Java [1242]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • pr0kt0r

No jak w temacie szukam dobrego prostego IDE dla pisania aplikacji w javie kożystająć z jdk1.3

Przepraszam za taki prostacki temat ale idąc za postępem postanowiłem wziąść się za jave(za dużo aplikacji teraz w niej tworzą, więc nie można jej nie znać)

Jeśli komuś by się chciało to mógłby mnie nakierunkować na JSP po po to chcę się uczyć javy

Pozdrawiam
  • Anonim

Do samej Javy polecam Eclipse, oprócz tego polecam również bycie na czasie, czyli jdk 1.5 :) Dobre jest chyba też NetBeans, które jest dostarczane wraz z jdk... A co do JSP - ponoć dobre może do tego Sun Java Creator, choć i sam Eclipse po zainstalowaniu odpowiednich plug-inów da radę... Warto mieć przy tym dość mocnego kompa, bo Java jest dość zachłanna :)
  • pr0kt0r

Hmmm.... Eclipse, NetBeans z tego co wiem to kombajny "na swoim podwórku" nie lekkie środowiska...

A czy w JSP moge wykorzystać te same obiekty co w javie czy to już inna bajka?
  • Daniel Fukuda

Lekkie IDE... polecam "JCreator LE version". Do sciagniecia tutaj:

http://www.jcreator.com/download.ht...

W sam raz do nauki Javy :)
  • Daniel Fukuda

>janu napisał
    >Do samej Javy polecam Eclipse, oprócz tego polecam
    >również bycie na czasie, czyli jdk 1.5 :) Dobre
    >jest chyba też NetBeans, które jest dostarczane
    >wraz z jdk... A co do JSP - ponoć dobre może do
    >tego Sun Java Creator, choć i sam Eclipse po
    >zainstalowaniu odpowiednich plug-inów da radę...
    >Warto mieć przy tym dość mocnego kompa, bo
    >Java jest dość zachłanna :)

eee, nasz kolega chyba prosil o cos prostego :D
    eclipse i netbeans to juz imo troszke zaawansowane ide ^^
  • nie kupuj w ESC !!

Najprostszym srodowiskiem jest BlueJ (@ http://www.bluej.org/).

Jezeli chodzi np o tworzenie formatek przy uzyciu Swing-a to chyba najprostszym narzediem bedzie JDeveloper :) Oczywiscie jest on sam w sobie baaaaaaaaardzo poteznym kombajnem, ale nie kojarze innych IDE ktore oferuja tak intuicyjne tworzenie GUI.
  • SkiLo

>pr0kt0r napisał
    >Hmmm.... Eclipse, NetBeans z tego co wiem to kombajny "na
    >swoim podwórku" nie lekkie środowiska...
    >
    >A czy w JSP moge wykorzystać te same obiekty co w javie
    >czy to już inna bajka?

ogolnie java ma 3 edycje j2se - desktopowe aplikacje, j2me - mobilne aplikacje i j2ee - webowe aplikacje. 'Podstawowe' klasy sa dostepne we wszystkich edycjach.
    Ja polecam do nauki notepad(lub jakis inny edytor tekstu)+cmd, potemJCreatora, a pozniej NetBeans (w Eclipse imho za duzo konfigurowania na poczatek i mozna sie pogubic)
  • spec

a ja bym pisal bytekod na kartach perforowanych;)
    no notepad moze jest prosty ale ma ta podstawowa wade ze nic nie robi po za edycja, moze to do nauki dobre. z koleji JCreator chyba nie warty zachodu na dluzsza mete, ale to rozwiazanie optymalne (imho nie wiele wiecej robi niz notepad).
  • nie kupuj w ESC !!

>spec napisał
    >a ja bym pisal bytekod na kartach perforowanych;)
    >no notepad moze jest prosty ale ma ta podstawowa wade ze nic
    >nie robi po za edycja, moze to do nauki dobre. z koleji
    >JCreator chyba nie warty zachodu na dluzsza mete, ale to
    >rozwiazanie optymalne (imho nie wiele wiecej robi niz
    >notepad).
    >

Dlatego blueJ na start ^^
  • pr0kt0r

Skoro polecacie BlueJ to niech będzie BlieJ (wlasnie sciagam)Mam nadzieje, że współpracuje z JDK.
  • nie kupuj w ESC !!

>pr0kt0r napisał
    >Skoro polecacie BlueJ to niech będzie BlieJ (wlasnie
    >sciagam)Mam nadzieje, że współpracuje z JDK.

Zeby nie bylo - to ja polecam, wiec jezeli Ci sie NIE spodoba to mozesz krytokowac tylko mnie :)
  • pr0kt0r

Naprawde spoko jest ten BlueJ, sam odszukuje lokalizacje javy więc nie mamy nic na głowie tylko siadamy i kodujemy; )
    Polecam!
  • Kocham I.

netbeans 5.0 + jdk 1.6 :D używam i polecam!
  • Anonim

jdk 1.5 chyba [;
  • Anonim

ehhe mój błąd - wystarczy poszukać i się znajdzie wersję beta...
  • spec

nie bede znowu zlosliwy;>
  • Kocham I.

:)
  • Houston

no własnie - ciągnąc temat: potrzebuje jakiegoś fajnego ide tak żeby odpalić na 15 terminalach na raz i żeby uciągnął to serwerek - netBeans i Eclipse są za ciężkie - BlueJ działa ale to jest bardziej kiepski notatnik niż ide - dobry na początek ale na dłużą metę ma niewygodny :)
  • spec

Houston witam! a co Ty w javie dielasz? :>
  • Houston

yooo - na uczelni robimy w javce :PP
  • 1
  • 2