-
d'plus
Zdecydowanie zniechęcają mnie do nauki tego języka aplikacje napisane w javie, które widzę. Duzo wywaleń, maksymalne obciążenie systemu, ramu. Długie wczytywanie...
Czy są jakieś konkretne powody/błędy które popełniają developerzy, że te aplikacje działają tak a nie inaczej?
Czy kompilowane do exe programy w javie chodzą szybko?
Jakie są perspektywy javy - czy jeśli nauczę się javy, bede mogl pisac na urzadzenia mobilne typu komorka/pda/windows mobile/pocket pc bez dużego problemu? Czy możelepiej pojść w stronę c++/c#, .net?
Jedyny soft, jaki znam dosyć dobrze i ktory nie chodzi jak zamulony osioł, to oracle sqldeveloper, chociaż i tak przegrywa znacznie z takim TOAD-em napisanym prawdopodobnie w c++.
Plz, przekonajcie mnie :)
-
Ja nie istnieje (FURBY)
-
d'plus
zgadza się, jednak pracuję w środowisku oracle, gdzie java to główny alternatywny do pl/sql język i teraz pytanie, czy rezygnować z drogi oracle-owej i zmieniać robotę na jakąś z php , .net.
pisanie modułów w c++ do formsów/javy raczej nie jest rozwiązaniem.
przekonajcie mnie lub doradźcie w jakim kierunku uderzyć. -
Marcin
> Czy są jakieś konkretne powody/błędy które popełniają developerzy, że te aplikacje działają tak a nie inaczej?
brak doświadczenia
> Jakie są perspektywy javy - czy jeśli nauczę się javy, bede mogl pisac na urzadzenia mobilne typu komorka/pda/windows mobile/pocket pc bez dużego problemu?
tak, bez problemu, znajdz odpowiedni kurs a nauczysz sie pisac
proste midletu w kilka/kilkanascie minut
> Plz, przekonajcie mnie :)
wszystko zalezy od Ciebie, napewno nie nauczysz sie javy w tydzien/miesiac etc. czlowiek uczy sie cale zycie, rowniez programowac, wiec jesli nie masz odpowiednio duzo samozaparcia to nie warto
pozdro -
-
Ja nie istnieje (FURBY)
ja bym zostal przy PL/SQL sam w robocie jade C# + T-SQL i nie narzekam; ] ale coraz wiecej w domu robie w JAVIE a raczej pod JVM bo sa fajne wynalazki pdo tego frejma; ] -
bartkiller
'brak doświadczenia' to konkretny błąd popełniany przez programistów ? :O
pójdźmy dalej, popełniają błąd już w momencie narodzin :ASD -
Ja nie istnieje (FURBY)
-
Marcin
> 'brak doświadczenia' to konkretny błąd popełniany przez programistów ? :O
zaliczylem to do powodow
-
Koziołek [brat Javowiec]
Java jest jednym z nowocześnie zaprojektowanych języków. Do grupy tej należą też C++ i grupa .NET jednak w przeciwieństwie do nich java ma kilka elementów specyficznych tylko dla siebie.
Pierwszą z nich jest przenośność. Program raz skompilowany można uruchomić na dowolnej JVM. Działa to tak przynajmniej teoretycznie bo nie odpalałbym aplikacji EE na komórce. Aplikacje pisane w C++ trzeba powtórnie kompilować. W dodatku przy powtórnej kompilacji MUSISZ mieć wszystkie biblioteki od których jesteś uzależniony i to w wersji na dany system . W praktyce musisz mieć ich kod źródłowy by przenieść się z np. linuxa na Windowsa.
Ścisły wymóg obsługi błędów. Jeżeli metoda morze wyrzucić wyjątek to musisz go obsłużyć. Niestety wielu programistów zapomina iż istnieje jeszcze grupa wyjątków nieprzechwytywalnych. Jest to źródło różnych głupich błędów jak np. nie sprawdzenie czy zmienna wskazuje na obiekt czy na null. Myślenie typu: "Skoro kompilator nie pokazał że tu coś trzeba łapać to znaczy że nie ma miejsca na błąd". Podobnie sprawa ma się z optymalizacją kodu. Wielu programistów olewa optymalizację lub robi ją bardzo nieudolnie.
