-
JURGU$
elo mam pytanie czemu metoda JComponnenta setLocation nie dziala?? to znaczy nie ustawia componenta w miejscu jakie mu przypisuje ?? -
steelheart
a zanim sie zabrales za pozycjonowanie to wylaczyles managera rozkladu ? (setLayout(null) na kontenerze) -
JURGU$
no jasne ze to zrobilem juz taki kretyn to ja nie jestem i wlasnie mnie to bardzo zastanawia czemu to choelra nei dziala -
Dzemus
a próbowałeś setBounds(int x, int y, int width, int height) ? ( w sumie jak to wcześniejsze nie działa to też nie powinno, ale cholera wie :P)
Może jak wkleisz kawałek kodu który Ci nie działa to będzie coś wiadomo :) -
-
Adept
w sumie jak to wcześniejsze nie działa to też nie powinno, ale cholera wie :P
a właśnie nie.. bo (nie wiem czy we wszystkich) ale w niektórych komponentach trzeba wielkośc ustalić - setLocation ustawia tylko umieszczenie - a setBounds dodatkowo jeszcze wielkość definiuje -
Dzemus
-
spec
-
JURGU$
jest tak ze setBounds ustawia komponent na pozycji czyli dziala ale czemu do jasnej Anielki nie dziala set Location?? moze i bym kozystal setBounds ale ja chce zmienic tylko pozycje componenta a nie jego rozmiar -
Adept
w nullowym Layout'cie musisz przypisać wielkości komponentów - to jest logiczne jeśli zrozumiesz, że układem komponentów i ich rozmiarem zajmuje się menadżer.. jeśli nie ma mendażera to sam musisz przejąć kontrole nad tym. -
Adept
w ogóle uważam że przydało by Ci się troche teorii liznąć - bo wszystkie pytania które zadajesz są raczej podstawowe. -
spec
-
Dzemus
A sprawdź najpierw ustawiając setBounds(), a później jeździj sobie komponentem po ekranie za pomocą setLocation()... (nie mam pojecia czy zadziała, ale za późno na testy:P Ale jak ktoś przetestuje to niech powie :) ) -
Adept
ja nie jestem do końca pewny ale mi sie wydaje ze ja ostatnio coś takiego robiłem
- Przeglądaj grona w kategorii Internet i Komputery
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne
- Zostań moderatorem