Java [1242]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Witam,
    jestem początkującym użytkownikiem Eclipse i właściwie dotąd korzystałem tylko z podstawowej wersji tego środowiska. Mam jednak problem, gdyż chciałbym stworzyć przyjemny aplet oparty o Swing'a, ale nie chciałbym sie męczyć z tworzeniem tego wszystkiego od początku. Dlatego zastanawiam się czy istnieje jakiś nieskomplikowany plugin który pozwala na stworzenie takiego standardowego (JButtony, JChcekBox, JTextField...itp) metodą przeciągnij-upuść?

Z góry dzięki za odpowiedź.
  • Koziołek [brat Javowiec]

Visual Editor się toto nazywa. Jednak polecam pisanie wyglądu "z palca" i stworzenie sobie kilu komponentów. Następnie Łączysz je w całość i już masz gotowe. Edytory wizualne pomimo że przyspieszają pracę to jednak mocno ogłupiają. Później musisz się mocno zastanowić gdzie są jakie elementy jak trzeba coś "z palca" poprawić
  • Adept

nie zgadzam się...
    zależy jakiego edytora używasz.

Polecam Windows Builder - jest genialny, ale niestety płatny. Co najfajniejsze, generuje super przejrzysty kod który dowolnie możesz zmieniać z przysłowiowego palca. Jeśli po takiej operacji przełączysz się ponowanie na egran wisualny i natychmiasty widzisz zmiany wczesniej wprowadzone w kodzie.

natomiast kompletnie nei rozumiem czemu takie narzędzia mają ogłupiać, ale ok - każdy ma prawo do swojego zdania.
  • Koziołek [brat Javowiec]

Po prostu mam złe doświadczenia jak musiałem w vimie zmieniać kod klas. Lubię wiedzieć mniej więcej co i gdzie jest. Kwestia np. własnego ulubionego sposobu wywoływania kolejnych setterów.
  • bartkiller

no cóż, co kto lubi... układanie GUI w Javie delikatnie mówiąc nie jest moją pasją :ASD
  • Dzemus

A ja polecam jDeveloper'a. Łatwy w obsłudze, można dowolnie przełączać się z trybu kodowania na układanie klocków i na odwrót - mi tam pasuje:)
  • Xavier

W NetBeans również jest już taki edytor GUI wbudowany. Intuicyjny w obsłudze i z funkcjami do pozycjonowania, zakotwiczania, grupowania, itp. elementów. Przypomina mi trochę budowanie GUI z C++ Buildera, tylko że jest przyjemniejszy w użyciu.

I czytanka też niczego sobie :) .

http://java.sun.com/docs/books/tuto...
  • Anonim

Jeżeli jesteś ogólnie początkującym programistą to proponuję NetBeans również. Jest on wolniejszy od Eclipse, ale nie musisz sie bawić w ściąganie i 'wsadzanie' pluginów bo masz wszystko od razu, no i oczywiście przyjaźnie i przyjemnie do użytkowania. Nie wierz jak ktoś mówi "I tak wszyscy piszą teraz w Eclipse bo jest najlepszy";) a na stronie Sunowskiej Javy masz wszystko własnie w NetBeans opisane ładnie, zwięźle, przejrzyście i co najważneijsze - łopatologicznie:D
  • agata

>Koziołek [brat Javowiec] napisał
    >Po prostu mam złe doświadczenia jak musiałem w vimie
    >zmieniać kod klas. Lubię wiedzieć mniej więcej co i
    >gdzie jest.

ojej jak już się robi GUI w designerze jakimś to później się poprawia wygląd także w designerze, to jest chyba największa jego zaleta, że można łatwo cos poprawic. Dla jasności nie neguje tutaj pisania własnych komponentów bo to sprawia, że kod jest ładniejszy i bardziej optymalny ale jak trzeba coś szybko zrobić to bez takiego GUI creatora to cięzko:)

Ja osobiście lubie Matisse ( ten z Netbeans ) w najnowszej wersji korzysta z layoutu jdesktop.GroupLayout (wprowdzony w J 6.0), który jest całkiem nieźle pomyślany:)
    Przyjemny creator posiada także : JInteliiIdea - można ściągnąć 30 dniowego triala:)
  • Adept

>agata napisała:
    Dla jasności nie neguje tutaj pisania własnych
    >komponentów bo to sprawia, że kod jest ładniejszy i
    >bardziej optymalny ale jak trzeba coś szybko zrobić to
    >bez takiego GUI creatora to cięzko:)

Dla porządku językowego- coś nie może być bardziej lub mniej optymalne. Jeśli coś jest optymalne to już bardziej optymalne być nie może.
  • Anonim

zawsze można ściągnąć easyeclipsa z skonfigurowanymi pluginami http://www.easyeclipse.org/site/dis...