Java [1242]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

>Dopóki zespół grono.net
    >nie zabierze się również za infrastrukture
    >nie ma co liczyć na poprawe :)

Chyba tak szybko się nie zabierze bo wymagało by to zmiany architektury systemu (z tego co mi wiadomo z plotek).
    Użycia EJB i postawienia kilku serwerów aplikacyjnych i pewnie kilku serwerów bazy danych (wtedy problem czy kluster czy replikacja master-slave).

• konyo

co do ejb to raczej bym ich nie używał, nie wiem czy w ogóle
    miałoby sens pakowanie się w ejb, z tomcatem jest jednak troszkę mniej problemów ejb-y da się zastąpić choćby serwisami przygotowanymi przy pomocy springowego ioc-a
    miałem okazję pracować przy budowie serwisów o większym niż grono obciążeniu, clustrowanych itd, itp i co do problemu z bazą
    to po prostu im wierzę
    java potrafi całkiem sporo i daje swobodnie radę obsłużyć taki ruch, szczególnie jeśli jeszcze rozlożyć ociążenie na kilka maszyn, w takim wypadku zawsze pojawiają się problemy z bazą,
    a postgres jest całkiem wystarczającą bazą, nie problem w silniku,
    z takimi ilościami danych żądanymi z taką częstotliwością każda będzie mieć problem tu rozwiązaniem są sztuczki, wielpoziomowy cache i inne kruczki, to wcale nie jest takie łatwe ale możliwe, problem w tym, że taką bazę należałoby maksymalnie optymalizować już podczas tworzenia jej struktury, przerabiać wszystko potem może być naprawdę ciężko, cholernie ciężko,
    a i przydałoby się, żeby robiła to osoba naprawdę znająca dedykowany silnik i wiedząca co można z niego wycisnąć
  • Anonim

ktos pisal o serwisie gamers cos tam - 1500 osob. Tu w godzinach szczytu potrafi byc i 18tys osob podlaczonych, jest roznica prawda? Racja nie ma tu uploadu duzego ani downloadu ale jednak ilosc uzytkownikow miazdzy
  • Adept

popatrz na date postu o którym mówisz.