- 1
- 2
-
Tomo
Witam.
W jaki sposób można posortowac stringi w javie alfabetycznie (chodzi mi o sam warunek sprawdzenia który z nich powinien być pierwszy, w stylu if (string1 < string2))
No bo np w C mozna było to zrobić przez porównanie wskaźników na ich pierwsze litery, a tu nie mam pojęcia jak to zrobić.
-
steelheart
API sie nie czytało co ? :P
String.compareTo()
lub
Collator.compare() jesli chcesz porownywac z innym locale niz w systemie -
Anonim
Heh, no tak politechnika warszawska... w C...
Jeśli już to porównać wartości wskaźników dla pierwszych liter, w kodzie różnica mała ale w działaniu duża :)
A co do Javy, to Collections.sort plus własna implementacja Comparatora. -
steelheart
Nie utrudniaj koledze :P
chciał tylko 2 stringi porównać
a jak sobie to C radzi z roznymi locale ? -
-
SkiLo
C sobie radzi w ten sposob ze bierze locale systemowe, mozna samemu ustawic locale,ale i tak moze to byc tylko jedno z obslugiwanych przez system. Wiem cos o tym bo probowalem sortowac kiedys polskie krzaki pod QNX (a tam nie ma locale :/). -
spec
TCHAR (winda) tudziez rozniste makra zalezne od platformy, wersje roznych funckji _wstrcmp itp itd
i w koncu klasa string (ktora chyba o ile wiem sobie nie radzi)
za to:
C++ sobie radzi ze wszystkim (tylko naklad pracy moze byc wiekszy), a java niet. sorry..
(java jest nudna)
--
peace! -
Anonim
Nie no...
Jeśli się nie myle to Java jest językiem zupełnym w sensie Turinga, a co za tym idzie też sobie radzi ze wszystkim.
I jeśli już to najwyżej Ty nie wiesz jak coś zrobić w Javie :D -
Adept
java to akurat zajebiście obsługuje wszystkie lokalizacje.. jeśli ty nie wiesz jak to zrobić to wcale nie znaczy że się nie da... no chyba że uważasz inaczej... -
spec
>I jeśli już to najwyżej Ty nie wiesz jak coś zrobić w
>Javie :D
mozliwe.
jednak doswiadczenie podpowiada mi inaczej.
jak narazie to nie zrobisz wydajnego silnika 3d w javie np.
(i dlugo chyba nie zrobisz)
-
Dzemus
-
spec
kiedys chcialem napisac "prezentacje multimedialna w 64kb" w javie..
owszem java3d nawet zadziwiala mnie swoja wydajnoscia(jak na jave), jednak przestalo sie to wszystko wyrabiac, przy blobach 32x32x32, i mixowaniu muzyki via java sound..
drugi przyklad.
zrezygnowalem z javy3d na rzecz jogla, i niestety nawet najprostsza animacja ciela. (czemu? moze jogl jest zle napisany..;>)
tak wiec, java tak, ale nie do takich zastosowan ktore szczegolnie lubie..
i jeszcze jedno. mam wrazenie ze upada w ogole kunszt programowania, do czego sie przyczyniaja wlasnie jezyki interpretowane jak java albo c#..
i srodowiska jak eclipse..
ja nie potrzebuje tak zachwalonego formatowania kodu(nawet jest to niewskazane)
refractor to potezne narzedzie, ale nie jest mi tez potrzebne (w C++)
coz jak komus zalezy na szybkosci i wydajnosci kodu (nie kodowania) to jawka to chybione narzedzie..
-
яazo я
pewno jesteś osobą która zaraz stwierdzi że prawdziwy programista czy webmaster to ma używa notatnika ??
java (c# chyba też) nie są językami interpretowanymi.
a eclipse jest potężnym narzędziem, jeśli nie potrafisz z niego korzystać lub wydaje Ci się niepotrzebny, to znaczy że nie jest dla Ciebie.
w dużych projektach (więcej niż 1-3 osoby, które się pisze kilka miesięcy) takie 'sztuczki/tricki/bajerki' są już przydatne. programiści mogą się skupić na tym na czym powinni, ich wydajność się zwiększa.
nie mówię o tym że piszę np. kod niechlujnie, dbam np. o czytelne sformatowanie (np. wcięcia), ale chociażby funkcja 'autoident' (znana od ponad 10 lat) zwiększy wydajność (w porównaniu z notatnikiem, gdzie musiałbyś robić w każdej nowej linii wcięcia samemu) -
spec
tego nie powiedzialem ze uzywam notatnika.
uzywalem akurat eclipsa, z refractorem, z quick fixem, automatycznym dodawaniem importow..
