Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • JURGU$

elo mam pytanie czemu metoda JComponnenta setLocation nie dziala?? to znaczy nie ustawia componenta w miejscu jakie mu przypisuje ??
  • steelheart

a zanim sie zabrales za pozycjonowanie to wylaczyles managera rozkladu ? (setLayout(null) na kontenerze)
  • JURGU$

no jasne ze to zrobilem juz taki kretyn to ja nie jestem i wlasnie mnie to bardzo zastanawia czemu to choelra nei dziala
  • Dzemus

a próbowałeś setBounds(int x, int y, int width, int height) ? ( w sumie jak to wcześniejsze nie działa to też nie powinno, ale cholera wie :P)

Może jak wkleisz kawałek kodu który Ci nie działa to będzie coś wiadomo :)
  • Adept

w sumie jak to wcześniejsze nie działa to też nie powinno, ale cholera wie :P

a właśnie nie.. bo (nie wiem czy we wszystkich) ale w niektórych komponentach trzeba wielkośc ustalić - setLocation ustawia tylko umieszczenie - a setBounds dodatkowo jeszcze wielkość definiuje
  • Dzemus

no też fakt :]
  • spec

eh jawka..
    :P
  • JURGU$

jest tak ze setBounds ustawia komponent na pozycji czyli dziala ale czemu do jasnej Anielki nie dziala set Location?? moze i bym kozystal setBounds ale ja chce zmienic tylko pozycje componenta a nie jego rozmiar
  • Adept

w nullowym Layout'cie musisz przypisać wielkości komponentów - to jest logiczne jeśli zrozumiesz, że układem komponentów i ich rozmiarem zajmuje się menadżer.. jeśli nie ma mendażera to sam musisz przejąć kontrole nad tym.
  • Adept

w ogóle uważam że przydało by Ci się troche teorii liznąć - bo wszystkie pytania które zadajesz są raczej podstawowe.
  • spec

tak, i proponuje zaczac odrazu od Visual Basica, to uczy pokory.
  • Dzemus

A sprawdź najpierw ustawiając setBounds(), a później jeździj sobie komponentem po ekranie za pomocą setLocation()... (nie mam pojecia czy zadziała, ale za późno na testy:P Ale jak ktoś przetestuje to niech powie :) )
  • Adept

ja nie jestem do końca pewny ale mi sie wydaje ze ja ostatnio coś takiego robiłem