Japonia [4172]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Jim moovie:

postanowilem, ze zaadaptuje polskie jedzenie i od dzis jem pałeczkami. Czy ktoś z was rowniez mial takie, tudziez podobne jazdy???
  • Anonim

ja bardzo czesto jem paleczkami:) fajna sprawa czlowiek sie nie przejada i wogole. Wygodne :]
  • Michał Matusiak

nie wiem jak wy,ale ja wtedy czuję bliższy kontakt z jedzeniem; D i w ogóle wszystko wydaje się smaczniejsze
  • Anonim

Zalezy co sie je ja wcinam wszytsko paleczkami poniewaz gotuje sobie sam i najczesniej jest to cos tajskiego [hmmm ostrosc to jest to;] ] lub cos innego orientalnego . Ale schabowego nie probowal bym paleczka jesc;]
  • Pati

Hahaha :D No tak.. Trohę ciężko by było :P Zawsze można nabić kotleta na pałeczkę i obgryzać dookoła :D
  • Jim moovie:

hmm, no tak, raczej polskie jedzenie "na noz i widelec" to ciezko jest paleczkami, ale zawsze mozna zamiast robic kotleta, podsmazyc albo poddusic pokrojaca na kawalki mieso, do tego gesty sos, warzywa, no i ryz, troche rozgotowac, aby nie byl sypki i juz nic, tylko paluchy lizac (albo paleczki:D)
  • Anonim

ja jak robie schabowego czy kuraka czy cos to rozszarpuje i da sie jesc paleczkami :)
  • Anonim

Nowłaśnie to jest niesamowite, że oni nawet tonkatsu (taki ichni schabowy) tymi pałeczkami wymiatają, a jak małe dzieci super nimi jedzą ja na początku wogóle nie umiałam wszystko mi spadało wypadało itp. widelczyk dla dzieci mi dawali bo w niektórych knajpkach to tylko hashi są i nic więcej, a teraz w domu jak jem coś ala japońskie jedzonko to sie bawię pałeczkami
  • >>Kiri<<

Ja kiedyś zupe zjadłam pałeczkami xD
  • a.ga.

zupe?! hehe o lol.; D
  • Jim moovie:

zupe...stale fragmenty paleczkami, reszte wychlipac z miski:D
  • Yousstysia

Pałeczki to świetna sprawa :) Moja rodzina nieraz dziwnie sie na mnie patrzy bo jesli tylko jest ryz na obiad ja jedyna uzywam pałeczek a oni jak polska tradycja nakazyje; )
  • lady Magma

taak skad ja to znam
    "tekst czemu szpanujesz"
    co do jedzenia paleczkami schabowebo..
    mozna go zaadoprotowac poprzez przerobienie na donburi
    na niektorych stronach internetowych sa ciekawe przepisy
  • sleep-walker

ja od lat jem pałeczkami: zupki chińskie (produkcja radomska; )),
    - makaron wszelakiego kształtu, rybe (he he he pamiętam minę mojej mamy jak zobaczyła co robię; ), kiedyś jak się trochę upiła (moja mama nie ryba; )) to nawet udało jej się kawałek mięska podnieść tymi patykami; D ale na trzeźwo nie potrafi; P hi hi hi), w zasadzie gdy ćwiczyłam się w jedzeniu tym ustrojstwem próbowałam tego na wszelakich rzeczach, czipsach, jajecznicy (dobrze wysmażonej; )) i różnych takich, uwielbiam jeść pałeczkami !; ) szczególnie oglądając jakąś komedię azjatycką (gdzie bohaterowie jedzą… pałeczkami; ))
    Gratuluję wszystkim którym się chce nauczyć tego i tym którzy już to umieją; )

Mam tylko jedne pałeczki i czas by było je zmienić, macie może jakiś punkt (najlepiej wysyłkowy, albo w wa-wie) gdzie można by było kupić jakieś fajne pałeczki ?
  • Jim moovie:

tiaaa, hasla w stylu "wydurniasz sie" sa w normie, ale nie zwracam na to uwagi...musze przyznac, ze jedzenie paleczkami sprawia mi niesamowita frajde...az jedzenie inaczej spakuje

