Polityka Społeczna (IPS UW) [907]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Witam!

Dużo nie dzieje się jeżeli chodzi o koła naukowe w IPS. Myślę, że warto to zmienić i zrobić coś na własną rękę. Działalność koła polegałaby na panelach dyskusyjnych. Wybieralibyśmy odpowiedni temat do dyskusji i typowali studenta, który wygłosiłby referat wstępny na omawiany temat na podstawie przeczytanego jakiegoś artykułu, książki. Przykładowo pierwszym tematem mógłby wyglądać tak: "Państwo opiekuńcze w kontekście Norwegii". Mógłbym wygłosić referat na podstawie ostatniego numeru "Problemów polityki społecznej", gdzie są dwa artykuły na ten temat Włodzimierza Anioła i Asbjørn Wahla. Może udałoby się zaprosić kogoś z instytutu i razem prowadzić dyskusje na ten temat.

W ramach koła mogłyby działać bloki tematyczne, które organizowałyby swoje specjalne spotkania. Mam już pomysł na jeden z nich. Udało mi się przekonać do niego jednego kolegę z roku i mam nadzieję, że będą inni zainteresowani. Chodzi o blok historii polityki społecznej i kwestii społecznych. W ramach działań tego bloku może udałoby się zaprosić Juliana Auleytnera, by wprowadził zainteresowanych w tę tematykę, bo jest np. autorem tekstu na ten temat w podręczniku akademickim do polityki społecznej. Potem każde spotkanie poruszałoby inna część historii.

Opiekuna roku by się znalazło. Myślę, żeby najpierw zaproponować tę zaszczytną (;P) funkcję Cezaremu Żołędowskiemu. Jak macie jakieś inne propozycję, to proszę zgłaszać. Z lokalem może być problem. Nie znam się zbytnio na tym. Jeżeli wie ktoś jak można uzyskać jakieś dostęp do pokoju uniwersyteckiego, to niech powie. Jakby co to spytam się w moim LO. Myślę, że jest spora szansa, że pani dyrektor by się zgodziła. Ale nie jestem pewien, więc mam nadzieję, że jest jakaś inna możliwość miejsca działalności koła. Liczę na propozycje zainteresowanych.

Dlatego proszę o opinie na temat mojego pomysłu. Mam nadzieję, że znajdzie się dużo chętnych. Ciekaw jestem pomysłów innych. Np. istotna jest kwestia nazwy koła. Podałem bardzo standardowe w tytule postu, ale jeżeli ktoś ma ciekawszy pomysł na nazwę (najlepiej taką, której skrót będzie chwytliwy), to niech zgłasza. Sam będę w wolnych chwilach starał się sklecić coś oryginalnego. Jakby co to mój

Pomożecie?
| |

Forum studentów, absolwentów, kandydatów na studia oraz sympatyków Instytutu Polityki Społeczne...

Fotki

Miejsca grona (0)