-
majcik:P
czy ktos z was pisze może prezentacje z polskiego na temat kaczmarskiego?
"bunt przeciwko rzeczywstosci socjalistycznej w tworczosci J.Kaczmarskiego".
z gory dziekuje i przepraszam z ewentualne zasmiecanie:D:D -
Mi
tematów o ustnej maturze było już kilka, znajdź sobie, a ten lepiej niech wyrzuci moderator, co za dużo to nie zdrowo; ) -
majcik:P
no przejrzalam kilka str i nie natrafilam, ale dzieki za info, poszukam lepiej:) -
Anonim
Poniewaz nie znam całej twróczości Jacka Kaczmarskiego dlatego mam pytanie czy nie mozewiecie czy Kaczmarski napisał jakis tekst który byłby związany z motywem apokalipsy za wszelkie odpowiedzi wielkie dzieki :) -
-
Hołka
Ostatnie piosenki z albumu "Raj" są apokaliptyczne ("Dzień Gniewu" i "U wrót doliny" - choć ta druga jest na podstawie wiersza Zbigniewa Herberta)
No i "Przybycie Tytanów" można chyba zaliczyć do apokaliptycznego (choć także ironicznego) - "Przeszli tytani na świat zesłani, żeby na prawić zło... Byliśmy dla nich za mali - nie zobaczyli - zdeptali." (czy jakoś tak) -
Karola
Witam
na temat mojej prezentacji maturalnej wybrałam;
"Historia i współczesność w utworach Jacka Kaczmarskiego. Rozważ problem na podstawie wybranych pieśni i wierszy".
Czy moglibyście doradzić mi które wiersze/pieśni Waszym zdaniem byłyby najlepsze?"
z góry dziękuje za pomoc -
Narcyz
-
Joisana
Moim zdaniem, niezłe byłyby "Ballada o okrzykach" jako przekrój przez całą historię ukazujący pewne tendencje ludzi, "Lekcja historii klasycznej" ze starożytności oraz, z czasów bardziej współczesnych, "Jałta" (przy czym dwie ostatnie piosenki można w ciekawie powiązać ze sobą - konferencja jałtańska zostaje porównana do I triumwiratu). Możesz też wziąć piosenki "Nawiedzona wiek XX" i "Bajka". -
Anonim
Źródło, Zbroja (w tych dwóch jest wszystko nieco zakamuflowane, ale imo tym lepiej. Szerokie pole do popisu, żeby na maturze zaszpanować rozbudowaną interpretacją)
Poza tym jeszcze Tradycja, Źródło wszelkiego zła... hm, jak mi się przypomni, to dopiszę.