- 1
- 2
-
Anonim
Otoz na swojej windzie, chcialem zinstalowac wirtualna maszyne Javy, tak aby modz kompilowac pliki do posredniego byte codu, a pozniej je wykonywac.
Mam zainstalowana nowa wersje jdk (1.5.0_05) i pierwsz czesc kompilacji kodu javac plik.java dziala mi elegancko.
Natomiast gdy chce plik wykonac i daje:
java plik za kazdym razem w kilku roznych wersjach jdk jakich probowalem wyskakuje mi ten sam blad:
Exception in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError : Main
Nie mam pojecia dlaczego tak sie dzieje, co dziwne sama VJM jest kompletna i dobra, bo na innych kompach wszystko dziala prawidlowo, tylko na niektorych na ktorych to chcialem odpalic (w tym na moim) jest cos nie tak...
Czy moze brakuje mi jakis bibliotek javy? czy nie mam doinstalowanego jeszcze czegos?
Bede wdzieczny za pomoc. -
steelheart
-
SkiLo
w zasadzie plik = nazwa klasy, a jak nie ma pakietow zrobionych to w zasadzie to samo :P
a gdzie indziej ten skompilowany "plik" odpala sie bez wyjatkow? -
Anonim
Na moim kompie w zadnych innym miejscu nie odpala sie dobrze. Nie wazne gdzie bedzie jdk.
Wczoraj zainstalowalem Visual Studio. W tym pelnym pakiecie da sie tak skompilowac i odpala sie jakis najprostrzy program wypisujacy cos na out put.
Ale pod oknem dosowym dalej nic = [
A chcialbym moc pisac to w normalny sposob nawet kod w notatniku i pozniej sprawdzac przez reczna prosta kompilacje,
a nie za kazdym razem wlanczac 1,5GB Visual Studio i tworzyc w nim aplikacje, zeby sprawdzic jak zadziala jakis prosty kod.
-
-
Adept
-
Anonim
Na bank kod pliku jest poprawny, probowalem juz roznych najprostrzych wersji pliku wyswietlajacego sam jeden napis...
Przed chwila ta sama wersje JBuildera i tym samym jdk zainstalowalem na tym samym kompie, tylko program w wersji dla Linuxa (pod Auroxem 9) i tam dziala bez problemow! Kompiluje sie tak jak trzeba i odpala tez.
Czyli wynika z tego ze sama jdk jest ok, tylko cos pod moim WInem nie tak...
dziwne jest to ze to nie jest tylko przypadek u mnie, ale u jednego kumpla byl dokladnie taki sam problem.
Ale na reszcie komputerow - z praktycznie czystym Windowsem- zainstalowalem tylko Jbuildera i jdk i dziala poprawnie.
Wiec to mnie strasznie dziwi, co moze byc przyczyna.... -
Adept
sprawdź czy zmienne śodowiskowe się poprawnie ustawiły. no i czy nazwa pliku jest dokładnie taka sama jak nazwa klasy publicznej (łącznie z wielkością liter) -
sztamgast
-
steelheart
-classpath <class search path of directories and zip/jar files>
A : separated list of directories, JAR archives,
and ZIP archives to search for class files.
działa z plikami class ?
działa z; zamiast : ?
omg... -
Adept
wczoraj 22:54
java -classpath .; klasa.class
albo
java -classpath ./; klasa.class
no chyba nie bardzo.. przy uruchamianiu pliku o nazwie klasa.class pisze się tylko klasa, bez rozszerzenia.. to taki "2+2" programowania w javie :/ -
spec
no nie, bo masz srednik po sciezce :P
java -classpath ./;klasa.class;klasa2.class iTunazwaKlasyDoWykonania
tak 2+2 to 4; ) -
spec
bartek a sprobuj wpisac
set classpath=""
i teraz uruchomic Twoja klase, moze pomoze ?; > -
spec
fakt nie podaje sie pojedynczych plikow class tylko sciezki albo archiwa, a co do delimitera to u mnie (na windzie) to jest ';'
-
Anonim
Sukces!!!
Wielkie dzieki.
Pomoglo juz samo wpisanie :
java -classpath ./; Main
gdzie Main to nazwa klasy
a pozniej ustawienie:
set classpath=""
sprawilo, ze teraz kazda komenda: java Main
daje to co powinno.
Wielkie Dzieki zwlaszcza Adept, sztamgast, sigidi spec.
Widac z tego na niektorych komputerach trzeba jeszcze dodatkowo ustawiac to co u mnie... -
sztamgast
>>...
>>to taki "2+2" programowania w javie :/
haha, dobre.
Swoją drogą, 4 lata programuje zawodowo w javie(j2ee), i tylko raz, kiedyś, w jednym malutkim projekcie pomocniczym uruchamiałem/kompilowałem programy javy z lini komend.
Jestem jakiś inny; ) czy Wy też tak macie? -
steelheart
javac + java tylko na szkoleniach uzywam pierwszego dnia (opcjonalnie zreszta)
-
Adept
zgadzam się... IDE to podstawa dla projektu.. chodź nie potrafie skłonić niektórych kolegów żeby z vi lub vim'a przeszli na eclipse :). dla mnie to jawna głupota lub/i zaczetrzewienie (nie jestem pewny czy dobrze napisałem:) .
no ale podstawy znać trzeba... :) -
steelheart
IDE to nie podstawa projektu :P
podstawa projektu jest... projekt
i nikt normalny nie polega przy budowaniu aplikacji/deploymencie na IDE
-
Anonim
adept:zacietrzewenie
steel: w pelni sie zgadzam.
ide to tylko cos co ulatwia pisanie dobrego projektu, ale nigdy nie gwarantuje jakosci :] -
Adept
wcale nie powiedziałem że IDE jest ważniejsze niż sam projekt :p ani ze gwarantuje jakość, ale po prostu po co sobie komplikowac jak można upraszczać?? ja nie mówie żeby korzystać z ve.. jak ktoś lubi to niech korzysta.. ale uzupełnianie składni.. podpowiedzi.. dopisywanie pól, metod, za pomocą kombinacji dwóch klawiszy, ładne formatowanie kodu za pomocą trzech klawiszy,debugging są atutami których nie można przekreślić
- 1
- 2
- Przeglądaj grona w kategorii Internet i Komputery
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne
- Zostań moderatorem