Polityka Społeczna (IPS UW) [907]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • BART

ZSS dostał zadanie o opinie studentów na temat zmian w USOSie. Więc proszę o konstruktywne, powtarzam KONSTRUKTYWNE pomysły na usprawnienie USOSa, tak żeby korzystało się nam z niego jak najlepiej.

Pozdrawiam.

• olcik

więc ja uważam po pierwsze, że usos powinien mieć większą przepustowość, czyli chyba jakiś lepszy serwer wystarczy.
    poza tym, chciałabym, żeby uruchamioano wszystko wszystkim tylko wtedy,gdy jest pewność, że działa i że nikt nie będzie pokrzywdzony (jak to było w tym roku).
    poza tym, to w ogóle proponowałabym, żeby usos obowiązywał tylko na ogólnouniwersyteckie, faki i wf & lektoraty, ale to już moje subiektywne zdanie; -)
    jak coś jeszcze wymyślę, to napiszę.
  • bartek

sympatycznie by było gdyby wszystkie USOSY a UW były analogiczne [miały podobną strukturę, menu, opcje itd. itp.], bardziej czytelne, intuicyjne....
  • Figlarz

trzeba zmienić nazwę, bo USOS już jest spalony:).

w sumie sensowna była 1 odpowiedź, na temat zwiększenia przepustowości tego systemu, bo faktycznie komunikat "trwa migracja danych, otwarcie systemu za 50 minut" przyprawiał o ataki wścieklizny, podobnie jak ciągłe zawieszanie się USOSa i problemy z zalogowaniem:/
  • BART

Dzięki za odpowiedzi, ale proszę o więcej jeśli naprawdę chcemy coś w nim zmienić. Pozdrawiam.
  • fog

Z racji swego doświadczenia miałem okazję zapróbować USOSa na dwóch wydziałach/ kierunkach: najpierw na WFIS/ IS, potem na WDINP/ IPS. I muszę przyznać, że porównanie moim zdaniem wypada na korzyść tego pierwszego... A to dlaczego:
    1. Na IPSie, rejestracja odbywa się na zasadach "kto pierwszy, ten lepszy'. Rodzi to problemy już na samym początku, gdyż jak wiemy USOS rzadko startuje punktualnie: trza więc siedzieć i non stop odświeżać stronę, licząc na niezawieszalność komputera i wysoką przepustowość łącza. Problem jest też dalej: choćby w moim wypadku okazało się, że przez pierwszą godzinę nie mogłem się zarejestrować na nic (nie było zielonych koszyczków:). W efekcie kiedy 'coś' się poprawiło, nie było już miejsc w jedynej pasującej mi grupie.
    Na ISie rejestracja trwa przez tydzień. W tym czasie każdy student musi wejść do systemu i ułożyć sobie plan(y), ustawiając sobie hierarchię preferencji. Nie trzeba się śpieszyć, ma się na to naprawdę sporo czasu, nawet gdy trzeba jakiś problem wyjaśnić. Po tym czasie następuje losowanie: system porównując plany wszystkich studentów
    przydziela ich do grup. Można powiedzieć, że tu też liczy się szczęście: oczywiście, tylko że wszystko robi się na spokojnie, a rejestrując się cały czas można kontrolować ile osób zapisało się do danej grupy i w związku z tym korygować swe wybory. Mogę tylko dodać, że (przynajmniej wśród moich znajomych) mało komu jakieś zajęcia nie "weszły"...
    2. Kolejną sprawą jaką chcę poruszyć jest istnienie giełdy: mała rzecz a cieszy. Jest to część systemu umożliwiająca wymianę miejsc w grupach w ramach USOSa. Działa na zasadzie wymiany. Naprawdę przydatna, gdy coś się nie uda, jest zawsze szansa żeby to nadrobić.
    3. Trzecią, ostatnią jaka mi teraz przychodzi do głowy, sprawą jest osobowość/ bezosobowość systemu. Kiedy w związku z moją sytuacją rejestracyjną (nie załapałem się do jedynej pasującej mi do drugiego planu grupy) usiłowałem coś zmienić, nie udało mi się. Pisałem maile do Pełnomocnika ds. USOSa, pani Eli, dr Szarfenberga, byłem na dyżurze u dr Magnuszewskiej- Otulak. Jedyną osobą, która ma dojście do USOSa jest Pełnomocnik, on zaś obsługuje cały wydział (dodam, że jeden z liczniejszych na UW). Mojej sprawy nie udało się załatwić. W czym problem? Na ISie są co najmniej dwie osoby władne USOSem- oczywiście nie bezpośrednio, ale zawsze da się coś zrobić i jakąś pomoc uzyskać.
    Podsumowując: kiedy pierwszy raz zetknąłem się z USOSem, wyklinałem na czym ten świat stoi. Kiedy nastąpiło to już po raz drugi, ten ISowy wydał mi się naprawdę przyjazny:)
  • Kiełba. Pani Apatia