...lady Magma, masz moze adresy tych stronek???
  • Jim moovie:

acha, kwestia ryzu. takiego w torebce praktycznie nie da sie ugotowac "na klejaco", a juz gdy wysypiemy go na plytkim talerzu, to jest ekstremalnie sypki. jesli juz mamy taki ryz, to polecam podgotowac go troche dluzej i po tym wsypac do niewielkiej glebszej miseczki, to go poskleja...ale tak calkiem, to najlepszy jest ryz taki w kilogramowym, papierowym opakowaniu, jak cukier, czy maka. ten sie skleja doskonale, ale trzeba uwazac w czasie gotowania, aby nie wyszedl na kit. nie dodawajcie oleju, czymasla w czasie gotowania...z wiadomych powodow
  • Anonim

>sleep-walker napisała:
    >ja od lat jem pałeczkami: zupki chińskie (produkcja
    >radomska; )),
    >- makaron wszelakiego kształtu, rybe (he he he pamiętam
    >minę mojej mamy jak zobaczyła co robię; ), kiedyś jak
    >się trochę upiła (moja mama nie ryba; )) to nawet udało
    >jej się kawałek mięska podnieść tymi patykami; D ale na
    >trzeźwo nie potrafi; P hi hi hi), w zasadzie gdy
    >ćwiczyłam się w jedzeniu tym ustrojstwem próbowałam
    >tego na wszelakich rzeczach, czipsach, jajecznicy (dobrze
    >wysmażonej; )) i różnych takich, uwielbiam jeść
    >pałeczkami !; ) szczególnie oglądając jakąś komedię
    >azjatycką (gdzie bohaterowie jedzą… pałeczkami; ))
    >Gratuluję wszystkim którym się chce nauczyć tego i tym
    >którzy już to umieją; )
    >
    >Mam tylko jedne pałeczki i czas by było je zmienić, macie
    >może jakiś punkt (najlepiej wysyłkowy, albo w wa-wie)
    >gdzie można by było kupić jakieś fajne pałeczki ?
    >

Pojedz na stadion tam sa te azjatyckie knajpy tam jest tego odgroma i ciut ciut za free; ] albo sklep.soto.waw.pl
  • sleep-walker

Dziękuję ci bardzo, ale…
    hmmm... właściwie chodziło mi o pałeczki które się nie niszczą po kilku tygodniach używania (warunki są extramalne) We wszystkich opisach stoi jak wół PAŁECZKI UŻYTKOWE. Jasne raz na rok albo i rzadziej, oglądam dużo koreańskich produkcji i nigdzie nie widziałam żeby Koreańczycy, jedli "ręcznie malowanymi" pałeczkami, zup i innych źle wpływających na malowane farbą drewno potraw. Ja naprawdę jem różne dania tymi pałeczkami. Potrzebne mi pałeczki z plastiku twardego (takie mam teraz) lub z jakiegoś stopu metalu (ostre na końcach, pomaga rozdrabniać mięso).
  • justine

w wawie jest sklep chinka z tanimi, fajnymi pałeczkami (mam już ze cztery lata 2 pary lakowanych i sa jak nowe, tylko takich używam, często; drewniane są do dupy)
    no i w necie sprzedają pałeczki:
    http://www.daruma.neostrada.pl/td3....
    http://sklep.soto.waw.pl/index.php?...
    tańsze:
    http://www.masala.com.pl/index.php?...
    http://www.sushi-shop.pl/index.php?...
    i to tyle :)

uwielbiam jeść pałeczkami, tylko po pewnym czasie łapią mnie skurcze w palcach...
  • Genesis

Tak! Ja ostatnio nawet cienki makaron z kubka jadłam pałeczkami :) Fajna sprawa, naprawdę.