Interpol [647]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Echo

Według mnie są pewne podobieństwa, ale muzyka JD była bardziej jednorodna i trochę monotonna. Chłopaki więcej kombinują, choć teksty równie dobre i ciężkie...
  • Echo

No napiszcie coś proszę:)
  • cyk-cyk

z początku uważałam, że banks śpiewa bardzo podobnie do curtisa ( jednak później zaczęłam zauważać pewne różnice)... i to chyba jest ten element, który najbardziej łączy Interpol z Joy Division... no i 'klimat'....
  • nie

czelą; )
  • Grono.Net

Joy Division? nie, ale Television?
    Przy sluchaniu 'Marquee Moon' (a stalo sie to raptem jakis miesiac temu) wszystko co do tej pory przemawialo za 'oryginalnoscia' i 'wyjatkowoscia' brzmienia Interpol stanelo pod wielkim (jakze przerazajacym - przy tytulowym utworze ma sie do czynienia praktycznie z 'Obstacle 1'...) znakiem zapytania...

(trwa zglebianie sie w muzyczna przeszlosc Nowego Jorku i odkrywanie kolejnych wielkich/niedocenionych grup, ktore dzisiaj wiernie nasladuja muzycy mlodego pokolenia. David Bowie mial racje - 'wszystko [w muzyce] juz bylo')
  • Anonim

Trudno porównywać Interpol z Joy Division, oba zespoły są z dwóch różnych epok. Zespół Iana Curtisa nagrał zaledwie dwa albumy studyjne, ale były one arcydziełami (swoją drogą zawsze bardziej lubiłem ich debiut czyli "Unknown Pleasures"). Interpol to obecnie jeden z lepszych amerykańskich zespołów. "Turn On The Bright Lights" to świetna płyta - moim zdaniem prawie arcydzieło. "Antics" jest już jednak "tylko" dobre.
  • KanSaS

JA wolę Antics od totbl. teksty interpolu są bardzo podobne do joy dicision ale w śpiewie banksa jest więcej uczuć-zdecydowanie.Jakby curtis podchodził z dystansem do tekstów. Takie są moje wrażenia odnośnie joy i interpolu. :)
  • froger3/ / frotography.pl

ja ta mnei wiem czy taka monotonna;) Zalezy jakei piosenki.
    A Interpol czerpie z JD garsciami co widac na 1 ich CD :)
  • hoax

neeee nie powiedział bym że są aż tak podobni , 1chociażby to że jd to wielka brytania a interpol to usa , zupełnie inne problemy 2zupełnie inny stopień zaawansowania 3interpol stwarza atmosfere smutku jd zamraża 4interpol jest "oszlifowany" w studiu a jd to czysta kwintesencja cold wave'u 5wpływ lat 80 na jd czyli syntezatorek chociażby tak boski jak w isolation albo decades 6curtis to młody przedstawiciel klasy robotniczej z żoną i kolegami który chce coś zmienić w swoim życiu

itp itp itp itp
    ps : lubie zarówno interpol jak i jd , o jd powiedział bym mistrz a o interpolu uczeń :)
  • Anonim

Hmm, Interpol jest half-english, w sumie, bo paul i (chyba) sam urodzeni w Anglii; ))
  • Anonim

na początku jakieś podobieństwa słyszałam.. teraz już zupełnie nic a nic; )
  • modrzew

mialem podobnie, ale teraz juz nie mam...

joy division byl chory i chropowaty, jak wiertlo dentystyczne z noznym napedem

interpol wrecz przeciwki sterylny i zimno-gladki jak szybko obrotowe wiertlo dentystyczne chlodzone ciecza

niby jest podobienstwo, ale... wlasnie... zostaje zawsze ten przenikliwy strach przed dentysta i powracajace uczucie niepokoju, czy to znowu boli cos w paszczy??
  • Anonim

Jak już ktoś tu powiedział Interpol a Joy Division to dwie różne muzyczne wrażliwości. Podobieństwai istnieją w ogólnym wydźwięku obu zespołów mianowicie chłodzie i ponurosci i ch kompozycji.

Jak słusznie zauważył frusza korzeni lub inspiracji Interpolu należałoby szukać w zakamarkach muzycznej pzreszłości Nowego Jorku. Znakomity Marquee Moon zespołu Television (1977 rok) stanowi tu dobitny przykłąd (choć najwięcje od Television zaczęrpneli Razorlight vide "Leave Me Alone" przypominające "See No Evil", melodyjny riff To The Sea to coś na modłę przewodniego riffu Marquee Moon oraz maniera wokalna Borrela).

Kolejnym już wcześniej napomniany argumentem było to że Curtis wywodził się od klasy robotniczej. Przy tym niezwykle zręcznie poruszał się w tematyce głębokich filozoficznych rozważań. Są różne spekulacje na temat jego postawy, niektórz szerzą mesjanistyczny pogląd iż Curtis był zdolny do takiej empatii iż potrafił poczuć na własnych barkach ciężar cierpinia całeog świata. Brzmi to niedorzecznie, ale przy przyjrzeniusię dokłądniej sylwetce Curtisa łatwo dostrzec iż było on w pełni oddany swojej filozoficzno-refleksyjnej postawie. W tekstach całkowicie obnarzał swe lęki i niepokoje. Wydaje mi się iż utzrymując pozory dystansu przelewał w tekstach całe swoje "Ja".
    Siła wyrazu Interpolu w równej mierze rozkładfa się na teksty i muzyke. Podczas gdy (to moje osobiste spojrzenie) Joy Division było nieco zdominowane przez charyzmatyczną i intrygującą postać lidera. Wyśmienita muzyka stanowiła zaś znakomity nośnik dla przemyślen wokalisty. Chłód, ponurość i niekiedy brud, kipiące z JD znakomicie współgrały z przekazme słownym.

Z tego względu trudno stawiać mi na jednej osi JD i Interpol. Interpol znajduje się w mojej ścisłej czołówce lecz mimo wszystko jak powiedziała Hoax będzie on dla mnie "uczniem".
  • cyjanek

szczerze, pomijajac wokal w interpolu, raczej ciezko mi znalezc jakies cechy wspolne.. interpol jest bardziej melodyjny, mniej klaustrofobiczny i chory klimatycznie - poza tym panowie z i. sami wypieraja sie jakichkolwiek inspiracji i zarzekaja sie ze JD pierwszy raz uslyszeli p wydaniu debiutu. [obciach, swoja droga, nie ma sie czym chwalic;>]
  • suna-onna

wg mnie i. i j.d. to zupełnie co innego :/
  • Fru!

A tam zaraz obciach...........;]
    No może wcześniej byli zajęci?
    Nie wiem;].
    I tak naprawdę nie wiem czy jest sens abym pisała jakiś długi wpis na ten temat.
    Bo przecież wystarczy posłuchać...
    I juz słychać różnice.
    Bo jest ich więcej niż podobieństw.........
  • Fru!

A nawiasem mówiąc zuoełnie inne przesłanie..............;]jak już mi się przypomniało............
  • suna-onna

szybko :P
  • Fru!

No cóż.........;]
  • suna-onna

:]
  • 1
  • 2
| |

New York Cares - grono poświęcone najlepszemu zespołowi z Nowego Yorku.

Fotki

Miejsca grona (0)