- 1
- 2
-
Anonim
jak zapewne wiecie każdy w 2 klasie liceum do mniej więcej połowy marca może składać propozycje tematów maturalnych, tak by robić prezentacje na najbliższy sobie temat. proponuje żeby każdy kto ma jakieś ciekawe propozycje wpisywał tu swoje pomysły na tematy tak żeby każdy kto będzie chciał będzie miał możliwość skorzystania z nich;)
nie ukrywam ze sam szukam ciekawego tematu; ) i nie wiem sam o czym chce robić prezentacje, po mojej głowie krąży masa pomysłów ale żadne nie są konkretne. czekam na wasze pomysły
z moich pomysłów to (tylko nie do końca wiem jak sformułować ) błędne interpretacje poezji w połączeniu z tym ze wiersze można interpretowac na wiele sposobów -
Pan Patafian
Ja mam "Krzyk jako środek ekspresji w literaturze i sztuce". Nie ukrywam, że bardzo mi się podoba :)
Oczywiście punktem wyjściowym piosenka Kaczmarskiego no i sam obraz Muncha. -
Siostrzyczka
osobiście piszę standardowy o nawiązaniach literackich u niego. szukałam też nawiązań do malarstwa, ale niezbyt dokładnie. choć może to byc ciekawe -
Hołka
>Siostrzyczka napisała:
>osobiście piszę standardowy o nawiązaniach literackich u
>niego. szukałam też nawiązań do malarstwa, ale niezbyt
>dokładnie. choć może to byc ciekawe
Na twoim miejscu jednak malarstwo także wzięłabym "pod lupę". Nie zapominaj, że niektóre piosenki Jacka mają nawet tytuły dzieł malarskich (np. "Przypowieść o ślepcach", "Ambasadorowie", "Rejtan, czyli raport ambasadora", "Czerwony autobus"). Podpowiem, że Kaczmarski czerpał dużo z malarstwa renesansowego i romantycznego...
A może temat: twórczość Kaczmarskiego w porównaniu z twórczością polskich poetów romantycznych... (ja co prawda na prezentacji maturalnej mówiłam o twórczości Tolkiena i Pratchetta, ale na ww temat zrobiłam lekcję na języku polskim) -
-
Tmach
>Hołka napisała:
>> Nie zapominaj, że niektóre piosenki Jacka mają
>nawet tytuły dzieł malarskich (np. "Przypowieść o
>ślepcach", "Ambasadorowie", "Rejtan, czyli raport
>ambasadora", "Czerwony autobus").
Cały program napisał. " Muzeum"
-
Matuszelach
Ja zgłosiłem ,,Historia Polski i Świata w piosenkach Jacka Kaczmarskiego" -
Tomek
Mój temat, który mam nadzieję zostanie zaakceptowany to "Obraz zbrodni sowieckich na Polakach w twórczości Jacka Kaczmarskiego". -
japczak [bse.]
Temat: "Różne oblicza Polaka w twórczości Jacka Kaczmarskiego". Jest wiele piosenek, które nawiązują do tego tematu, ale świetnie pasuje tu np. Nasza klasa i rozbite oddziały. Mam wątpliwości co do Opowieści Pewnego Emigranta, odnoszę wrażenie, że w pewnym, stopniu odnosi się do tematu, ale czy na pewno? Co o tym myślicie?
Może przychodzą wam na myśl jakieś inne piosenki JK, które nawiązują do tego tematu? Będe wdzięczny za pomoc. -
..::a::..
Ja miałam w tamtym roku
"Wizerunek człowieka w piosenkach Jacka Kaczmarskiego inspirowanych malarstwem"
(tytuł długi, ale chciałam się odnieść do malarstwa, a równocześnie wymagali ode mnie konkretów; ] ). Oparłam się na trzech obrazach/piosenkach - "Ślepcy", "Upadek Ikara", "Krzyk". Z obrazami jest ciekawiej moim zdaniem -można zrobić prezentacje Power Point'cie i wszystko ładnie wygląda; ), a do tego wstawić kilka fragmentów piosenek i 20 punktów gwarantowane :) -
Sorhed
>laska®[ bse.] napisał
>Temat: "Różne oblicza Polaka w twórczości Jacka
>Kaczmarskiego". Jest wiele piosenek, które nawiązują do
>tego tematu, ale świetnie pasuje tu np. Nasza klasa i
>rozbite oddziały. Mam wątpliwości co do Opowieści
>Pewnego Emigranta, odnoszę wrażenie, że w pewnym, stopniu
>odnosi się do tematu, ale czy na pewno? Co o tym
>myślicie?
