-
pan.Tunio
witajcie,
odrazu zaznaczam ze jestem newbie więc bardzo prosze sie nie śmiać ze mnie;)
otóż ostatnio zaczalem sobie pisac troszke w javie, standardowej J2SE... i chcialbym troszke poszerzyc swoja wiedze o javie, o wlasnie edycje mobilną... i tutaj moje glowne pytanie, a mianowicie:
czy jest jakiś soft który umożliwia konwersje plikow .java do jar/jad?
oraz oprócz tego powyższego bardzo prosilbym ludzi orientujących sie w temacie o zaproponowanie jakichś źródel z których można dowiedzieć się wiecej o J2ME, bo naprawde nie wiem z której strony to ugryźć, bede wdzieczny za jakieś url-e albo namiary
pozdrawiam
-
SkiLo
Tobie to w ogole by sie przydalo poczytac podstawy Javy. Jar to spakowane archiwum w ktorym sa m.in. pliki class.
Sprobuj zaczac od tutoriala na java.sun.com. -
pan.Tunio
akurat wiem ze *.jar to zip.
pytam sie czy jest jakiś program pozwalający na przeksztalcenie czegoś napisanego w javie j2se na midlet...
pozdr -
Anonim
jest takie polecenie które służy do robienia jar'ów (jar to może być też nieskompresowane archiwum jeśli np chcemy go przerobić na *.exe), nazywa się: (fanfary) jar :)
niestety na j2me się nie znam ale ostatnio poczułem nieopisaną chęć napisania sobie czegoś na mojego SonyEricssona więc wyrażam moje szczere zainteresowanie tym topiciem :) -
-
Anonim
jest takie polecenie które służy do robienia jar'ów (jar to może być też nieskompresowane archiwum jeśli np chcemy go przerobić na *.exe), nazywa się: (fanfary) jar :)
niestety na j2me się nie znam ale ostatnio poczułem nieopisaną chęć napisania sobie czegoś na mojego SonyEricssona więc wyrażam moje szczere zainteresowanie tym topiciem :) -
Anonim
jak widać na załączonym obrazku javaserver nie daje już rady na gronie... -
Anonim
-
pan.Tunio
no wlasnei tez bym chcial sobie cos napisac na swoją nokię.
anyways wydaje mi się że to polecenie 'jar' po prostu generuje sobie jara z classów, ale jednak napewno (na mój gust) nie przekonwertuje tego co napisales w se do me
a więc zwracam sie z apelem do użytkowników tego grona, jeśli moglibyście podrzucić namiary lub same tutoriale w miare przyjaźnie napisane
bylbym wdzieczny
pozdr -
Anonim
-
pan.Tunio
no wlasnei tez bym chcial sobie cos napisac na swoją nokię.
anyways wydaje mi się że to polecenie 'jar' po prostu generuje sobie jara z classów, ale jednak napewno (na mój gust) nie przekonwertuje tego co napisales w se do me
a więc zwracam sie z apelem do użytkowników tego grona, jeśli moglibyście podrzucić namiary lub same tutoriale w miare przyjaźnie napisane
bylbym wdzieczny
pozdr -
*Kamil*
pomijajac temat jara.. nie znajdziesz programu konwertujacego se na me z racji tego ze piszac pod se uzywasz bibliotek typu swing/awt/swt natomiast w me kozystasz z api w pakietach javax.microedition..
jesli chodzi o tutoriale to np strona suna..
http://developers.sun.com/techtopic...
ja polecam sciagnac netbeansa i dodatek do niego mobility pack, dzieki temu nazedziu midlet budujemy prawie wizualnie... na stronce netbeansa jest tez taki get started do midletow :) powodzenia -
Anonim
Deth widze, ze Ty kumaty czlowiek jestes. A co z Eclipse? Da rade? Podobno lepszy od Netbeans'ow -
steelheart
>Wonderboy napisał
>Deth widze, ze Ty kumaty czlowiek jestes. A co z Eclipse? Da
>rade? Podobno lepszy od Netbeans'ow
do eclipse masz eclipseME
niema wizualnego generatora UI (a ten z netbeansa taki syf produkuje ze imo nalezy sie od niego trzymac z daleka)
-
pan.Tunio
zna ktos miejsce gdzie moge dorwac jakis tuturial do tego wizualnego edytora netbeans? (oczywiscie oprocz tego podstawowego co jest na netbeans.org) -
Anonim
hehe przeciez netbeans jest tak intuicyjny, ze po co jakis tutorial. W przeciwienstwie do Eclipse usiadlem i zaczalem pracowac. Wszystko od razu skonfigurowane, mi sie to podoba :P. Nie wiem tylko jak pracowac w trybie wizualizacji jesli otwieram gotowe zrodlo. Napisalem komunikator w swing i awt i chcialbym poprzestawiac layout, nie moge znalezc tego; PP -
pan.Tunio
nie jest jakos strasznie intuicyjny:)
jednak jakby ktos mial jakis tutorial bardzo bylbym wdzieczny!
ps wonderboy: zagadaj do mnie na gg. chetnie pogadam
pozdr -
steelheart
zmien telefon na cos z windows mobile to sobie w visual studio bez tutoriala wyklikasz
odpalisz wizarda "Moja zajebista aplikacja" i po 5 minutach bedziesz mial co chciales...
-
pan.Tunio
-
steelheart
- Przeglądaj grona w kategorii Internet i Komputery
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne
- Zostań moderatorem