Kolejną zaletą javy jest jej elastyczność. Standardowy pakiet javy pozwala na pisanie aplikacji wykorzystywanych w różny sposób. Zarówno programów "okienkowych" jak i programów narzędziowych działających z konsoli jak też i programów sieciowych.
Co do perspektyw javy. Głównym celem jest obecnie sieć. Aplikacje z interfejsem użytkownika oparte o html i backendem działającym właśnie w javie. Język ten jest znacznie lepszy pod względem wydajności i funkcjonalności niż np. php. Wchodzi tu znowu sposób w jaki javę zaprojektowano. Technicznie serwer javy to jeden proces w systemie zarządzający wątkami w ramach JVM. Każde żądanie powoduje stworzenie oddzielnego wątku a nie tak jak w np. php procesu.
Java będzie też odgrywać dużą rolę w programowaniu maszyn, sprzętu AGD czy automatów usługowych. Producent napisze jeden program sterujący i będzie mógł go instalować w różnych swoich modelach bez konieczności rekompilacji. Raz skompilowany i przetestowany soft jest lepszy niż kilkukrotnie kompilowany pod różne układy.
Co do C#/.NETu to jest to technologia podobna w założeniach i perspektywach do Javy, ale jednak jest to rozwiązanie dedykowane pod Windę więc mocno ograniczone (tak, wiem że jest mono, ale ja mówię o założeniach producenta).
-
Maciek Makowski
>Java jest jednym z _nowocześnie zaprojektowanych_ języków.
W czym się ta nowoczesność projektu przejawia?
>Kolejną zaletą javy jest jej elastyczność. Standardowy
>pakiet javy pozwala na pisanie aplikacji wykorzystywanych w
>różny sposób. Zarówno programów "okienkowych" jak i
>programów narzędziowych działających z konsoli jak też
>i programów sieciowych.
To rzeczywiście ewenement. Mało który język programowania daje takie możliwości.
>Co do C#/.NETu to jest to technologia podobna w
>założeniach i perspektywach do Javy, ale jednak jest to
>rozwiązanie dedykowane pod Windę więc mocno ograniczone
>(tak, wiem że jest mono, ale ja mówię o założeniach
>producenta).
Możesz to poprzeć jakimś cytatem z miarodajnego źródła?
-
Ja nie istnieje (FURBY)
>Maciek Makowski napisał
>>Java jest jednym z _nowocześnie zaprojektowanych_
>języków.
>
>W czym się ta nowoczesność projektu przejawia?
>
>>Kolejną zaletą javy jest jej elastyczność. Standardowy
>>pakiet javy pozwala na pisanie aplikacji wykorzystywanych
>w
>>różny sposób. Zarówno programów "okienkowych" jak i
>>programów narzędziowych działających z konsoli jak
>też
>>i programów sieciowych.
>
>To rzeczywiście ewenement. Mało który język
>programowania daje takie możliwości.
>
>>Co do C#/.NETu to jest to technologia podobna w
>>założeniach i perspektywach do Javy, ale jednak jest to
>>rozwiązanie dedykowane pod Windę więc mocno ograniczone
>>(tak, wiem że jest mono, ale ja mówię o założeniach
>>producenta).
>
>Możesz to poprzeć jakimś cytatem z miarodajnego
>źródła?
