-
JURGU$
siemanko ja zwracam sie zapytaaniem moze mi ktos umie po ludzki wytlumaczyc o co chodzi z rysowaniem z swingu. czytam ronze rzeczy o tym testuje na programach i dalej nie rozumiem
jak to wogole dziala moze ma ktos jakis dobry artykol o tym . np jest taka sprawa zrobulem sobie JMenuBar i jak wywoluje setVisible na JFrame to sie on nie wyswielta dopiero wtedy gdy na niego clickne bo wiem gdzie on powinen byc
2 pytanko w metodzie paint chcialem narysowac poruszajace sie kuleczka no udalo sie tylko migaja one moze ktos ma jakis pomysl zeby zroibc tak zeby nie migaly pod 2 bofurowanie ale jak to sie robi w tym czyms -
Anonim
1. http://java.sun.com/products/jfc/ts...
(to jesli chodzi o rysowanie w swingu. poczytaj o RepaintManager rowniez)
2. http://java.sun.com/docs/books/tuto...
albo jakis pdfik.
to wierzcholek gory lodowej; ]
peace -
JURGU$
czytalem to gowno bardziej by sie przydal artykol po polsku w kocu mysle i mowie po polsku -
яazo я
-
-
JURGU$
a nie znalazl sie nkt kto przetlumaczyl to na nasz kochany ojczysty jezyk?? -
Adept
1. skoro masz takie jazdy z menubarem to znaczy że masz źle kod napisany
2. w JFrame się nie ruzuje tylko na Contenerach - najczęściej jest to JPanel, i nie robi się tego w metodzie paint tylko paintComponent(Graphics g)
a tak przy okazji to stary jesteś leniwy jak nie wiem co, studiujesz na PW a nie możesz się przejść do biblioteki/ wolnego dostępu i pożyczyć sobie np. core java lub Swing 2 (tej drugiej ksiażki to tylko złe recenzje czytałem - no ale jest o swingu i to w dwóch tomach :) ) i poczytać?? a nie kurde prosisz żeby Ci inni tłumaczyli.. no człowieku - czasami warto samemu się postarać!!! -
JURGU$
leniwy to moze i jestem ale nie oznacza to ze nie moze zaistniec jak pomoc 2 czlowieka w rozwianiu problemu nie prawdaz w koncu nie prosze cie o to zebys napisal za mnie to co mam napisac tylko wyjasnil jeden szczegol ktorego nie mogle zrozumiec. ta druga ksiazke czytalem do pierwszej nie zdarzylem jeszcze dojsc zeby ja przeczytac. A co do menubar to dobrze mam napisany bo wczesniej mi sie wyswietlam tylko zrobilem poprawke w czesci rysowania i sie teraz nie rysuje i wlasnie tego nie rozumiem co robie zle. -
Adept
sorry ale prośba o przetłumaczenie art ukuło to już trochę przegięcie, a co to znaczy że nie zdążyłeś dojść?? ja ją nie raz w wolnym dostępie widziałem leżącą na półce, a nawet 2 egzemplarze.
już Ci napisałem w innym temacie zapoczątkowanym przez Ciebie, zacznij od teorii - potem przejdź do praktyki.
skoro menubar Ci się nie wyświetla to jest to tylko i wyłącznie twój błąd. -
Anonim
Chcesz być programistą i nie umiesz tekstów technicznych czytać? WTF?
Zresztą rozmawiając o problemach najlepiej podać jakieś źródło, żeby nie mówić na suchara. -
Anonim
badzmy wyrozumiali dla n00bs; ]
zreszta ja zanim pojde po porade na forum (zdarzylo mi sie to tylko raz w zyciu poki co :) ),
to sam szukam :)
swiat sie dzieli na samoukow i nieukow :)
peace
-
Anonim
"czytalem to gowno bardziej by sie przydal artykol po polsku w kocu mysle i mowie po polsku"
mi to "gowno" z powodzeniem wystarczylo w poczatkach moich poszukiwan.
metoda kuli sniegowej daje rade -
Anonim
no i oczywiscie, poza lenistwem sensum stricte, istnieje jeszcze cos takiego jak lenistwo intelektualne, ktore jest o wiele bardziej destrykcyjne i beznadziejne :) -
JURGU$
nie ma to jak kostruktywna krytyka. lae nie lepiej bylo powiedziec ze nie ma cie mi zamiaru pomoc a musiliscie wymyslac tyle powodow dlaczego nei chcecie. to wcale nei chodzi o to czy ja jestem leniwy ze nie chcialo mi sie zadac trudu czy nei . bo tak czy siak jak ktos sie uczyny to i tak pomoze drugiemu czlowiekowi ale przeciesz wam nikt nei pomogl sami musiliscie szukac i znajdowac wiedze wiec dlaczego ktos inny ma miec latwiej niz wy i tak budujemy razem lepsza polske elegancko -
яazo я
gugla panie trzeba o pomoc poprosić,
mało to swingowych tutoriali na stronach sun'a?
java.sun.com
i w wielu innych miejscach? -
яazo я
gugla panie trzeba o pomoc poprosić,
mało to swingowych tutoriali na stronach sun'a?
java.sun.com
i w wielu innych miejscach? -
spec
chlopie wez sie w garsc, a nie zapodajesz glodne gadki o pomocy drugiemu czlowiekowi.
wystarczy sie zainteresowac.
zreszta co ja moge wiedziec, ja to poprostu lubie (zeby nie powiedziec inaczej:P).
dlatego nie kleje ludzi ktorzy to studiuja i nie potrafia sie wysilic zeby wejsc chociazby na strone suna i poszukac info o tym i wklejic kod z tutoriala.
nie mowiac o czyms bardziej tworczym jak poznanie w ogole programowania.
--
peace!
-
spec
-
konyo
coż, chłopaki mają rację, taka specyfika zawodu, chcesz być dobry - google, pomoc ważna, ale to nie jest problem, którego nie poruszano 100 000 razy ...
w necie możesz znaleźć w ch%&$j artykułów na ten temat, sam nie piszę nic w swingu, a nieraz natknąłem się na artykuły poruszające ten temat,
wiec nie chrzań jacy to są źli ci polacy, tylko zadaj to pytanie wyszukiwarce, która ma na to te 100 000 gotowych odpowiedzi
swoją drogą, jak chcesz się nauczyć programować w javie czytając jedynie ksiązki po polsku? tego jest tyle co kot napłakał, a na dodatek często albo znikomej jakości, albo w kiepskim przekładzie -
konyo
- Przeglądaj grona w kategorii Internet i Komputery
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne
- Zostań moderatorem