- 1
- 2
-
Anonim
Jestem kiepski z Javy strasznie i jutro ja zaliczam :) Tzw byc albo nie byc, he he.. Jesli znalazlby sie jakis Mozg z Javy a te rzeczy, ktore musze znac wiem, ze sa proste ale ja jestem noga z tego i nie dam rady sam do jutra, to bede wdzieczny za pomoc i jesli z mojego miasta to wode postawie :) Ponizej zalaczam te rzeczy, ktore mam wiedziec i przydalyby sie po prostu kody zrodlowe z tym/aplety czy cokolwiek..
prosty aplet z tekstem
rysunek
wprowadzanie danych z klawiatury-proste petle/ wprowadzanie danych przez uzytkownikow
1)uzytkownik wprowadza wartosc a my wyswietlamy jaka jest wartosc bezwzgledna z podanej liczby
2)uzytkownik podaje liczbe a program wypisuje dzielniki tej liczby
3)sprawdz czy podana przez uzytkownika liczba jest doskonala (jest suma swoich dzielnikow ale bez samej siebie)
4)podac 2 liczby, ktore beda gornym i dolnym zakresem wartosci, program wypisuje tylko liczby z zakresu podzielne przez 2
Z gory serdeczne dzieki.. -
Martuś
jakby ten post pojawil sie przed weekendem to bym napisalam, ale dzis niestety nie mam czasu, powodzenia :) -
Martuś
-
Shamrock
dla sportu , ale nie dzis ... niestety do konca dnia jestem wyautowany w php ... -
-
d'plus
-
d'plus
-
Adept
>D'plus napisał
>rośnie nowe pokolenie genialnych ynformatyków.
>możemy być dumni
LOL :)
-
owczi
Jak dorosną to już będzie się tylko modelowało w UMLu a reszta będzie się klecić sama. -
Adept
>owczi napisał
>Jak dorosną to już będzie się tylko
>modelowało w UMLu a reszta będzie się
>klecić sama.
kontrowersyjny temat :)
a pozatym dzięki temu że niektórzy informatycy nie mogą sobie poradzić z AŻ TAKIMI problemami - my możemy łatwiej pracę znaleźć :) -
Anonim
'a pozatym dzięki temu że niektórzy informatycy nie mogą sobie poradzić z AŻ TAKIMI problemami - my możemy łatwiej pracę znaleźć :)'
to wczesniej bylo trudniej? zwlaszcza jak byles dobry? -
Adept
>to wczesniej bylo trudniej? zwlaszcza jak byles dobry?
a gdzie tu mam napisane że "teraz"????
-
Maciek Makowski
> a pozatym dzięki temu że niektórzy informatycy nie mogą
> sobie poradzić z AŻ TAKIMI problemami - my możemy łatwiej
> pracę znaleźć :)
W szczegolnosci prace polegajaca na poprawianiu po takich zdolnych programistach tysiecy linii kodu, ktory sie w ogole kupy nie trzyma. Rzeczywiscie, jest sie z czego cieszyc. -
Anonim
z pewnoscia chodzi o to, ze zazwyczaj do pracy jest potrzebna wiedza, jak jej sie nie ma, to sie nie ma pracy - kto ja ma, ten ma prace... wszystko jasne...
a nawet poprawiajac kod - chyba za to placa no nie ?? - ale wiem, ze przekichane jest grzebac w czyims kodzie...
-
SkiLo
>noorth napisał
>z pewnoscia chodzi o to, ze zazwyczaj do pracy jest
>potrzebna wiedza, jak jej sie nie ma, to sie nie ma pracy -
>kto ja ma, ten ma prace... wszystko jasne...
"Imagination is more important than knowledge"
A.Einstein
;)
A co do takich pseudoinformatykow to mowie swoje kategoryczne nie! -
Adept
>noorth napisał
>a nawet poprawiajac kod - chyba za to placa no nie ??
nic dodać, nic ująć
-
Maciek Makowski
>Adept napisał
>>a nawet poprawiajac kod - chyba za to placa no nie ??