zgadzam się z punktem nr 3 i zdecydowanie z 2.
    co do 1 to nie jestem pewna. oczywiście zasada 'kto pierwszy ten lepszy' jest fajna tylko wtedy kiedy jesteśmy tym pierwszym. Ale układanie zestawów nigdy nie dawało stu procentowej szansy na to że trafi nam sie to, co byśmy chcieli. u siebie na wydziale w zeszłym roku na początku zrobiłam 2 zestawy uwzględniając kolizje i te inne pierdoły i miałam szczęście, bo usos przydzielił mnie do grup które wybrałam. moi znajomi robili po 12 zestawów, inni kilka wersji jednego zestawu - czyli 1 grupa na dany przedmiot a reszta ćwiczeń bez różnicy, ale tutaj usos czasami 'uznawał' że skoro dają tyle zestawów to jest im bez różnicy gdzie trafią.
    najlepszy byłby jakiś złoty środek ale ciężko mi teraz wymyśleć jakby miał wyglądać.
  • fog

Oba te systemy opierają się szczęściu (czy uda mi się wystarczająco szybko zalogować vs. czy system dobrze mnie przydzieli), ale tylko ten drugi eliminuje kwestię siedzenia non stop przy komputerze i odświeżanie strony. Są zawsze możliwe modyfikacje tego systemu, np. oprócz skali preferencji liczy się także średnia, ale nie wiem jak to się ma do regulaminów studiowania :)
  • Kiełba. Pani Apatia

jaka średnia?
  • fog

Ocen- jako kryterium pomocnicze przy losowaniu, rodzaj wagi. Lub kwestia realizowanego modułu. Ale to są tylko luźne rozmyślania po dłuugim i męczącym dniu...
  • Kiełba. Pani Apatia

no ale zaraz co ma moja średnia do wybierania przeze mnie planu? jeśli to prawda to jakaś paranoja. rozumiem, że można brać pod uwage czy ktoś studiuje drugi kierunke, ale żeby oceny? pfff...
  • Figlarz

jak się dobrze uczysz, to w nagrodę dostajesz lepszy plan!
  • fog

>
    jak się dobrze uczysz, to w nagrodę dostajesz lepszy plan!

No mniej więcej o czymś takim mówiłem. Zawsze byłby to jakiś dodatkowy czynnik przy losowaniu, choćby, jak wspomniałem, ważąc dane. Ale to, że o tym piszę, nie znaczy, że uważam iż taki system jest dobry:) Po prostu była to odpowiedź na jakieś inne wyjście, niż to z ISu i z IPSu. A ważenie drugim kierunkiem też nie jest głupie. Choć tu rodzi się problem z samym USOSem. Np. moim macierzystym kierunkiem wg. niego jest polityka, podczas gdy rzeczywistość jest inna:)
  • Kiełba. Pani Apatia

z drugim kierunkiem na usosie jest jeszcze ten problem że np ekonomia czy prawo mają inny adres [gdzies tam wciskają wpia czy wne po kropce] więc 'nasz' usos nie wykrywa ich jako studiujących 2 kierunki.
  • fog

