Java [1242]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Mam pytanko, ponieważ zaczynam się dopiero bawić z javą i lunuxem (Aurox) czy ktoś może mi powiedzieć co powinnam zrobić, żeby zainstalować jcreatora na linuxie??
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • Anonim

eee... jako takiego jcreatora, to nie ma pod linucha... lepszym rozwiązaniem do edycji wydaję się być jEdit (zresztą był topic na gronie o edytorach - polecam zajrzeć!)
  • Grono.Net

jest wine do odpalania windowsowych programow, http://www.wineHQ.com, ale to tylko tak apropos

tez jak wyzej polecam od razu http://www.eclipse.org
  • Anonim

Dzięki za pomoc :-)
  • ActiveY

A Eclipse to to my nie widzieli ?; /
  • Anonim

A NetBeans?
  • Bolesław

instalowałem ostatnie Java Studio Creator 2 Early Access pod Ubuntu. Problem jest znany i opisany bo instalacja się wywala z komunikatem że nie został zainstalowany AppServer. Trzeba zassać sobie rpmy do RedHuta:
    -compat-libstdc++
    -compat-libstdc++-dev (devel).

Po zainstalowaniu tego instalacja poszła poprawnie. Ważne jest żeby to były właśnie takie rpmy. Te same biblioteki z binari dla Ubuntu nie poprawiały problemu...

Ja to robiłem dla JSC 2 EA ale widziałęm też na forach podobny problem/roziwązanie dla jedynki.
  • Bolesław

huh.... chyba przeinaczyłem jcreatora na java studio creatora... sorka - ale cóż... ale może to i tak komuś innemu pomoże :)
  • Pablo

Ewentualnie oprocz wine mozna sprobowac czegos takiego jak crossover office. Dziala swietnie bo na moim pieknym gentoo na srodku pulpitu w gnome jest teraz taka fajna niebieska ikona z literka e :]
    Nie ma jak Internet Explorer na Linuxie :]

Dziala bez zarzutow przynajmniej jak narazie.

PS. potrzebowalem IE do pracy. inaczej bym tego szajsu nie instalowal
  • steelheart

"eee... jako takiego jcreatora, to nie ma pod linucha... lepszym rozwiązaniem do edycji wydaję się być jEdit (zresztą był topic na gronie o edytorach - polecam zajrzeć!)"

omg... jEdit... jako IDE ?
    ale to koloruje skladnie, dlaczego nie pico albo nano i praca w konsoli ?

dla poczatkujacych dobre jest netbeans (proste)
    a potem eclipse > *; )
    w koncu nie bez powodu nowy Jbuilder i BEA Workshop beda na eclipsie oparte :P
  • steelheart

ps. jcreator jest free a do darmowego solarisa dostaje sie jego starszego brata JavaONE studio :D