.:>Italiano<:. [1874]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Brammmmmm

Niom...
    Kto co poleci?
    Kto czyta po wlosku a kto "to samo" po polsku?
    Co myslicie o tlumaczeniu?
    Cos latwego po wlosku dla poczatkujacych?

Wiec piszcie zarowno w jednym jak i w drgim jezyku.

Zapraszam i czekam na wypowiedzi.
  • Anonim

Ovviamente "Tre metri sopra il cielo" Federico Moccia
    cudowna ksiazka polecam baaardzo
    a takze jej 2 czesc "Ho voglia di Te"; ]
  • Anonim

ekhm, bardzo podoba mi siętytuł tej drugiej częsci "Tre metri sopra il cielo";)
  • Brammmmmm

Szczerze nie czytalam jeszcze "Tre metri sopra il cielo"... Musze to nadrobic ale poki co mam kolejke ksiazek w poczekalni a czasu troche brak...

A ktos czytal moze Giorgio Faletti "Io uccido", "Niente di vero tranne gli occhi" itd?
    Kryminaly z gornej polki. Goraco polecam choc nie wiem czy sa przetlumaczone na polski. Ktos wie moze?
  • omarta

Witam!!

Moze ktos zna współczesna dramaturgie włoska?

• Anonim

prosze o namiary na ksiegarnie lub sklep w necie gdzie mozna cos niedrogo kupic po wlosku, a moze jakis antykwariat
  • aneta k

faktycznie 3MSC godne polecenia(dobrze napisana) ale to tipica storia di 2 innamorati
    on zbuntowany z problemami a ona z dobrego domu..taki romans dla mlodych:)
    nie siegajcie po film bo choc Riccardo Scamarcio jako STEP(ten sbandato-glowny bohater) piekny(almeno secondo me:) to nie dostarcza tylu wrazen ile ksiazka:(
  • adka

wiecie moze, czy jest w planach ekranizacja ho voglia di te?
  • Brammmmmm

• adka

no dziekuje bardzo za link do google, odkrywcze czy zlosliwe?:|
  • Murrina Eraritjaritjaka

Z literatury wloskiej lubie Italo Calvino, Umberto Eco, Luigi Pirandello, niektore ale nie wszystkie ksiazki Moravi, Pavese no i tyle z tego co mi do glowy teraz przychodzi.
    W planach mam przeczytanie czegos Alessandro Baricco. Kupilam sobie "seta" jego autorstwa. Ktos czytal juz?
    Ach no i jeszcze chcialabym kiedys przeczytac cala "Boska komedie" bo czytalam tylko w szkole fragmenty - jak kazdy. Ale to oczywiscie juz napewno nie po wlosku. Niestety nie dalabym rady :(
  • Anonim

nel mezzo del cammin... no no no - a czemu miałabys nie czytac tego po włosku. Ja bym tego nie czytał bo mozna zwymiotowac.
    Książeczki:
    Pirandello - Il fu Mattia Pascal, Sei personaggi in cerca d'autore
    Svevo - La coscienza di Zeno
    Verga - I Malavoglia
    Leopardi - L'infinito
    Collodi - Commedie
    Ja proponuje przeczytać "Orlando furioso" i "Orlando innamorato" Pana Ariosto, no i dodatkowo początki typu "Postilla amiatina" i całą resztę "in volgare" (to nie jest tytuł książki)

A moze cos o mafii??? No to prosze bardzo:
    - "Io non ho paura" Pana Nicolo' Ammaniti lub jak kto woli po polsku "Nie boję się" - jednak lepiej przeczytac po włosku bo polskie tłumaczenie jest jakims zartem - to nie do konca wina tłumacza.
    - "Gomorra" Pana Saviano - jak książka została wydana autor musiał zamieszkać z policją w domu
    - "I ragazzi della Magliana" Pana Giovanni Bianconi

Co do jedynej bardzo dobrej księgarni w Polsce (dziwi mnie to ze nie znacie - gdzie kupowaliscie do tej pory?!?!?!) http://www.italicus.com.pl

Pozdrawiam

Ps. Jakby ktoś jakąś książke chciał przeczytac nie chcąc wydawać ani grosza lecz męcząc sie przed monitorem to można się ze mną komunikować.

ps2 ( i nie chodzi mi tu o konsole Sony Playstation II) co do Pani co wypisała http://www.google.it - bardzo ale to bardzo dziekuję za tę wskazówkę, nawet nie wiedziałem ze istnieje włoski internet - to on jest na całym swiecie?!?!?
  • Anonim

Ps3: no i jeszcze Fallacci jest teraz modna, czemu? bo zmarła, pozdrawiam

Za Fallacci to nigdy nie przepadalam. Krew mnie zalewa jak to czytam wiec teraz to raczej unikam; )

"Io non ho paura" - byl tez film
  • Brammmmmm

Do Seta sie nawet przymierzalam raz ale jakos mnie nie wciagnelo i wzielam sie za cos pewnie innego. Teraz, skoro o niej wspomnialas moze wykonam kolejne podejscie.

Ammaniti- oprocz "Io non ho paura" godne polecenia jest tez "Ti prendo e Ti porto via" reszta jest makabryczna...

Fallaci ... be... mowi wiele prawdy, fakt ale ma zbyt ekstremistyczne moim zdaniem podejscie.

Tralala! Google jest spoko sprawa i prosze sie nie czepiac; ) No i we Wloszech tez jest internet, nawet jesli wielu tubylcow o tym nie wie; )
  • Anonim

>Murrina Eraritjaritj aka napisała:
    >"Io non ho paura" - byl tez film

secondo me ksiazka lepsza; )
  • K A C Z K A

Ja bylam wczoraj w kinie na
    Ho voglia di te :)
    fajny film
    a z ksiazek
    to" quattro amiche e un paio di jeans" ale najpeirw przerobiona po 2 razy po polsku :)
  • Klarka

>W planach mam przeczytanie czegos Alessandro Baricco.
    >Kupilam sobie "seta" jego autorstwa. Ktos czytal juz?

Jedwab bardzo polecam. Cudowna książka, zarówno oryginał jak i polskie tłumaczenie - bardzo dobre!!!
    Ale co ciekawsze inne książki Baricco jakoś do mnie nie przemawiają. Np. 1900 nic mnie nie wciągnął, ale już film na podstawie książki wprost oczarował...

>
    >
    > Jedwab bardzo polecam. Cudowna książka, zarówno oryginał jak i polskie tłumaczenie - bardzo dobre!!!
    > Ale co ciekawsze inne książki Baricco jakoś do mnie nie przemawiają. Np. 1900 nic mnie nie wciągnął, ale już film na podstawie książki wprost oczarował...
    >
    >
    To jest polskie tlumaczenie? Z ktorego roku?
  • 1
  • 2
| |

grono dla uczacych sie tego jezyka i dla tych co juz go umieja ... pomagajmy sobie nawzajem :)

Fotki

Miejsca grona (0)