Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

...juz wiem, chce na Bali, jade na Bali, pragne Bali...czy ktos moze byl...pragne informacji... jak z nurkowaniem...czy sa koniki morskie??
  • ult0r

Jesli chodzi o nurkowanie w Indonezji to polecam Bunaken (30 minut motorowka z Manado, polnocna Sulawesi). Zdaje sie, ze Bunaken jest w pierwszej dziesiatce najlepszych miejsc do nurkowania na ziemi i na prawde mnie to nie dziwi. Najbardziej efektowna chwila jest to gdy sie plynie z plycizny w kierunku morza i nagle z plytkiej (~2m) rafy wyplywa sie prosto nad ~10m sciane pelna wszelakiego rodzaju flory i fauny morskiej. Po prostu cos niesamowitego.

Jesli ktos wybiera sie na Bali i szuka spokojnego miejsca to polecam Candidase. Na parawde mila miejscowosc z ciekawymi miejscami do nurkowania z rurka. W dodatku Polacy sa wlascicielami jednego malego hotelu w okolicy o nazwie Iguana i mozna z kelnerami porozmawiac po polsku :-)

Stanowczo odradzam Nusa Dua ... dla czego? Z prostego powodu ze wlascicielami tych hoteli jest rodzina prezydenta Suharto za ktorego rzadow zamordowano okolo 100.000 Balijczykow i ktory to doprowadzil Indonezje do ruiny. Wiecej informacji tutaj: http://www.fugly-bali.org/
  • Ina Saratus

Indonezja a w szczegolnosci Bali to jedne z najcudowniejszych zakatkow swiata , wiele o nich slyszalam od mojej cioci ktora pare lat tam mieszkala i moze od tamtej pory ja rowniez zapragnelam tam pojechac ale zastanawia mnie jedynie cena takiej podrozy i koszty pobytu moze orientujecie sie w tym ??
  • Anonim

u mnie to troche skaplikowane bo najpierw lece do malezii i dopiero z tamtad na bali. Lot z Kuala Lumpur na bali jest tani okolo 200pln tylko trzeba troche poszukac. Inna bajka ze do malezji ciezko znalesc tanie polaczenie ale nadal szukam. co do cen na bali jeszcze sie nie orjentowalam pewnie zrobie to na miejscu :)
  • ult0r

Bilet w 2 strony KLMem z Warszawy, przez Amsterdam, Singapur, Jakarte to jakies ~740-800$, ale mozna kupic taniej jesli sie odpowiednio wczesniej zarezerwuje i wybierze najtansza klase biletu.

Pobyt na Bali zalezy od hotelu ... *** hotel jakies 100m od plazy Kuta to 35$/dzien za Delux room (ze sniadaniem). Ogolnie od czasu zamachu na Bali ceny hoteli poszly w dol, mozna czasem np. dostac 2 pokoje Deluxe w cenie jednego ... lub nawet jesli jest to szczegolna okazja 2 deluxe w cenie 1go standard. Odnoesnie malych hotelikow, to np. w rejonie Candidasy mily hotelik ze spora lazienka to jakies 10$/dzien (ze siadaniem). Wynajecie minibusa z kierowca na trase Kuta -> Candidasa to cos kolo 15$ (3h jazdy). Z tego co pamietam to Minibus na caly dzien z objezdzeniem wszystkich atrakcji do okola to cos kolo Rp300.000 (32$) Wynajecie lodzi na 2.5h jesli chce sie ponurkowac na rafie nieopodal Candidasy przez godzine to cos kolo 12$. Sensowny obiad dla 1 osoby w restauracji na Kuta to cos kolo 7$, w Candidasie 4$. Zwyczajowo rowniez daje sie napiwki (~10-15%) za wszystko, od taksowki, po restauracje. W hotelu pokojowym warto zostawic napiwek Rp10000 (~1.1$) przed wyjsciem zanim posprzataja pokoj, po prostu lepiej sie do tego przyloza. W kwestii przelotow w samej Indonezji, Bali->Jakarta, lotem z Garuda (najlepsze lokalne linie lotnicze) to cos kolo Rp500.000 (~54$). Jakarta -> Manado (Rp1.200.000).

