-
Mario
Biuro polityki Społecznej organizuje w dniu 31 maja br. w PKiN szkoelnie dla kandydatow na kuratorow osob czesciow ubezwlasnowolnionych oraz opiekunow osob ubezwlasnowolnionych całkowicie.
Zamiarem organizatora jest zapozananie kandydatow na kuratorow z charakterem tej pracy i obowiazkami kuratora spolecznego oraz zapobieganie rezygnacji z pełnienia tej funkcji z poowdo nieznajomosci obowiazkow.
Szkolenie przeprowadzone po zakonczeniu naboru na kandydatow ma kuartorow osob czesciow ubezwlanowolnionych i opiekunow osob ubezwlasnowolnionych całkowicie.
W zwiazku z powyzszym zwracam sie z uprzejma prosba o poinformowanie studentow IPSIR UW o mozliwosci wziecia udzialu w szkoleniu jak rownierz o mozliwosci pelnienia funkcji kuratora solecznego lub opiekuna.
Studenci podczas szkolenia mieliby okazje zapoznac sie z obowiazkami kuataor ai opiekuna a nastepnei zdecydowali by o ewentualnym pelnieniu w/w funkcji.
Takie info dostałem i myślę, że jest warte uwagi, więc zamieszczam na gronie.
Zgłoszenia do samorządu, a ściślej do Kasi Jendrysiak. Niestety nie mam maila, ani innego kontaktu do niej. Może macie będę wdzieczny;) -
*Mag-NESS*
ja mam numer na kom do niej, wiec jakby co to podam na mailu juz moze prywatnym... -
Anonim
Ja też dostałam tego maila, ale jakoś nie doczytałam się żadnych wymogów.
Rozumiem,że szkolenie jest dla wszystkich a dopiero jezeli ktoś by chciał pełnic funkcję musi spełniać jakies wymogi.
Jeżeli tak to ja też bym była chętna i prosiłabym o numer :D
Pozdrawiam
Miłego weekendu wszystkim -
*Mag-NESS*
no wymogi potem na samego kuratora sa, nawet spore.. na hospitacjach na drugim roku o tym jest.. wg mnie to bardzo ciezka praca.. nawet troche niebezpieczna.. jak nam kuraotr juz sadowy opiwadala, ajk pewna ubezwlasnowolniona czesciowo rzucila sie na nia, bo jej nie poznala i myslala, ze to zlodizej.. niezbyt:| ja po tcy hospitacjach stwierdzialm, ze to niezbyt ... ale, ktos w sumei musi to robic; ) -
-
Mario
wymogi potem najpierw szkolenie..... hmm mówisz Madziu, że to az takie niebezpieczne hmm zobaczymy na szkoleniu w sumie. Pójśc warto, choćby dla własnej informacji, a potem się zobaczy:) -
Never for ever
No i szkolenie na kuratora stanęło pod znakiem zapytania. Albo zerówka z Pedresu, nie wiem na które się zdecydować, bo na oba na raz wyrobić się chyba nie da :/ Sobie Pytka kurde wymyślił terminy :| -
Anonim
-
Anonim
noi to szkolenie dla kuratorów osób ubezwłasnowolnionych to nie kuratela sądowa :) zaby zostac kuratorem sądowym trzeba kase wyłorzyć i to nie mała + praktyki w sadzie:) cięzkie życie ipsirowca:) -
*Mag-NESS*
na dobra sprawe na wszystko trzeba kase wylorzyc;0 nie wiem czy z samym dyplomem ipsiru gdzies sie prace dostanie.. wszystko dlaej oblguje do tysiecy skzolen... -
encantadora_mujer
żeby zostać kuratorem sądowym po IPSiRze trzeba mieć przede wszystkim uprawnienia pedagogiczne. I nie trzeba mieć praktyk w sądzie, ani tym bardziej wykładać żadnej kasy. A gorsze jest życie po IPSiRze, kiedy zaczynasz szukać pracy w zawodzie i słyszysz, że nie masz kwalifikacji, ponieważ w dyplomie masz wpisane "politolog". Ale mi na szczęście sie udało :)
Pozdrawiam -
*Mag-NESS*
nam na hospitacjach kurator sadowy mowila inne rzeczy a propos wymogow.. no aplikacje (chyba o to chodzi, gdy ktos pisal o praktykach)
to chyba trzeba jednak... pracujesz jako kurator? -
encantadora_mujer
Teraz jestem na aplikacji kuratorskiej,wcześniej byłam społecznym. Aplikacja obowiązuje wszystkich kandydatów na kuratorów i kończy się egzaminem. W wyjątkowych sytuacjach można kandydata zwolnić z aplikacji.
Ale jeżeli nie ma się uprawnień pedagogicznych, to nie ma szans na przyjęcie na aplikację. No i bardzo przeszkadza ta "politologia"...Ja miałam z tym duże problemy. -
Mario
ech wiedziałem,ze ten tytuł politologa, to ni przypiął ni przyłatał do naszego kierunku, ale chyba w sumie lepiej niż kryminolog. -
* *
popieram, popieram, kryminolog to juz zupełnie....
a co do faktu, ze ktoś nie chce dać pracy, tylko dlatego, ze na dyplomie jest napisane "politolog" to sorry, ale nie chce w takiej placówce pracować. IPSIR nikomu spod ogona nie wyskoczył. Jesli pracodawca nie wie czym jest IPSIR i czego sie od studentów wymaga, to co ten pracodawca wie? czy ktoś z was chciałby pracować u kogoś, dla kogo wazny jest tytuł a nie umiejętności? (to mnie osobiscie przeraża, obecność niemyślących osób w placówkach pomocowych, zarówno na stanowiskach kierowniczych jak i szeregowych...blokuja miejsca młodym ludziom z inicjatywą...tak sie systemu nie zmieni....) -
encantadora_mujer
Moje kompetencje na stanowisko kuratora, zawodowego, jako absolwentki IPSiRu, zakwestionowało Ministerstwo Sprawiedliwości i Ministerstwo Edukacji i Sportu. Uratowały mnie uprawnienia pedagogiczne, bez nich nie miałabym żadnych szans. Są przepisy prawne regulujące, kto może pracować w danej placówce czy na danym stanowisku. I pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć. Wy, jeszcze jako studenci,powinniście powalczyć, żeby ta sytuacja z "politologiem" się wyjaśniła. Bo w pewnym momencie obudzicie się z ręką w nocniku.
A to chyba od tego roku dopiero zaczęły się takie kłopoty z przyjmowaniem nas, IPSiRowców do pracy.
-
*Mag-NESS*
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa - Mokotów
- Załóż własne grono tematyczne
- Zostań moderatorem