Java [1242]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

otóż mam taki problem: mam obiekt klasy dziedziczącej po JApplecie - w trakcie działania programu muszę wielokrotnie podmieniać MouseListener i MouseMotionListener tego obiektu (czasem będzie to null a czasem jeden z moich MouseListenerów - działanie każdego z moich MouseListenerów jest całkowicie odmienne - zdecydowanie nie mogą być połączone w jedną klasę).
    no więc proste removeMouseListener() i addMouseListener() nie działa poprawnie (tzn działają ale dają _bardzo_ nieoczekiwane efekty, a po chwili 100% zużycia procesora i literalnie setki wyjątków).

No więc jak poprawnie podmienić MouseListener'a? lub ewentualnie ominąć ten problem? any thoughts?
  • Adept

a co stoi na przeszkodzie żeby różne działanie listenerów umieścić w blokach instrukcji warunkowych?? bo ja nie rozumiem czemu tak nie zrobiłes...
  • Anonim

bo każdy listener ma ZDECYDOWANIE odmienne działanie - dopiero napisałem pierwszego a on ma 150 linii kodu...

- nie chcę sobie robić siana z kodu, podmiana listenera byłaby dużo sensowniejsza i klarowniejsza ("teraz ten panel działa tak; zmiana; a teraz ten sam panel działa na tej samej zawartości inaczej")

jeśli nie wykombinuję z czym jest problem to w ostateczności wyląduję na blokach ale to będzie... meh
  • Maciek Makowski

Rozwiazaniem posrednim byloby zrobienie jednego listenera, ktory stanowilby fasade i ktorego bys nie podmienial -- tylko w samym listenerze zmienialbys obiekt implementujacy "strategie" obslugi myszy. Nie wyglada to zbyt madrze (jest przekombinowane), ale jezeli rzeczywiscie nie daloby sie podmienic listenera, to da w miare przejrzysty kod.
  • Adept

no ale co z tego że 150 linii?? może nawet mieć milion!! dajesz każde działanie w osobnej metodzie i tylko wywołujesz daną metode przekazując jej MouseEvent...

if (flaga ==1){
    metoda1(e);
    }
    else if (flaga==2){
    metoda2(e);
    }

moim zdaniem to rozwiązanie jest całkiem niezłe... zwłaszcze jeśli nie potrafisz inaczej...
  • spec

oba rozwiazania dobre.
  • steelheart

Strategie = yes
    milion lini + harmonie if-else = No (chyba ze chcesz sie zatrudnic w comarchu albo infovide :P)
  • Adept

lini kodu akurat przy ifach będzie akurat mniej niż w rozwiązaniu które chce zrobić kolega..
  • SkiLo

hehe comarch rox... cos o tym wiem hihihi
  • mbartyzel

Mozesz coś więcej powiedzieć o pracy w Comarch?
  • mbartyzel

Jednym ze sposobów na utrzymanie porządku w kodzie podczas korzystanie ze swinga jest zastosowanie wzorca Mediator.

Każdą kontrolkę, która ma reagować na jakieś zdarzenie, wyprowadzasz z klasy bazowej i implementujesz w niej interfejs listenera. Metoda listenera wywołuje odpowiednią metodę mediatora.

Przykład: Guzik, który ma coś tam zrobić.

public class Mediator {
    private YouButton yourButton;

public void buttonClicked() {
    / /obsluz klikniecie guzika
    }
    }

public class YourButton extends JButton
    implements ActionListener {
    Mediator mediator;

public void actionPerformed( ActionEven event ) {
    mediator.buttonClicked();
    }
    }

Oczywiscie, trzeba zainicjowac pola. Ja preferuję injekcję a'al Spring getterami i setterami, ale jak kto woli

Takie roziwązanie pozwala zachować rozsądny porządek w kodzie.
    Można również inaczej można użyć kontenera XWork i jego implementacji Swingwork (o ile została juz wypuszczona jakas wersja RC; )) i tez dziala wyśmienicie.

Pozdrawiam.
    Michał
  • Anonim

o, i z sensem, thx :)
  • Adept

no ale jak to ma działać?? bo ja szczerze mówiąc nie do końca rozumiem jak to ma ominąć blok instrukcji warunkowych
  • spec

nie rozumiem jak to sie ma do tematu. wzorzec mediatora.
    i tak trzeba dodawac listenera i tak, a ze w klasie Mediator jest zaimplmentowana cala logika ? co z tego ?
    tutaj problemy sa raczej techniczne..
    (jawka suxx so hard)

• Adept

gdyby nie ten nawias na końcu zgodził bym się z przedmówcą - zresztą już to wcześniej napisałem
  • spec

ja bym to zrobil inaczej... blah

klase w ktorej byla by kolekcja obiektow implementujacych listenera(albo jakis interfejs, wlasny interfejs). ta klasa by implmentowala listenera. routowala calosc do wszyskich obietkow w tej liscie wywolujace metode tego interfejsu.
    do samego obietku by sie dodawalo normalnie obiekty, metoda addListener czy cos tam. i juz..
    .
  • spec

to pewnie jakis design pattern ale nie pamietam jaki..
    zaleta jest taka ze dodajemy raz listenera, a to co dalej sie dzieje z wiadomoscia juz zalezy od tej klasy..
    do obektu zawsze mozna dodac badz usunac obiekt
    np

setListener(CustomListener l) {}
    removeListener(CustomListener l) {}

w kazdym momencie..

(porownujac Comparatorem czy co tam macie, referencje obietku, wsumie to nawet nie trzeba, bo operator == i tak dziala na refencjach, (nie ma zadnego przeciazania, life is suxx))

• Anonim

no właśnie ja się na początku pytałem jak zrobić żeby podmienić MouseListener bo z moim własnym (dość rozbudowanym) nie działało poprawnie...

a co do ominięcia intrukcji warunkwych: ja chcę je tylko ominąć w sensie syntaktycznym... lubię widzieć co robi mój kod(t) :).
  • Anonim

chyba się trochę topic potomny zrobił; ) gdyby ktoś mi odpowiedział: metoda ta i ta powinna działać na 100% i jeśli nie działa to coś masz źle to bym siadł i po raz n-ty nad tym siadł i debugował; ).
  • Adept

a co do ominięcia intrukcji warunkwych: ja chcę je tylko ominąć w sensie syntaktycznym... lubię widzieć co robi mój kod(t) :).

if (dupa)
    metoda1();
    else
    metoda2();

czego tu nie rozymiesz??? i nie wiesz?? :/
  • 1
  • 2