W Jakarcie sensowny hotel (***) to cos kolo 40$/noc. Kolacja w dobrej restauracji w Jakarcie dla 2 osob to ~Rp150.000 (16$). Taksowki sa smiesznie tanie, pol Jakarty mozna przejechac za 3-4$.

Tak to mniejwiecej wyglada w kwestii cen, Jakarta/Bali.
  • ult0r

Podsumowujac 2 tygodnie w Indonezji dla 2 osob z konkretnym standardem pobytu to suma rzedu 3000-4000$ - wliczajac wszystkie koszta.
  • Ina Saratus

dziki za podanie dokladnych kosztow na pewno sie przydadza moze nie w tej chwili ale napewno kiedys sie wybiore:)
  • dagmara

a jak kształtują sie ceny wynajecia pokoju w dzakarcie, jaesli chce sie zostac okolo roku? chyba nie sa tak drastyczne jak w hotelu?
  • ult0r

Jesli chodzi o Jakarte, to najtanszy apartament w znanym nam standardzie (normalna toaleta, ciepla woda i klimatyzacja, meble) przy wynajmie kosztuje minimum 300$/ miesiac platne z gory za minimum 6 miesiecy, plus dodatkowo miesiecznie ~50$ za elektrycznosc, wode i service charge. Mozna rowniez wynajac dom za 200$ miesiecznie, platne za min. rok z gory, ale bedzie raczej bez klimatyzacji i z indonezyjska wersja lazienki. Sa rowniez hostele przeznaczone dla turystow, gdzie wynajem pokoju na miesiac to cos kolo 200$.

Mysle, ze ceny na Bali sa podobne.
  • ult0r

Acha, jesli ktos tu chce zostac przez caly rok to wizy moga byc dosc duzym problemem. Wiza turystyczna jest na 2 miesiace jesli zostala wydana przez ambasade, lub 30 dni jesli zostala wydana na lotnisku w Indonezji. Na wizie biznesowej przelot do Singapuru co 3 miesiace po nowa wize jest koniecznoscia (po przedluzeniu wizy o miesiac). Wiza roczna jest w sumie dosc droga, bo pierwszy raz trzeba sporo zaplacic (1200$?) ... a pozniej raz w roku okolo 500$ dla agenta wizowego na nowa wize. Trzeba rowniez sobie znalezc sponsora. Jesli dodatkowo ktos zamierza tutaj pracowac, to trzeba jeszcze wplacic rowno 1200$ za roczne pozwolenie na prace (pieniadze ponoc ida na szkolenie indonezyjczykow).
  • Consulinho

Polecam Lovina jezeli chodzi o nurkowanie.
    ceny? podobnie jak w starych zlotowkach. Tzn wymieniasz 100 euro i jestes milionerem; )
    kupujesz jak kiedys w Polsce tzn. za 10 000 Rupi cos sobie znajdziesz do jedzenia bez problemu.
    Nusa Dua? Hotele bardzo wysoki standart.
    Uwazaj na skutery. Sa wyjatkowo tanie - 5 USD za dzien i 5 $ za 100 km paliwa, ale jest niebezpiecznie.
    Jezeli chcesz wiecej info to na priva lub tutaj; )
    Pozdrawiam,
    Rafal.
  • Consulinho

utworzylem grono poswiecone BALI
    http://grono.net/user/pubcomm-showo...
  • ~Anna K.~

