Java [1242]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • xavex

czy ktoś mogłby mi pomóc i rzucić paroma linkami do narzędzi, tutoriali (sprawdzonych), które mi są potrzebne (przydatne), by w miare szybko zacząć programować na komórki? najlepiej jakieś wtyczki do eclipse, ale jestem otwarty na inne propozycje; )
  • Zuluseq - let the sun shine !

lepszego linku nie znajdziesz jak java.sun.com/j2me

musisz ściągnąć j2me sdk, j2se sdk
    oraz J2ME Wireless Toolkit

to pierwsze to wiadomo
    a to drugie to narzędzie do tworzenia projektów.
    rozpracujesz na podstawie przykładów, które tam są oraz manuali na stronie suna. ogólnie jest to gui do kompilatora bez edytora kodu - taka śmiszna sprawa. kompilując programy w j2me trzeba przejść przez etap kompilacji, debagowania, testowania i pakowania.
    to narządko odwali za Ciebie całą robote - przekopiowując za każdym razem odpowiednie pliki między katalogami w drzewie projektów.
    dodatkowo są tam emulatory komórki żeby można było sobie potestować aplikacje.

Na stronach Helionu możesz kupić książke do j2me - jedyna pozycja po polsku jaka jest.
    ukazało się jeszcze pare artykułów w software - tam jest opisane krótko i zwięźle jak zacząć.

pozdrawiam
    Maciej
  • xavex

thx :)
  • Anonim

Przy okazji polecam "J2ME Almanach", nie pamietam wydawnictwa, ale ksiazka jest dosyc wyczerpujaca.
  • xavex

akurat co do książki, to korzystałem z Thinking i Java... ma bardzo ważną zalete:
    jest dostępna w formie elektronicznej ze strony autora: http://www.bruceeckel.com bodajze... tam mozna sobie poszukac... jak w sam raz na dwutygodniowy kursik...
  • Anonim

Tylko ze tam jest malo o J2ME... :]
  • xavex

no ba... :) nic nie ma... :) stąd moje pytania..

a i tak sie wlasnie dowiedzialem ze mam do dupy telefon do zabawy w takie rzeczy :)) no a co to za frajda, ze napisze sobie coś, co mi na symulatoreze koma bedzie chodzic...

ech...
  • Zuluseq - let the sun shine !

Almanach jest bardzo dobrą pozycją - kupisz ją w sklepie helionu. przez pół książki czystateoria dotycząca bardziej technologii niż programowania, którą można by w sumie pominąć - ale jak sie poważnie myśli o j2me to warto się z nią zapoznać.
    Od czasu tej książki java mobile poszła do przodu z naciskiem na inne urządzenia przenośne (palmtopy itp)
    Czuje, że jeżeli chodzi o telefony komórkowe jave spotka ten sam los co technologie WAP, czyli duże możliwosci, bez zainteresowania w świecie biznesu.
    Pozdrawiam
  • Anonim

Moim zdaniem Java odegra przełomową rolę w komunikacji.

Wiadomo że Java jest najwspanialszym językiem jaki dotąd powstał, ale to jest trochę tak jak z demokracją, decyduje ogół. Są ludzie którzy będą uparcie odmiennego zdania i nie będą w stanie zrozumieć zalet tego języka.
  • Grono.Net

http://www.midlety.net/site/index.h...
    po polsku, a link znam z http://www.java.pl :-)
  • Grono.Net

oooooooops, nie spojrzałem wpierw na daty postów :-)
    ale może ktoś tu kiedyś jeszcze trafi i skorzysta

a java gra dużą rolę, w sumie to prawie każdy nowy model komórki, palmtopa, smatphone'a czy czego tam, ma javę, i dobrze więcej miejsc pracy dla developerów (z Polski? :-)