-
Asia Hawryluk
Witam. Ja jeszcze studentką nie jestem...ale mam nadzieję już niedługo...i w związku z tym tak zbieram różne informacje o różnych kierunkach. Zadowoleni jesteście z italianistyki? Jakie są przedmioty? Ciężko jest...? :) -
Anonim
Listę przedmiotów znajdziesz na oficjalnej stronie http://www.italianistyka.uw.edu.pl
Czy ciężko jest ? To pewnie pojęcie bardzo relatywne. Na I roku myślałem, że bardzo nas cisną, ale z biegiem lat moje koleżanki z roku poszły na równoległe kierunki (prawo, psychologia, turystyka) i powiedziały mi, że na italianistyce, w porównaniu z ich drugimi studiami, to mamy wakacje na Cyprze!
Czy zadowolony ? Nie jest źle, aczkolwiek każdy ma jakieś swoje indywidualne oczekiwania wobec studiów. Mnie brakuje przede wszystkim przedmiotów z szeroko pojętej kultury Włoch (nie tylko literackiej, która u nas dominuje), a więc prawo, polityka, demografia, sprawy społeczne, film i teatr współczesny, no ale to filologia, a nie nauki polityczne czy filmoznawstwo, więc teoretycznie nie powinienem być zawiedziony. -
marysia
Łukasz! teoretycznie możesz szukac wśród fakultetów:)) da sie jakos naciagnąć:)
Asiu! uważaj bo to tutaj drażliwy temat;))) najlepiej poszukaj po naszym gronie- były już tematy z tym samym pytaniem :)
a czy zadowolony? to zalezy od subiektywnej oceny kazdego z osobna. Mnie się podoba. Mam tutaj i literaturę i sztukę ( której , jak mówi Łukasz jest za mało- mnie jak na razie wystarcza:)) i język i historię - czyli wszystko to co bardzo lubie :) Poboczne dyrdymały da się przeżyć. Cięzko nie jest, a wiem co mówie bo to moje drugie studia. Katedra jest biedna ale atmosfera raczej przyjazna, żaden profesor jeszcze nie zaszedł mi za skórę ( u mnie to sukses! :P :P )
Niektórzy są nie zadowoleni i zawiedzeni, ale wydaje mi sie że bardziej z samego studiowania niż z kierunku...
Włochy to kolorowy i sympatyczny kraj, który wszyscy lubią; słońce , pizza, pomidory .. :P :P ale to tylko stereotyp od którego daleko na tych studiach. uczysz sie wileu przedmiotów , wydajacych sie za zbędne i mało mających z Italią wspólnego, choc wierzę że w przyszłości do czegoś się przydadzą :) przedmioty?- zajrzyj na stronkę którą podał Łukasz.
A jak umiesz włoski to w pierwszych latach bedziesz miała jeszcze łatwiej, dodatkowo kasa na studia zapewniona- możesz dawać korki z języka :P ( a nie wykładać chemie na półkach w supermarkecie :P :P ). A jaka praca potem? nie mam pojecia :P Mi sie teraz podoba, nie wiem co potem , najwyzej będę "artystką" :P ( czyli nic nie będe robić :] )
a! po drugim czy trzecim roku mozesz liczyć na wyjazd na stypedium :] i troche słońca pozażywać w Italii. poza tym języki są w modzie:)
ależ sie rozgadałm, to chyba dlatego że po feriach jestem.. :P :P
życze powodzenia! i nie zrażaj się zbyt szybko;)) -
Anonim
pisalas ze italianistyka to juz twoj drugi kierunek. Co studiujesz poza tym i czy jak wyglada godzenie dwoch kierunkow. Bo na filologicznych studiach to chyba jest troche zajęc? -
-
Anonim
ja mam itala rownolegle z polonistyka i szczerze mowiac specjalnie sie nie przemeczam :D (na pewno to dzieki temu ze znam wloski,a od grupy zaawansowanej wymagaja nic.. z jezykiem od zera jest wiecej zajec i wiecej nauki)
zajecia typu : wstep do ..., filozofia rowniez wf sie przepisuje z indeksu do indeksu, wiec zawsze to troche mniej. no i nie musisz biegac i zaliczac jakichs przedmiotow ogolnouniwersyteckich, bo to tez mozna wziac cokolwiek z drugiego kierunku.
zajec wcale nie ma tak duzo, powaznie obawialam sie ze bedzie gorzej.. wiec nie narzekam i polecam :D 2 indeksy to nie jeden, jak ci cos nie pasuje to mowisz "ale ja mam rownolegle" i wszyscy ci ida na reke :D -
Martyna Nowak
Witam!
Ja też jestem zainteresowana tym kierunkiem.Bardzo lubię Włochy i język włoski.Moim celem jest studiowanie prawa.Po tych studiach chciałabym wyjechać właśnie do włoch i tam pracować w zawodzie.Nie wiem czy to dobry pomysł.Może ktoś mi doradzi.Na odpowiedzi czekam pod adresem e-mail'owym : martyna_koscielna@op.pl .Z góry bardzo dziękuję.
Pozdrawiam.
Martyna.