He he.. Polacy właścicielami ośrodka...Coś o tym wiem. Tożto moi rodzice:) Zapraszam serdecznie.
    IGUANA CAFE - CANDIDASA.
    Ja lecę tam w sobotę 25.06 i będę do 17.07.
  • Vero

wlasnie przeczytalam twoj komentarz (do Consul), bylam przez miesiac na bali styczen/luty 2005, z tego co pamietam skutery 2,5$ za dzień, a nie wiem gdzie kupowales paliwo - to mnie bardzo ciekawi, bo wiesz mieszkalam przez rok w indonezji i zazwyczaj placilismy 0,5 $ (5000rp) co starczalo na 200 kilosow. no ale roznica moze jest taka, ze ja mowie po indonezyjsku. rada by byla taka: tam po prostu trzeba sie targowac, jesli kupujesz benzyne sam i chcesz zaplacic tyle ile jest ona warta kupuj na stacjach benzynowych - chociaz takie jest trudniej spotkac;( 0,5 $ to o ile pamietam 2 litry. Nusa Dua nalezy do najdrozszych-faktycznie bardzo wysoki standard, tansze hotele sa w kuta - jak sie postaracie to znajdziecie nawet za 10zl, ale zadnych luksusow. Godzina nurkowania srednio za 300.000rp=120zl, kurs nurkowy 200-300$, surfing - wynajecie deski na dzien z instruktorem mialam za 10zl-ale chyba dlatego,ze sie zakochal, norma to okolo 20zl. jesli moge w czyms jeszcze doradzic to chetnie!
    -Weronika
  • Anonim

"Podsumowujac 2 tygodnie w Indonezji dla 2 osob z konkretnym standardem pobytu to suma rzedu 3000-4000$ - wliczajac wszystkie koszta."

Czytam i przecieram oczy ze zdumienia. 4000$ to mój całkowity budżet półrocznego pobytu w Azji południowo-wschodniej z ciągłym przemieszczaniem się, w tym 2 miesiące w Indonezji od Luang Prabang na Sumatrze po Keli Mutu na Flores. Za czyściutki pokój w Padangbai na Bali płaciliśmy 30.000 rupii (3 USD), a więc po 1.5 USD na głowę. Jasne, że jak ktoś ma worek pieniędzy to wyda bez problemu i 10.000$, ale generalnie Indonezja jest taniutka.

pozdrawiam
    Tarsjusz
    http://neverstopeploring.org/sabaid...
  • ult0r

2 bilety lotnicze (2x1000$, 2000$), 2 wizy (40$), Hotel min. **** pokoj Deluxe na 14 dni 50$/dzien (2 tygodnie, 700$), dobry lunch plus mala kolacja dla 2 osob 20$/dzien (2 tygodnie, 280$), napiwki 50$, transport po wyspie i na Lombok (~150$), rozne dodatkowe koszta typu nurkowanie, imprezy itp. (300$) ... wychodzi w sumie okolo 3500$. Dodatkowo milo bylo by jeszcze przy okazji poleciec na Flores lub Sulawesi itp. czyli dodatkowe koszta i lacznie wychodzi 4000$.

Budget ktory podalem jest dla tych, ktorych nie satysfakcjonuje "czysty pokoj", oczywiscie mozna tez spac w namiocie za 2$, ale jak dla mnie minimum hotelowe na Bali to 30$/dzien na Kuta, i 10$ gdzies w malych miejscowosciach.
  • Anonim

Zgoda, ale rozmawiamy o zupełnie różnych sprawach. Są ludzie, którzy jadą na Bali w celach (mówiąc delkatnie) snobistyczno-wypoczynkowych, głównie po to, aby móc błysnąć wśród sobie podobnym: byłem na Bali! To robi wrażenie. Im potrzebne są kryształowe lustra, puszyste dywany i kłaniający się portierzy, bo z czegoś trzeba czerpać radość :) Nigdy jednak prawdziwej Indonezji nie poznają.
    Ja podróżuję w celach czysto poznawczych. Pokój służy mi do tego, abym miał się gdzie przespać, umyć i przeprać przepocone ubranie, a nie po to aby w nim przesiadywać i przeglądać się w kryształowym lustrze, bo nie po to przyjechałem do Indonezji. Radość sprawia mi obcowanie z miejscowymi ludźmi, ich zwyczajami, tradycją i bogatą kulturą. Hotel z zasiekami z drutu kolczastego niczym ambasada USA w Jakarcie, autobusy specjalne dla białych turystów, pizza i hamburgery w menu, ten kontakt z prawdziwą Indonezją mi odcina. Dla mnie prawdziwą frajdą był np. przejazd pociągiem (najtańszą klasą) z Jakarty do Yogyakarty - tam się dopiero dzieje! :) Podróżuję z miejscowymi, jadam w ulicznych knajpach miejscowe żarcie, sypiam w tanich guesthouse'ach, bo choć urodziłem się w Europie, nie uważam się za kogoś lepszego od przeciętnego Indonezyjczyka. A wystarczy spojrzeć jaki jest dochód narodowy brutto na mieszkańca w Indonezji, żeby wiedzieć ile przeciętny Indonezyjczyk ma do wydania. Ja i tak wydałem 5 razy więcej.