>
>nic dodać, nic ująć
Chciałbym zauważyć, że za wywożenie śmieci i mycie kibli też płacą. Ja jakoś niekoniecznie byłbym zachwycony jakby się okazało, że moja robota na tym właśnie polega.
-
Adept
>Maciek Makowski napisał
>>Adept napisał
>>>a nawet poprawiajac kod - chyba za to placa no nie ??
>>
>>nic dodać, nic ująć
>
>Chciałbym zauważyć, że za wywożenie
>śmieci i mycie kibli też płacą. Ja
>jakoś niekoniecznie byłbym zachwycony jakby
>się okazało, że moja robota na tym
>właśnie polega.
>
nie za bardzo rozumiem porównania... Jeśli ktoś lubi wywozić śmieci i dobrze mu za to płacą to o co chodzi? Ciebie by nie zachwyciła- twój wybór, ale może :) dla niektórych to frajda...
Zresztą ja nie wiem czyemu Ty przyjąłeś że jak ktoś nie potrafi napisać najprostrzej aplikacji to przyjmą go do jakiejś firmy.. on napisze kod który się nie da czytać.. a Ty będziesz go poprawiał.
Ja raczej obstaje za wariantem, że tego kogoś w ogóle nie przyjmą do pracy programistycznej. i jak powiedzm co roku wychodzi z uczelni 100 informatyków w tym 50 nie potrafi wypisać na ekran "hello world" to jak dla mnie konkurencja jest mniejsza o połowe :)
-
Maciek Makowski
Ogólnie rzecz biorąc nie zgadzam się z Twoją tezą, że jest dobrze jak jest dużo marnych programistów.
> Zresztą ja nie wiem czyemu Ty przyjąłeś że jak ktoś nie potrafi
> napisać najprostrzej aplikacji to przyjmą go do jakiejś firmy.. on
> napisze kod który się nie da czytać.. a Ty będziesz go poprawiał.
Z moich obserwacji wynika, że programiści znajdują pracę nawet gdy ich umiejętności kończą się na "Hello World". Nie wiem jak wygląda sytuacja na polskim rynku, ale od jakieś czasu szukam programisty do mojego zespołu. Przesłuchiwałem już sporo osób i łagodnie rzecz ujmując poziom ich wiedzy, zdolności analityczne i podejście do programowania nie zachwyciły mnie specjalnie. A wszystko to są ludzie z minimum pięcioma latami doświadczenia w branży, pracujący jako programiści. Tak że ktoś ich jednak zatrudnia.
-
Anonim
a jak taki informatyk/programista znajduje pierwsza prace? bo zakladajac ze jestem wlasnie takim marnym informatykiem chetnie bym jakas prace w IT zalapal... najlepiej jako programista bo moj angielski na rozmowe z klientem sie raczej nie nadaje... -
Maciek Makowski
Na ogół wygląda to chyba tak, że zaraz po studiach szukają pracy jako tzw. graduates. Wymagania stawiane takim delikwentom są niższe, bo firmy wiedzą, że nie mają oni jeszcze doświadczenia w zawodzie i są mniej produktywni -- w związku z tym płaci się im niskie stawki. Założenie jest takie, że jak trochę popracują, to się podszkolą i zostaną pełnowartościowymi pracownikami.
Często ich umiejętności programistyczne sprawdza się w bardzo niewielkim stopniu, a większą wagę przykłada się np. do zdolności matematycznych lub interpersonalnych. W branży, w której pracuję, jest wielu programistów, którzy nie skończyli żadnych kursów typu IT -- przychodzą kodować po ukończeniu fizyki albo chemii.
- 1
- 2
- Przeglądaj grona w kategorii Internet i Komputery
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne
- Zostań moderatorem