>
>Może przychodzą wam na myśl jakieś inne piosenki JK,
>które nawiązują do tego tematu? Będe wdzięczny za
>pomoc.
Proponuję, zebyś zapoznał sie z programem Sarmatia. Tam jest kilka utworów mówiacych o Polakach z wieków minionych ale mówiacych w taki sposób, jakby dotyczyły tez wspólczesnych. Świetnym utworem jest piosenka "Przyśpiewka byke jaka o europejskości Polaka" z Dwóch Skał, o ile dobrze pamiętam. Jest tam tez utwór "Piosenka zza miedzy" o "naszej, specyficznej polskiej metodzie podchodzenia do spraw ostatecznych". A w opozycji do tej piosenki stoi "Traktacik o wyobraźni".
Jakbym cos jeszcze skojarzył, to dopiszę. Bo generalnie większosc wyżej wymienionych piosenek opisują Polaków dosc negatywnie, trzeba znaleźć kilka pozytywnych.
-
Serafiel
-
Hołka
Ja polecam utwory, w których Jacek nawiązywał do malarstwa renesansowego - Przypowieść o ślepcach, Wojna postu z karnawałem, Upadek Ikara, Pejzaż z szubienicą (wszystko na podstawie obrazów Piotra Bruegla starszego), Ambasadorowie (na podstawie Hansa Holbeina), Siedem grzechów głównych (nawiązuje do drzeworytów Albrechta Durera)...
Poza tym na pewno będzie tego jeszcze więcej (na przykład w programach Muzeum i Wojna postu z karnawałem; ) -
woltyżer
Ja mam temat "Inspiracje malarskie, literackie i historyczne w twórczości Jacka Kaczmarskiego."
Generalnie sobie radzę, ale mam problem z napisaniem konspektu. Jakby był ktoś chętny kto chciałby pomóc to jestem otwarty na propozycje. -
Anonim
miałam dokładnie ten sam temat na maturze - jesli znajdę mój konspekt to mogę ci pomóc -
Mantex
ja sobie wymyśliłem i wybrałem :) taki temat:
Twórczość Jacka Kaczmarskiego poetyckim komentarzem historii Polski (omów na wybranych przykładach)
pzdr -
A ja mam
FUNKCJE INTERTEKSTUALNOśCI W TWóRCZOśCI WYBRANEGO BARDA (CZYT. J.K.)
tylko szukam na gwalt ksiazki K. Gajdy "JAcek KAczmarski w swiecie tekstow", w ksiegarniach juz brak, a z bibliotek wypozyczono! (w Narodowej nawet nie ma!)
I co robic?; -( -
Anonim
kup w księgarni internetowej; )
ja tak zrobiłam.
Mój temat to: "Kaczmarski, Gintrowski, Wysocki... Scharakteryzuj zjawisko współczesnego barda na podstawie wybranych artystów i ich utworów." -
Ruta
temat:"Biografia jako klucz do odczytania twórczości pisarza,przedatawić na wybranych przekładach" Ja zrobiłem o Jacku Kaczmarskim i Jime Morrisonie.Jeśli ktoś ma ochote kupić odemnie tę prezentacje to prosze pisać.Powodzenia -
Sorhed
ja natrafilem na problem w postaci kompletnej niedostepności ksiazki Krzysztofa Gajdy "Jacek Kaczmarski w świecie pieśni", która jest mi potrzebna=/ A tak poza tym to fajnie się dokopywac nowych sensów w utworach od dawna znanych^^ -
ale w ktorej ksiegarni internetowej?
bo oczywiscie, ze szukalam, ale nie znalazlam jak dotad; (
- 1
- 2