-
Anonim
Witam,
jestem początkującym użytkownikiem Eclipse i właściwie dotąd korzystałem tylko z podstawowej wersji tego środowiska. Mam jednak problem, gdyż chciałbym stworzyć przyjemny aplet oparty o Swing'a, ale nie chciałbym sie męczyć z tworzeniem tego wszystkiego od początku. Dlatego zastanawiam się czy istnieje jakiś nieskomplikowany plugin który pozwala na stworzenie takiego standardowego (JButtony, JChcekBox, JTextField...itp) metodą przeciągnij-upuść?
Z góry dzięki za odpowiedź. -
Koziołek [brat Javowiec]
Visual Editor się toto nazywa. Jednak polecam pisanie wyglądu "z palca" i stworzenie sobie kilu komponentów. Następnie Łączysz je w całość i już masz gotowe. Edytory wizualne pomimo że przyspieszają pracę to jednak mocno ogłupiają. Później musisz się mocno zastanowić gdzie są jakie elementy jak trzeba coś "z palca" poprawić -
Adept
nie zgadzam się...
zależy jakiego edytora używasz.
Polecam Windows Builder - jest genialny, ale niestety płatny. Co najfajniejsze, generuje super przejrzysty kod który dowolnie możesz zmieniać z przysłowiowego palca. Jeśli po takiej operacji przełączysz się ponowanie na egran wisualny i natychmiasty widzisz zmiany wczesniej wprowadzone w kodzie.
natomiast kompletnie nei rozumiem czemu takie narzędzia mają ogłupiać, ale ok - każdy ma prawo do swojego zdania. -
Koziołek [brat Javowiec]
Po prostu mam złe doświadczenia jak musiałem w vimie zmieniać kod klas. Lubię wiedzieć mniej więcej co i gdzie jest. Kwestia np. własnego ulubionego sposobu wywoływania kolejnych setterów. -
-
bartkiller
no cóż, co kto lubi... układanie GUI w Javie delikatnie mówiąc nie jest moją pasją :ASD -
Dzemus
A ja polecam jDeveloper'a. Łatwy w obsłudze, można dowolnie przełączać się z trybu kodowania na układanie klocków i na odwrót - mi tam pasuje:) -
Xavier
W NetBeans również jest już taki edytor GUI wbudowany. Intuicyjny w obsłudze i z funkcjami do pozycjonowania, zakotwiczania, grupowania, itp. elementów. Przypomina mi trochę budowanie GUI z C++ Buildera, tylko że jest przyjemniejszy w użyciu.
I czytanka też niczego sobie :) .
http://java.sun.com/docs/books/tuto... -
Anonim
Jeżeli jesteś ogólnie początkującym programistą to proponuję NetBeans również. Jest on wolniejszy od Eclipse, ale nie musisz sie bawić w ściąganie i 'wsadzanie' pluginów bo masz wszystko od razu, no i oczywiście przyjaźnie i przyjemnie do użytkowania. Nie wierz jak ktoś mówi "I tak wszyscy piszą teraz w Eclipse bo jest najlepszy";) a na stronie Sunowskiej Javy masz wszystko własnie w NetBeans opisane ładnie, zwięźle, przejrzyście i co najważneijsze - łopatologicznie:D -
agata
>Koziołek [brat Javowiec] napisał
>Po prostu mam złe doświadczenia jak musiałem w vimie
>zmieniać kod klas. Lubię wiedzieć mniej więcej co i
>gdzie jest.
ojej jak już się robi GUI w designerze jakimś to później się poprawia wygląd także w designerze, to jest chyba największa jego zaleta, że można łatwo cos poprawic. Dla jasności nie neguje tutaj pisania własnych komponentów bo to sprawia, że kod jest ładniejszy i bardziej optymalny ale jak trzeba coś szybko zrobić to bez takiego GUI creatora to cięzko:)
Ja osobiście lubie Matisse ( ten z Netbeans ) w najnowszej wersji korzysta z layoutu jdesktop.GroupLayout (wprowdzony w J 6.0), który jest całkiem nieźle pomyślany:)
Przyjemny creator posiada także : JInteliiIdea - można ściągnąć 30 dniowego triala:) -
Adept
>agata napisała:
Dla jasności nie neguje tutaj pisania własnych
>komponentów bo to sprawia, że kod jest ładniejszy i
>bardziej optymalny ale jak trzeba coś szybko zrobić to
>bez takiego GUI creatora to cięzko:)
Dla porządku językowego- coś nie może być bardziej lub mniej optymalne. Jeśli coś jest optymalne to już bardziej optymalne być nie może.
-
Anonim
zawsze można ściągnąć easyeclipsa z skonfigurowanymi pluginami http://www.easyeclipse.org/site/dis...
- Przeglądaj grona w kategorii Internet i Komputery
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne
- Zostań moderatorem