-
Azai
>Krybar napisał
>Wojna postu z karnawałem :D Myślę, że jest to dobry
>punkt prezentacji. Co więcej uzupełniłbym to o kontekst,
>jak to Kaczmarski twierdził, wyborów prezydenckich. Wtedy
>wszystko nabiera nowego kontekstu :) Pokazuje jakie miał
>"dobre pióro" :D
Dokładnie, sama to miałam w prezentacji; ).
Weź pod uwagę, że jest to również tytuł całego programu i obraz ma wpływ nie tylko na ten jeden utwór.
Oprócz tego omawiałam Krzyk- również ze względu na to, że jest to tytuł całego albumu i Czerwony autobus.
Nie bierz zbyt dużo utworów, bo się nie wyrobisz w wyznaczonym czasie.
Tak jak poprzednicy, polecam przeczytanie Kaczmarskiego w świecie tekstów i samej biografii.
Nie nastawiaj się koniecznie na pytania komisji dotyczące ściśle inspiracji malarskich, mnie zapytali czy oprócz inspiracji malarskich występują jakieś inne inspiracje- omówić jakie i czy twórczość Kaczmarskiego jest znana naszemu pokoleniu, dlaczego, w jakiej wersji (jakie zespoły itd). -
flore j.
mam obydwie pozycje i czytam:) i gorąco dziękuje za pomoc, bo nie zwykłam o nią prosić, a w dzisiejszych czasach ciężko otrzymać jakieś konstruktywne opinie, podpowiedzi...
z tego co na razie wyczytałam z "JK w świecie tekstów", wykorzystam tylko kilka stron, więc w bibliografii znajdzie sie przykładowo: 44-47, 86-90. czy takie pojedynce strony starczą?czy literatura przedmiotu musi być rozbudowana bardziej(w sensie całe książki)? myślałam jeszcze o stronie internetowej poświęconej Jackowi, ale hm tam znajduje sie duzo informacji, nie wiem czy chce brac na siebie to wszystko, w razie pytań komisji; p
i szczerze mówiąc trochę boję się tych pytań, że będą wymagały pewnego zaawansowania...hm -
Azai
Mogą być pojedyncze strony. Dla przykładu moja literatura przedmiotu:
Biała Alina, Korespondencja sztuk- literatura i malarstwo, Wyd. Szkolne PWN, Warszawa 2009, s. 271, 493;
Gajda Krzysztof, Jacek Kaczmarski w świecie tekstów, Wyd. Poznańskie, Poznań 2003, s. 111-112, 124-128;
Gajda Krzysztof, To moja droga- biografia Jacka Kaczmarskiego, Wyd. Dolnośląskie, Wrocław 2009.
Szczegółowych pytań z literatury przedmiotu zadawać Ci nie będą. Jest na prawdę maleńka szansa, że w komisji trafi się nauczyciel, który będzie wiedział o Kaczmarskim coś więcej oprócz tego, że to autor Murów i Obławy; ). Ja przyniosłam teksty, które omawiałam, wydrukowane dla komisji, bo nie spodziewałam się, żeby je znali i jak się okazało dobrze zrobiłam; ). -
flore j.
o, dziękuję bardzo! też tak myślę, ale mimo to...może się w komisji trafić jakiś kaczmaromaniak:) w każdym razie- dzięki za pomoc, od jutra biorę się do pisania. myślę, że w razie kłopotów, które mam nadzieję mnie nie spotkają, znowu znajdę tu radę;] -
-
flore j.
jeszcze jedno...żeby napisać prezentację, trzeba mieć tezę...
myślałam, jak to rozwalić i doszłam do wniosku że wobec mojego tematu(który podałam kilka postów wyżej) najlepiej będzie napisać coś w rodzaju: różnorodność kontekstów piosenek JK,wszechstronność w czerpaniu inspiracji malarskich oraz stopień związku tekstu poetyckiego z fabułą dzieła malarskiego
ale nie wiem, czy teza to musi być coś konkretnego, jednego, czy coś bardziej złożonego jak to powyżej...nakierowanie mile widziane:) -
Azai
Wszystko zależy od tego co konkretnie chcesz omawiać i jak to zrobisz...
U mnie tezą było po prostu "Malarstwo najczęściej przywoływanym źródłem kulturowym w twórczości Jacka Kaczmarskiego.", ale ja miałam inaczej sformułowany temat ("Inspiracje malarskie we współczesnej poezji. Rozwiń problem na wybranych przykładach.").
Zastanawiałam się też nad ""Rozmowy przez sztukę" Jacka Kaczmarskiego."... Także, widzisz, może być różnie. Cytat z rozmowy z Jolantą Piątek, który zamiast tej tezy znalazł się w treści mojej prezentacji (omawiałam Czerwony autobus):
„Czymś najbardziej fascynującym w działalności artystycznej jest prowadzenie poprzez sztukę rozmowy z ludźmi dawno nieżyjącymi, którzy w zupełnie innych czasach, innych realiach, przeżywali dokładnie te same rozterki, problemy, niepokoje i nadzieje. To daje jakby poczucie wspólnoty losu, wspólnoty kondycji ludzkiej na przestrzeni wieków.” -
flore j.
hm..a może: konfrontacja tekstu piosenki z jej malarskim pierwowzorem. analiza fabuły obrazu i jego związek z ekfrazą. do tematu by pasowało..jeszcze to przemyśle -
Adam Pogorzelski
Właśnie wróciłem z matury z języka polskiego :)
Miałem temat:
"Jacka Kaczmarskiego interpretacje dzieł malarskich" Omów zagadnienie analizując piosenki autora."
Zaś tezę postawiłem dosyć prostą - Kaczmarski, w swych utworach inspirowanych dziełami malarskimi skupia się na czlowieku.
Pierwotnie chciałem mówić o 5 piosenkach, koniec końców, z obawy przed brakiem czasu. zostawiłem tylko 3: 'Krzyk', 'Upadek Ikara' oraz 'Encore!'.
Prezentację miałem dosyć długa, ale idąc zaryzykowałem i liczyłem na to, że komisja mi nie przerwie... i się opłaciło :P
Miałem do tego prezentację w Power Point'cie oraz urywki 2 piosenek (wręcz skrawki, gdyż łącznie zajęły na płycie 40 sec :P)
Wylądowałem z 20/20 :)
Wydaję mi się, że opłaca się brać mniej konwencjonalne tematy jak te związane z Kaczmarskim, ot jeśli nie dlatego, że Ci interesują, to choćby dlatego, by komisja nie do końca orientowała się w temacie.
Poza tym, jeśli ktoś opowiada z pasją o czymś co go interesuje, zawsze miło się tego słucha :)
Bless ya! - lecę cieszyć się wakacjami :D