-
Guś.
Witam! Czy ktoś mógłby podać próg punktowy na japonistykę? Najchętniej na UW. -
Jakub Miechowicz
Mam pytanie: Czy po Japonistyce mógłbym nauczać w Japonii j. Japońskiego?
PO Prostu pasjonuje mnie kultura tego kraju, a jak wiadomo łatwiej poznać kraj mieszkając i pracując w nim, niż czytając książki. -
Seba
Wątpię, żeby ktokolwiek zatrudnił w Japonii gaijina do nauki języka narodowego... Nawet w Polsce jest to niespotykane, a tam mają jeszcze bardziej "tradycyjne" poglądy. -
Jakub Miechowicz
Rozumiem, bardziej konserwatywnie niż się spodziewałem,. Może lepiej zrobić informatykę, którą też się interesuję, a japońskiego nauczyć się na własną rękę/ zrobić sobie licencjat z japonistyki(po prostu chciałbym się dowiedzieć sporo rzeczy o tym kraju). I dopiero spróbować tam zamieszkać/ pracować. -
-
Seba
Ciężko będzie zrobić japonistykę "obok". Imo na samym tym kierunku jest wystarczająco dużo nauki. Do wyjazdu i pracy tam nie potrzebujesz żadnego papierka o ukończonej japonistyce, a tylko znajomość języka i kwalifikacje na dane stanowisko. Polecałbym jednak skupić się na kierunku, w którym chcesz później szukać pracy, języka nauczyć się na własną rękę w jakiejś szkole, a wiedzę o kulturze potraktować bardziej jako hobby (chyba że faktycznie tak bardzo interesuje cię kultura tego kraju, że przez kolejne naście-dziesiąt lat chcesz w tym siedzieć, ale wtedy tak jak mówiłem - bardziej praca za granicą jako spec). -
Jakub Miechowicz
Nie koniecznie miałem na myśli "obok" tylko na przykład, po studiach lub podyplomówkę. Kultura Japonii wraca do mnie jak bumerang, raz na jakiś czas (3-4 tyg) cały weekend spędzam czytając i czytając o Kraju Kwitnącej Wiśni. Tak więc z tego co widzę to na polibudę a japoński na własną rękę. W każdym bądź razie, dzięki za pomoc. -
Soul^^
tak czytam wasze wpisy i nie jestem pewna czy dobrze zrozumiałam ... polski trzeba mieć rozszerzony na japonistykę , a co z angielskim ? czy z podstawami mam jakiekolwiek szanse??? -
.
angielski i polski rozszerzone nie inaczej
a po reszte info odsylam do opisu przedmiotu na wybranym uniwersytecie -
roxy11
mnie troche tez,ale jak na poczatkujaca dobrze mi idzie(slowa mojej nauczycielki)
- Przeglądaj grona w kategorii Kraje, Miasta i Dzielnice
- Przeglądaj grona w okolicy Japonia
- Załóż własne grono tematyczne