Java [1241]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Igor Gordź

cześć! moje pytanie jest pewnie głupie i proste ale nigdzie nie mogłem znaleźć a potrzebne mi jest to do ukończenia mojego pierwszego programu w javie. Chodzi o to, że utworzyłem prosty program w javie i następnie dodałem jako nowy obiekt JPanel form i tu pojawia się problem ponieważ gdy próbuje go wywołać poprzez formułe

@Action
    public void showAboutBox() {
    if (aboutBox == null) {
    JFrame mainFrame = ProstyProgramApp.getApplicatio n().getMainFrame();
    aboutBox = new ProstyProgramAboutBox(mainFram e);
    aboutBox.setLocationRelativeTo (mainFrame);
    }
    ProstyProgramApp.getApplicatio n().show(aboutBox);
    }

powyższa reguła otwiera okienko info o programie natomiast gdy robię to samo dla JPanel Form występuje błąd: cannot find the symbol

Z góry Przepraszam za błahe i głupie pytanie ale Proszę o odpowiedź

• the_javu

Trudno będzie odpowiedzieć dokładnie bez całości kodu.
    Przede wszystkim: jakiego środowiska używasz (Net Beans/Eclipse/Builder)?
    Druga rzecz: pokaż, gdzie jest zadeklarowany obiekt "form" tj. gdzie jest deklaracja postaci: JPanel form, a gdzie jest przypisanie nowego obiektu form (form = new NazwaKlasy(...)) ?
  • Igor Gordź

Używam Net Beans'a , Jeśli chodzi o moje pojęcie w javie to jestem super początkującym może więc poprostu napiszesz mi instrukcje jak Po Kliknieciu na Button otworzyc JPanel,

Gdzie jakie formuly wpisac co zdefiniowac?
  • the_javu

W takiej sytuacji bardzo proszę o przeklejenie zawartości wszystkich plików java.

Heh, przypomina mi się moje stare powiedzonko:
    "Programowanie wizualne to budująca rzecz. Kilka kliknięć i masz kod gorszy niż Twoj z czasów 'hello world'".
    (nie krytykuję Cię, mówię, iż środowiska, które generują kod mieszają w głowach początkującym a za doświadczonych tworzą źródła, które im nie odpowiadają).
  • Rafał plej Sadkowski

zamiast metody show, używaj metody setVisible(true/false). Nie wiem czy to rozwiąże akurat twój problem.
| |

Wszystko co związane z programowaniem w Java (J2EE, JSP, JDBC, itd) test

Fotki

Miejsca grona (1)