pozdrawiam
    Tarsjusz
    http://neverstopexploring.org/sabai...
  • Adam

3-4tys dolarow..
    mialem turystow na Bali ktorzy wydawali tyle, z tymze z mala roznica- dziennie. i byli tam 2miesiace. a z tego co wiem, to i tak nie jest szczyt bomby.

a nocleg w indonezji mozna miec i za zlotowke.

mozna i tak i tak. wazne,zeby czlowiek byl zadowolony :)
  • ItsarI

dokładnie tak! a Kute odradzam raczej, to miejsce w którym najlepsze co można zrobić, to wyjechać..
    Polecam oprócz UBUD oczywiście, NUSA LEMBONGAN - mała wysepka, można snoorkelowacś, nurkować i zobaczyć 4 metrowe płaszczki, objechać wysepki skuterem, śpi sie tanio i je sie pyszne prawdziwe balijskie jedzenie. A tak obok to promem na Gilli się udać, o!
    :)

>464116 napisał
    >Zgoda, ale rozmawiamy o zupełnie różnych sprawach. Są
    >ludzie, którzy jadą na Bali w celach (mówiąc delkatnie)
    >snobistyczno-wypoczynkowych, głównie po to, aby móc
    >błysnąć wśród sobie podobnym: byłem na Bali! To robi
    >wrażenie. Im potrzebne są kryształowe lustra, puszyste
    >dywany i kłaniający się portierzy, bo z czegoś trzeba
    >czerpać radość :) Nigdy jednak prawdziwej Indonezji nie
    >poznają.
    >Ja podróżuję w celach czysto poznawczych. Pokój służy
    >mi do tego, abym miał się gdzie przespać, umyć i
    >przeprać przepocone ubranie, a nie po to aby w nim
    >przesiadywać i przeglądać się w kryształowym lustrze,
    >bo nie po to przyjechałem do Indonezji. Radość sprawia mi
    >obcowanie z miejscowymi ludźmi, ich zwyczajami, tradycją i
    >bogatą kulturą. Hotel z zasiekami z drutu kolczastego
    >niczym ambasada USA w Jakarcie, autobusy specjalne dla
    >białych turystów, pizza i hamburgery w menu, ten kontakt z
    >prawdziwą Indonezją mi odcina. Dla mnie prawdziwą frajdą
    >był np. przejazd pociągiem (najtańszą klasą) z Jakarty
    >do Yogyakarty - tam się dopiero dzieje! :) Podróżuję z
    >miejscowymi, jadam w ulicznych knajpach miejscowe żarcie,
    >sypiam w tanich guesthouse'ach, bo choć urodziłem się w
    >Europie, nie uważam się za kogoś lepszego od
    >przeciętnego Indonezyjczyka. A wystarczy spojrzeć jaki
    >jest dochód narodowy brutto na mieszkańca w Indonezji,
    >żeby wiedzieć ile przeciętny Indonezyjczyk ma do wydania.
    >Ja i tak wydałem 5 razy więcej.
    >
    >pozdrawiam
    >Tarsjusz
    > http://neverstopexploring.org/sabai...
    >

| |

Grono dla osob zainteresowanych Indonezja.

Fotki

Miejsca grona (0)