-
Aki
-
Kabura
Studiowanie w Japonii jako "gakubusei", czyli od pierwszego roku studiow jest wykonalne i to od dluzszego czasu, mam takich studentow, np. z Bulgarii (stypendium troche nizsze niz zwykle, ale da sie wyzyc). Gorzej, ze japonska ambasada w Poslce nie miala do tej pory chetnego na takie przedsiewziecie (podobno). W zeszlym roku jedna osoba powaznie sie nad tym zastanawiala (dobry japonski juz w liceum, a takich osob jest coraz wiecej!), ale brak wsparcia ze strony ambasady zniechecil ja do przedsiewziecia. Czyzby manuale mialy dotrzec takze do Warszawy?
A dlaczego grupa ma byc waska? Wezsza niz w przypadku innych stypendiow Monkashou? -
Grono.Net
heh, no pierwsze egzaminy z MEXT odbyly sie w tym roku w sierpniu. zdawalo nas 5 osob, 2 sie zakwalifikowaly, w tym moja skromna osoba.
no i teraz czekam :-\
obecna obasada ambasady rzeczywiscie dosc biernie wspiera dazenia studentow do wyjazdu do japonii :P
no nic, trzymajcie kciuki. piec lat w japonii to by bylo cos :) -
Kabura
Czyli całkiem możliwe, że pośrednio udało się wymusić na ambasadzie "nadrobienie zaległości", co bardzo cieszy. Czesne itp. płaci monkashō, więc każda uczelnia chętnie cię przyjmie. Czy mogłeś wybrać ostateczną jednostkę? Czy szkolenie językowe będzie półroczne, czy roczne? Czy w centrum szkoleniowym w Osace? Jaki kierunek wybrałeś? Pochwal się troszkę :) -
-
Grono.Net
etto ne; )
myk w tym, ze jeszcze nie wiadomo, czy mnie przyjmnie ktoraś z uczelni, do których złozyłem dokumenty. kurs jezykowy roczny, ale gdzie - to nie wiem.
aha, no i co do doboru uczelni, to nie mielismy żadnych wskazówek. moglisy wybrać między "direct placement" - czyli sami sobie wybieramy szkołę i kierunek, albo moglismy zawierzyć monbushou. poszukałem więc w necie strony mext i posprawdzałem, na jakie kierunki nie jest wymagany egzamin z matematyki (ktory napisalem, ale na moje oko tam bylo 0/80 pkt. zdobytych:)
i tamteż złożyłem papierki. direct placement.
-simane :D
-ibaraki
-utunomiya
ale nie chce juz nic wiecej pisac, coby nie zapeszyc. wciaz czekam na te odpowiedz... -
Tiferet
A tak wracając do pierwotnego tematu, czy ktoś, kto jest zorientowany w temacie, mógłby mi pokrótce opisać, na co jest położony największy nacisk na poszczególnych wydziałach japonistyki w Polsce? Ten na UJ, z tego, co u nich przeczytałam, jest "zawodowy", czyli głównie językowy, jak przypuszczam, czy to znaczy, że trzeba się liczyć np. z relatywnie małą ilością historii i literatury?Czego gdzie się można nauczyc, a czego raczej nie?
Z góry dzięki :) . -
Gosz
a tak a propos - to prawda ze ostatecznie zamkneli japonistyke na UJ? -
Tiferet
Na ich stronie są dane i wymagania na przyszły rok i nic nie wspominają o zamykaniu, nikt tego na razie nie potwierdził... -
Gosz
oficjalnie nabor na rok 2004/5 byl wycofany i mowilo sie o zamykaniu kierunku na amen
tylko ciekawa jestem czy to juz tak w ogole szans nie ma.. -
Tiferet
No wiesz, podali statystyki z 2004/2005. Podali wymagania, dokumenty itp. na 2005/2006. Tylko teraz te studia są oznaczone jako "nowość! zawodowe" (chociaż nie dam głowy, że nie były takie już wcześniej :) ). -
panna Aquedita,w podróży; )
Fuberu, ja się uczę angielskiego 11 rok, a też momentami czuję, że "wiem, że nic nie wiem" (patrz:moja matura próbna...) ale może poprostu jestem w specyficznej szkole na specyficznym profilu?
a niemieckiego uczę się 5 czy 6 rok, więcej rozumiem, niz potrafię wyrazić, ale potrafiłam się dogadać z Niemcami np.w Wiedniu, czy na moim osiedlowym przystanku autobusowym; ) -
Aki
z tego co wiem to na japonistykę dostaje sie sporo osób z Towarzystwa Polsko-Japońskiego. Będąc jego członkiem można uczestniczyć w wykładach, prelekcjach, imprezach itd. To bardzo pomaga. -
Tiferet
Hop hop, naprawde nikt nie opowie o poszczególnych miastach? :( Mam nadzieję, że brak odzewu jest wywołany świętami a nie niechęcia do wymiany wrażeń :) -
miss paranoia
z tego, co słyszałam (ale to są informacje tylko z innego forum o japonistyce, gdzie wypowiadali sie studenci) podobno w Warszawie wiekszy nacisk jest na kulture Japonii (ale jeśli chodzi o język to mają 9 zajęć/wykładów/czy co tam.... po 1,5h w tygodniu), natomiast w Poznaniu bardziej cisną z języka, a poznawanie kultury bardziej pozostawiają studentom...no a w Krakowie wiadomo, japonistyka ledwo zipie, ale podobno tam było najłatwiej, bo najmniej materiału...no to takie informacje z drugiej ręki; ]
różnica między Warszawą a Poznaniem w sumie jest jasna, bo w Wawie japonistyka jest specjalnością na kulturoznawstwie, a w Poznaniu na filologii...co kto lubi; ) -
Anonim
No ja się nie zgodzę. To co zobaczyłem przez rok, czyli 3 wykłady tygodniowo, z czego na 1 nigdy się nie dało zmieścić (historia), to na pewno nie jest nacisk na kulturę (cała reszta to język). A językowo... żadna japonistyka w Polsce nie dorówna warszawskiej. (trzecia na świecie jest chyba?). Więc chyba Poznan i Wawa Ci się najzwyczajniej zamieniły;P
Pozdrawiam.
Ex-student Japonistyki; ) -
miss paranoia
No być może; ] ja studentką nie jestem (dopiero za jakis czas), to byly informacje zaslyszane, wiec nie dalam na nie gwarancji; p -
Anonim
proponuje japonistyke na wydziale jezykowym uniwersytetu we florencji; ] nie ma egzaminow wstepnych, a zajecia sa prowadzone z prawdziwym japoncem - nakajimasensei ^^
pozdrawiam -
Anonim
hm... mnie ostatnio załamały CEWy warszawskie z polskiego :( myslalam, ze tylko gramatyka, a tu prosze literatura! :( buuu -
Anonim
-
Anonim
ooo dzieki; ) sie wzruszylam teraz... chlip chlip.
ach wsparcie potrzebne przez te ostatnie miesiaczki przed horrorem kilku dni; )
- Przeglądaj grona w kategorii Kraje, Miasta i Dzielnice
- Przeglądaj grona w okolicy Japonia
- Załóż własne grono tematyczne