- 1
- 2
-
Brammmmmm
Niom...
Kto co poleci?
Kto czyta po wlosku a kto "to samo" po polsku?
Co myslicie o tlumaczeniu?
Cos latwego po wlosku dla poczatkujacych?
Wiec piszcie zarowno w jednym jak i w drgim jezyku.
Zapraszam i czekam na wypowiedzi. -
Anonim
Ovviamente "Tre metri sopra il cielo" Federico Moccia
cudowna ksiazka polecam baaardzo
a takze jej 2 czesc "Ho voglia di Te"; ] -
Anonim
ekhm, bardzo podoba mi siętytuł tej drugiej częsci "Tre metri sopra il cielo";) -
Brammmmmm
Szczerze nie czytalam jeszcze "Tre metri sopra il cielo"... Musze to nadrobic ale poki co mam kolejke ksiazek w poczekalni a czasu troche brak...
A ktos czytal moze Giorgio Faletti "Io uccido", "Niente di vero tranne gli occhi" itd?
Kryminaly z gornej polki. Goraco polecam choc nie wiem czy sa przetlumaczone na polski. Ktos wie moze? -
-
omarta
-
Anonim
prosze o namiary na ksiegarnie lub sklep w necie gdzie mozna cos niedrogo kupic po wlosku, a moze jakis antykwariat -
aneta k
faktycznie 3MSC godne polecenia(dobrze napisana) ale to tipica storia di 2 innamorati
on zbuntowany z problemami a ona z dobrego domu..taki romans dla mlodych:)
nie siegajcie po film bo choc Riccardo Scamarcio jako STEP(ten sbandato-glowny bohater) piekny(almeno secondo me:) to nie dostarcza tylu wrazen ile ksiazka:(
-
adka
-
Brammmmmm
-
adka
-
Murrina Eraritjaritjaka
Z literatury wloskiej lubie Italo Calvino, Umberto Eco, Luigi Pirandello, niektore ale nie wszystkie ksiazki Moravi, Pavese no i tyle z tego co mi do glowy teraz przychodzi.
W planach mam przeczytanie czegos Alessandro Baricco. Kupilam sobie "seta" jego autorstwa. Ktos czytal juz?
Ach no i jeszcze chcialabym kiedys przeczytac cala "Boska komedie" bo czytalam tylko w szkole fragmenty - jak kazdy. Ale to oczywiscie juz napewno nie po wlosku. Niestety nie dalabym rady :( -
Anonim
nel mezzo del cammin... no no no - a czemu miałabys nie czytac tego po włosku. Ja bym tego nie czytał bo mozna zwymiotowac.
Książeczki:
Pirandello - Il fu Mattia Pascal, Sei personaggi in cerca d'autore
Svevo - La coscienza di Zeno
Verga - I Malavoglia
Leopardi - L'infinito
Collodi - Commedie
Ja proponuje przeczytać "Orlando furioso" i "Orlando innamorato" Pana Ariosto, no i dodatkowo początki typu "Postilla amiatina" i całą resztę "in volgare" (to nie jest tytuł książki)
A moze cos o mafii??? No to prosze bardzo:
- "Io non ho paura" Pana Nicolo' Ammaniti lub jak kto woli po polsku "Nie boję się" - jednak lepiej przeczytac po włosku bo polskie tłumaczenie jest jakims zartem - to nie do konca wina tłumacza.
- "Gomorra" Pana Saviano - jak książka została wydana autor musiał zamieszkać z policją w domu
- "I ragazzi della Magliana" Pana Giovanni Bianconi
Co do jedynej bardzo dobrej księgarni w Polsce (dziwi mnie to ze nie znacie - gdzie kupowaliscie do tej pory?!?!?!) http://www.italicus.com.pl
Pozdrawiam
Ps. Jakby ktoś jakąś książke chciał przeczytac nie chcąc wydawać ani grosza lecz męcząc sie przed monitorem to można się ze mną komunikować.
ps2 ( i nie chodzi mi tu o konsole Sony Playstation II) co do Pani co wypisała http://www.google.it - bardzo ale to bardzo dziekuję za tę wskazówkę, nawet nie wiedziałem ze istnieje włoski internet - to on jest na całym swiecie?!?!? -
Anonim
Ps3: no i jeszcze Fallacci jest teraz modna, czemu? bo zmarła, pozdrawiam -
Murrina Eraritjaritjaka
Za Fallacci to nigdy nie przepadalam. Krew mnie zalewa jak to czytam wiec teraz to raczej unikam; ) -
Murrina Eraritjaritjaka
-
Brammmmmm
Do Seta sie nawet przymierzalam raz ale jakos mnie nie wciagnelo i wzielam sie za cos pewnie innego. Teraz, skoro o niej wspomnialas moze wykonam kolejne podejscie.
Ammaniti- oprocz "Io non ho paura" godne polecenia jest tez "Ti prendo e Ti porto via" reszta jest makabryczna...
Fallaci ... be... mowi wiele prawdy, fakt ale ma zbyt ekstremistyczne moim zdaniem podejscie.
Tralala! Google jest spoko sprawa i prosze sie nie czepiac; ) No i we Wloszech tez jest internet, nawet jesli wielu tubylcow o tym nie wie; ) -
Anonim
>Murrina Eraritjaritj aka napisała:
>"Io non ho paura" - byl tez film
secondo me ksiazka lepsza; )
-
K A C Z K A
Ja bylam wczoraj w kinie na
Ho voglia di te :)
fajny film
a z ksiazek
to" quattro amiche e un paio di jeans" ale najpeirw przerobiona po 2 razy po polsku :) -
Klarka
>W planach mam przeczytanie czegos Alessandro Baricco.
>Kupilam sobie "seta" jego autorstwa. Ktos czytal juz?
Jedwab bardzo polecam. Cudowna książka, zarówno oryginał jak i polskie tłumaczenie - bardzo dobre!!!
Ale co ciekawsze inne książki Baricco jakoś do mnie nie przemawiają. Np. 1900 nic mnie nie wciągnął, ale już film na podstawie książki wprost oczarował...
-
Murrina Eraritjaritjaka
>
>
> Jedwab bardzo polecam. Cudowna książka, zarówno oryginał jak i polskie tłumaczenie - bardzo dobre!!!
> Ale co ciekawsze inne książki Baricco jakoś do mnie nie przemawiają. Np. 1900 nic mnie nie wciągnął, ale już film na podstawie książki wprost oczarował...
>
>
To jest polskie tlumaczenie? Z ktorego roku?
- 1
- 2