-
Gosia K. (pani prezes)
Czy ktoś może mi opowiedzieć jak wyglądają te egzaminy i czy dużo osób je oblewa:
- psychologia społeczna dr Maria Urban
- administracja publiczna i samorządowa dr Ryszard Brozyniak
- zarządzanie strategiczne i analiza operacyjna dr Pajdowska - Hławacz
- podejmowanie decyzji mgr Więckiewicz
- Europejska polityka społeczna dr Duszczyk/dr Nadolska
Macie jakieś rady? -
Anonim
PSYCHOLOGIA- dla mnie nie była trudna ale mam pamięć fotograficzną i szybko zapamiętuje słowo w słowo
A -
Anonim
ADMINISTARCJA PUBLICZNA- Zdaje się, że wszytskim zaliczał na 3 bez względu na to co na tescie się napisało ale trzeba było jeszcze oddać pracę które juz sprawdzał bardziej wnikliwie i miały one wpływ na ocenę
EUROPEJSKA POLITYKA GOPODARCZA- Duszczyk przysyłał zawsze jakies materiały, z których można było się pouczyć ale trzeba było trochę poświęcić na to czasu. Egzamin testowy
Zarządzanie strategiczne (nie jestem pewna czy miałam z dr Pajdowska - Hławacz ) ale odpowiadaliśmy zadawała pytania na wykładzie i kto znał odpowiedz to się zgłaszał przy 3 zgłoszeniach i poprawnych odpowiedziach 5
Podejmowanie Decyzji- trudniesze niż podejżewałam ale jakoś poszło -
Gosia K. (pani prezes)
Wiec sytuacja wyglada mniej wiecej tak jak sie spodziewalam. Czy z administracji warto powtarzac sobie te pytania, ktore przerabial z nami na wykladach? Podal ich ok. 60, wiec moze cos sie powtorzy. Podal nam podrecznik, z ktorego mamy sie uczyc, ale szczerze mowiac ciezko przez niego przebrnac. Poza tym jest tam stosunkowo niewiele o samorzadzie, a wiekszosc podawanych przez niego pytan dotyczylo wlasnie administracji samorzadowej.
Duszczyk rzeczywiscie ma nam dac materialy. Testowy, czyli a b c d? Tego jakos sie nie boje. Warto uczyc sie tez z notatek czy rzeczywisci jego materialy wystarcza?
Zarzadzanie strategiczne naprawde mnie przeraza. Bardzo nie lubie takiej formy zaliczenia. Juz widze jak bedziemy sie przekrzykiwac;) Poza tym to wyjatkowo malo interesujacy przedmiot i nudno wykladany.
Podejmowania decyzji boje sie, poniewaz trudno czasem nadazyc za tym czlowiekiem. Czy uczyliscie sie z ksiazek (Griffin, Kieżun) do egzaminow? A moze raczej notatki? (trudno bylo je robic)
Podobno tez mamy dostac jakies materialy.
Jesli chodzi o psychologie spoleczna zastanawiam sie czy duzo osob jest zwolnionych z egzaminu. Nie wiem ile "plusow" trzeba zdobyc i nie wiem ile ja ich mam. Nie ukrywam, ze bardzo bym chciala. Uwielbiam psychologie, ale to zawsze jeden caloroczny egzamin mniej. -
-
Anonim
Ja niestety bardzo odpusciłam sobie Brożyniaka u niego to nie wiadomo czego się spodziewać więc poszłam na zywioł.... i zaliczyłam na 3 nie ucząc się w ogóle
Ja uczyłam się z notatek i z jego materiałów według mnie akurat jego przedmiot był łatwy lekki i przyjemny więc sobie po prostu kilakanascie razy wszystko przeczytałam. Zeby zaliczyć to na pewno wystarcza jego materiały ale wart tez poczytać ze swoich
Podejmowanie decyzji miałam z kobietą więc cofam to co napisałam
U nas na psychologii była zwolniona tylko jedna osoba. A stało się to tak nikt się nie nauczył na wykład tego co ona podawała tylko jedna dziewczyna i babka ją zwolniła z egzaminu. Akurat jeżeli chodzi o psychologię to nie ma się czego bac wystarczą notatki z wykładów i ćwiczeń -
Gosia K. (pani prezes)
A propos psychologii mam taki problem. Moze mi pomozesz. Naszym, wiec i pewnie Waszym glownym podrecznikiem jest Aronson "Serce i umysl". Dr Urban kazala nam na nastepny zjazd przeczytac z Aronsona o asertywnosci. Problem w tym, ze ja w tej ksiazce nie moge znalezc nic na ten temat. Teraz nie wiem czy to ja jestem jakas dziwna czy moze ona zapomniala nam powiedziec, ze ta asertywnosc jest w innym podreczniku. Nie pamietasz przypadkiem czy uczylas sie o asertywnosci z jakiegos podrecznika??? Gdybym chociaz wiedziala jak sie z nia skontaktowac... -
Anonim
-
Eńdżell/De(v/b)il
-
Anonim
-
Anonim
Ja raczej się na poszczególne wykłady czy ćwiczenia nie przygotowywałam i w ogóle nie miałam tej książki ale jak masz czas to warto poczytać niestety nie wiem gdzie to mozna znaleźć????
Może spróbuj poszukac po internecie ja np trochę znalazłam tam rzeczy jak się uczyłam do egzaminu -
Gosia K. (pani prezes)
Aniu, napisałaś że egzamin u Duszczyka jest testowy. Ale czy testowy jednokrotnego wyboru, czy taki z pytaniami otwartymi również??? Może coś pamiętasz? Ja przeglądam te materiały i najbardziej mnie wkurza to, że mają niewiele wspólnego z wykładami:/ Jakieś same wytyczne i dyrektywy. -
Anonim
Testowy ale ja miałam z nim kilka przedmiotów i nie pamiętam dokładnie wydaje mi się, że nie było pytań otwartych ale w niektórych pytaniach trzeba było zaznaczyć kilka odpowiedzi -
Gosia K. (pani prezes)
W zeszłym roku miałam z dr. Duszczykiem Instytucje Rynku Pracy. Wtedy chyba z 10 pytań trzeba było wybrać 5 (czy jakoś tak). Była zarówno otwarte jak i zamknięte. Niektóre wykraczały poza materiał ze skryptów. Ciekawa jestem czy teraz będzie podobnie. Test będzie chyba ten sam, który Wy mieliście, bo podobno skrypt jest ten sam. Tak więc, gdybyś coś sobie przypomniała to byłoby fajnie. Może były pytania np. o filary lub cele Europejskiej Strategii Zatrudnienia, wytyczne polityki zatrudnienia, Agendę Lizbońską, rodzaje swobodnego przepływu pracowników, dyskryminację ze względu na płeć, cele Europejskiej Agendy Społecznej lub europejskie konwencje chroniące prawa socjalne?