głowny moj problem to sprawdzanie składnii - nie wiem za bardzo jak to ugryźć; / Serdeczne dzieki za wszelką pomoc!! -
YouCan'tGoWrongWithStretchyPants
Polecam "odwrotna notacje polska" (reverse polish notation). Kiedys napisalem cos takiego, ale watpie, zebym znalazl (choc...; -).
-
Adept
>krew pot ślina napisał
>Polecam "odwrotna notacje polska" (reverse polish notation).
>Kiedys napisalem cos takiego, ale watpie, zebym znalazl
>(choc...; -).
>
a co ma wspólnego odwrotna notacja polska z badaniem składni funkcji??
Jeśli dobrze zrozumiałem i podajesz na wejście programu wzór funkcji i masz na podstawie jego narysować wykres to musisz sobie jakiś parsert napisać.
Pozdrawiam -
archiee
ONP RZĄDZI!! bardzo mi sie przyda przy robieniu tego projektu ... dzieki serdeczne za wskazowke !!! -
-
Adept: bardzo łatwo jest napisać (nawet jednoprzebiegowy) parser z notacji matematycznej, która jest łatwa dla ludzi a trudna dla komputerów do ONP, która jest trudna dla ludzi, ale łatwa dla komputerów; -) nie znam niczego lepszego niż ONP do parsowania funkcji.
nawet nie chodzi o ścisłą ONP, ale o sposób trzymania rzeczy na stosie, które potem można łatwo poskładać do kupy. -
piotrek.
kiedys jak sie uczylem troche javy, napisalem cos takiego: http://yard.ovh.org/java/wykresy.ht...
nie jest moze zgrabnie napisane, ale mniej wiecej robi to, o co ci chodzilo, glowny problem to odczytanie tego, co czlowiek widzi, a komputer niekonicznie, jak chcesz to zobacz kod zrodlowy, moze sie przyda. -
Anonim
Szukam czlowieka na zaliczenie z javy 2 semestr informatyki Warszawa dobrze zaplace czekam na odpowiedz!!! -
Łukasz
-
Adept
>krew pot ślina napisał
>Adept: bardzo łatwo jest napisać (nawet
>jednoprzebiegowy) parser z notacji matematycznej, która
>jest łatwa dla ludzi a trudna dla komputerów do
>ONP, która jest trudna dla ludzi, ale łatwa dla
>komputerów; -) nie znam niczego lepszego niż ONP
>do parsowania funkcji.
>
>nawet nie chodzi o ścisłą ONP, ale o
>sposób trzymania rzeczy na stosie, które potem
>można łatwo poskładać do kupy.
ok, zgoda.. ale
1. smuszasz tym samym człowieka do pisania funkcji w ONP (co jak sam napisałeś nie jest takie trywialne)
2. i tak musisz parsować funkcje (sin, cos, ^ , itd) jak i zmienne (x)
więc to moim zdaniem nie jest odpowiedź
-
1. do niczego nikogo nie zmuszam
2. jak ktoś uważa, że zna prostszy sposób, niż ONP, to natychmiast powinien go z radością zaimplementować
3. jak dla kogoś to nie jest odpowiedź, to może czekać na inną, szczególnie, że dla samego zainteresowanego, zdaje się, była to odpowiedź.
oui?; )
-
Adept
>krew pot ślina napisał
>1. do niczego nikogo nie zmuszam
zmuszasz! źle się wyraziłem. bardziej odpowiadało by słowo "użytkownika". bo chodzi mi o kogoś kto będzie korzystał z tego programu.
>2. jak ktoś uważa, że zna prostszy
>sposób, niż ONP, to natychmiast powinien go z
>radością zaimplementować
>3. jak dla kogoś to nie jest odpowiedź, to
>może czekać na inną, szczególnie,
>że dla samego zainteresowanego, zdaje się,
>była to odpowiedź.
>
>oui?; )
>
a to akurat prawda :) co nie zmienia faktu że ONP nie rozwiązuje problemu. Bo parser tak czy siak MUSI być.
-
Acha! Teraz rozumiem! :-) Zle sie zrozumielismy
Chodzilo mi o to, ze bardzo prosto jest przeparsowac
(a+b)*c
do
ab+c*
a to juz jest bardzo latwo rozwiazywalne przez komputer
Czyli uzytkownik wprowadza rzeczy po ludzku, a parser przerabia je do ONP (niekoniecznie reprezentowanej jako string)
P.S. Do zaimplementowania operatorow uzylbym wzorca Strategy; )
- Przeglądaj grona w kategorii Internet i Komputery
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne
- Zostań moderatorem