No właśnie, rodzi to rozmaite problemy, jak choćby przy wyborach. Zmieniono regulamin tak, iż dwukierunkowi mogą głosować do organów wybierających elektorów (Parlament UW, rady wydziału chyba też...) tylko na macierzystej jednostce. Zaś listy studentów brane są z USOSa- głosując więc trzeba wypełniać specjalną deklarację o kierunku macierzystym... No ale to taki mały offtop:)
  • Kiełba. Pani Apatia

to ja jeszcze tak z innej beczki powiem że 'uprościłabym' strukture usosa. ja się już do niego jakoś przyzwyczaiłam i wiem gdzie mam co kliknąć żeby sie zapisać, ale z racji uruchamiania rejestracji często w chorych godzinach sprawe zalatwiają za mnie znajomi, którzy akurat mają czas. Jak są z uw to nie ma problemu, gorzej jak spoza i wtedy przed wspomnianą rejestracją każdy musi przejść szkolenie bo obsługa wyżej wspomnianego usosa dla osoby zielonej nie jest prosta.

druga rzecz to wyświetlany przez usos plan - dlaczego studiując 2 kierunki wyświetla mi się część przedmiotów z 1 a część z drugiego? nie da się zrobić żeby były obok siebie 2 plany z tych 2 kierunków tudzież żeby usos pokazywał, że w tym samym czasie mam 3 różne wykłady?
  • fog

Pierwsza rzecz zasadna, choć obawiam się że trudna do zrobienia, a to z racji tego, że i tak podlegamy pod DAK i USOS leci z szablonu, a już np. na matematyce oni mają swojego własnego, nad którym zresztą mają większą kontrolę...

Co do drugiego zaś, to dziwne, mi się wszystko ładnie wyświetla, oba plany, nawet jak zachodzą na siebie...
  • Anonim

mnie natomiast irytował fakt,iz próbując sie zalogowac usos odrzucal moje i haslo i login mimo tego iż wpisywalam to tyle razy ze nawet jakbym sie mylila to na pewno ktorys bylby dobry:/
    całą pierwszą ture wypisywalam do roznorakich administratorów,pelnomocnikow i nie dostalam zadnej odpowiedzi. Kiedy juz sie wybralam podczas drugiej tury na uczelnie,Pani Ela skierowala mnie do tego calego pelnomocnika,ktory akurat zrobil sobie wolne:/
    A jak poszlam nastepnego dnia czekalam godzinę az sie w koncuu pojawil a potem kolejka:/ po czym okazalo sie ze wystarczy ze zmieni mi haslo.. nie mogl odpisac na maila zebym wpadala i to zwykla formalnosc?Ja wiem ze jak zasypują studenci kogoś mailami z tysiącem problemow to tez nie jest fajne,ale po coś ten mail jest podany.
  • Kiełba. Pani Apatia

> Co do drugiego zaś, to dziwne, mi się wszystko ładnie wyświetla, oba plany, nawet jak zachodzą na siebie...

no mi niestety nie. wyświetla mi się część zachodzących przedmiotów a część. ale to zapewne wina tego, że usos nie odnotowuje mojej obecności na niektórych przedmiotach. nie wiem dlaczego ale tylko niektóre wykłady mam wyświetlone.
  • Kiełba. Pani Apatia

co do pełnomocnika to też kiedyś do niego pisalam i najpierw dostalam wiadomość że ma wolne i żebym zalatwiała na KP3 a minute później, że "Kopia została wysłana do administratora mgr Maciej Dąbrowski". i tyle. odpowiedzi na pytanie już nie dostałam.
  • 1
  • 2
| |

Forum studentów, absolwentów, kandydatów na studia oraz sympatyków Instytutu Polityki Społeczne...

Fotki

Miejsca grona (0)