"intepretowane" tylko tyle ze dzialaja na warstwie ktora interpretuje byte code.
no wlasnie a kto jest prawdziwym programista.
i nie chodzi tu o wciecia..
-
spec
-
spec
-
яazo я
może byłem zbyt surowy.
chodziło mi o to, że przy projektach gdzie są 3 pliki, każdy ma po 500 linii to refactoring może nie być taki przydatny.
ale przy projektach gdzie jest znacznie więcej klas/plików/kodu.
a do tego zaczynasz się wgłębiać w kod, który pisał ktoś inny, przydają się bajery typu:
zaznaczam jakąś nazwę (np. nazwa metody lub zmienna),
a Eclipse podświetla mi wszystkie wystąpienia jej w pliku, włącznie z paskiem przy scroll'u.
albo funkcja 'call hierarchy'.
a kto jest dobrym programistą?
trudno powiedzieć, ktoś kto dobrze orientuje się w kodzie, ktoś kto ma pewien zmysł odpowiedniego myślenia, potrafi sobie do jakiegoś problemu od razu wyobrazić wstępne rozwiązanie/algorytm.
nie musi być zawodowym programistą. też nie musi znać się na wszystkim/na wszystkich językach.
zapodałeś wyżej ciekawy trick na wskaźnikach i operatorach post i pre incrementacji.
nie rozwiążę go, C/C++ używam od kilku lat sporadycznie. jednakże nadal powiem o sobie że znam C/C++ dobrze (nie perfektycjnie).
poprostu nie używam takich zawiłych tricków, w życiu takich rzeczy się nie pisze, bo są za mało czytelne:) -
spec
to dodam ze tam jeszcze bylo przeciazanie operatora dodawania..
(bo te wskazniki to nie wskaznikod do typow prymitwnych tylko do wektorow; >)
moim zdaniem to C++ to esencja programowania tak naprawde, potezny jezyk.
nie zawsze da sie rozwinac skrzydelka obiektowosci, po za tym kazdy kto troche popisze tych "malych" projetkow przezuci sie na "c+".
dodam ze obietkowosc przydaje sie i ma uzasadnienie do duzych projektow 50 000+ lini. (taka moja definicja) wtedy reuse jest najwiekszy.
pelne OOP daje ta przewage nad psuedo, ze masz porzadek i ten reuse. jednak przy odrobinie wprawy mozna utrzymywac porzadek w kodzie mniej lub bardziej obiektowym, ale jest to trudniejsze.
chyba w tym momencie przydaje sie myslenie modulami.
27k to juz bylo dla mnie duzo.
-
spec
nie mowie ze nie mialem romansa z jawka; >
ale jednak ciagle wracam do C++.
offtop i NTG straszny sie zrobil :D -
Maciek Makowski
> pelne OOP daje ta przewage nad psuedo, ze
> masz porzadek i ten reuse. jednak przy odrobinie
> wprawy mozna utrzymywac porzadek w kodzie
> mniej lub bardziej obiektowym, ale jest to
> trudniejsze.
> chyba w tym momencie przydaje sie myslenie
> modulami.
W OOP nie chodzi code reuse -- to jest osiągalne bez żadnych mechanizmów obiektowości, wystarcza język pozwalający na definiowanie abstrakcyjnych typów danych i operacji na nich. A jeszcze lepiej oferujący polimorfizm parametryczny -- czyli coś w świecie języków obiektowych prawie nie znane.
Główną zaletą podejścia obiektowego jest łatwość modelowania systemów i procesów występujących w świecie rzeczywistym. -
spec
- 1
- 2
- Przeglądaj grona w kategorii Internet i Komputery
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne
- Zostań moderatorem