>
nie moze, i niewiem jakim rpawem porównuje on Jave i C++ ostatnio zrozumiałem ze nie wolno ich porównywac pod zadnym pozorem. C++ jest poprostu dla ludzi którzy mają chęć miec cos szybkiego i maja pojęcie o planowaniu i wzorcach ... java jest dla tych któzy chcą zeby ich oprogramowanie powstało :)
-
Maciek Makowski
Do tematu głównego wracając i bardziej konstruktywnie: to, co moim zdaniem wyróżnia Javę to olbrzymia ilość wysokiej jakości bibliotek wydanych na wolnych licencjach (różne rzeczy spod znaku Jakarta jak Lucene np., poza tym JFreeChart i dziesiątki innych) i fakt, że działa na komórkach. Ten pierwszy fakt zwłaszcza jest bardzo pomocny przy wielu projektach. -
Ja nie istnieje (FURBY)
plusem jest to ze niema dziedziczenia wielobazowego to naprawde zaleta wykluczajaca pewne genialne designy -
Maciek Makowski
-
Ja nie istnieje (FURBY)
-
Anonim
To ja dorzucę swoje 3 grosze.
C# jest odpowiedzią MS na Javę, ponieważ swego czasu dość mocno ingerował w ten jeżyk - poprzez swoją mutację J#. Jednak z nakazu sadowego zakazano dalszych modyfikacji.
Microsoft widząc w produkcie sun'a potężne źródło dochodów wypuszcza w 2003 roku swoją odpowiedź - platforma .NET 1.0.
Z założenia ma pozwalać teamom tworzącym w różnych językach łączenie swoich programów (tak, że jeden programista pisze w Visual Basicu, drugi w C++, trzeci w C#, kompilują swoje moduły, a potem linkują do jednego programu). Specjalnie dla tej platformy stworzono nowy jezyk - C# - bardzo podobny do javy.
Platforma ta jest tak samo, jak java oparta na działaniu wirtualnej maszyny, czyli wirtualnego systemu będącego pomostem między wykonywanym programem, a platformą sprzętową.
W C# denerwuje na pewno brak "wymuszania" rzucania i obsługi wyjątków. Brak instrukcji throws znanej z javy - która powoduje, ze na etapie pisania kodu wiemy, co dana metoda może rzucić i musimy ten wyjątek przechwycić.
W C++, jak pamiętamy wszyscy jest taka możliwość, ale nie jest to konieczność (można umieścić instrukcję throw(argumenty) za deklaracją metody/funkcji.)
Z kolei w .NET nie ma takiej możliwości, prawdopodobnie jest to efektem połączenia kilku języków - C++, VB, J# w jedną technologię, a co za tym idzie konieczność obsługiwania błędów tak, jak robi to najmniej restrykcyjny z tych języków. Jest to dość denerwujące przy braku dokumentacji klasy.
Java jest językiem obiektowym, co znaczy że nie da się w niej pisac programów strukturalnych. To jest jej plus, ponieważ obiektowość tworzy dość wysoki poziom abstrakcji, który jest łatwiej rozumiany przez ludzi. Dzięki temu droga od projektu, do implementacji znacznie się skraca.
Dostępność dużej ilości darmowych bibliotek jest dużym plusem.
Łatwo dostępna dokumentacja klas w internecie - kolejny plus (np. wpisz w google JLabel.java i dostaniesz jej javadoca).
W .NET brak odpowiednika JAVADOC - w VS 2003.NET była jakaś namiastka, ale w 2005 już tego nie widziałem.
Na koniec dodam, że w mojej 2 letniej karierze programowałem w obu technologiach i każda ma swoje plusy i minusy.
Jednak zdecydowanie wolę javę, niż .NET, być może dlatego, że programowanie w javie, to jak surfowanie na fali, a w .NEcie, jak rzeźbienie i zdecydowanie wole rock'n'roll i surf up!
Pozdro. -
Ja nie istnieje (FURBY)
mnie tam nie denerwuje mus rzucania i lapania wyjątkó bo moge sobie w rózych modułach przenosic obsługe wyjątkó na wyższy poziom...
A Java ma power'a tylko w EE Java EE to jest MEGA MOCNY TOOL w senise istniejacyh libów i tego co potrafią..bo takie surowe SE to gniot troche w porównaniu z .NET
- Przeglądaj grona w kategorii Internet i Komputery
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne
- Zostań moderatorem