IHS [481]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • al la

po przeczytaniu wszystkich możliwych poradników, przewodników i usosowni, i po wielu (nieudanych) próbach zrozumienia czegokolwiek daję za wygraną...

bardzo ładnie się uśmiecham w stronę starszych roczników - o pomoc.
    może ten temat pomoże wszystkim tym, którzy tracą cierpliwość po setnej próbie znalezienia potrzebnych informacji...

tak więc - samopomoc najlepszą drogą do wspólnego sukcesu; )

ufam, że przyda się nam wszystkim :)

i od razu moje pierwsze pytanie.
    olaboga podała sporo informacji, które nigdzie indziej się nie pojawiły - że należy zarejestrować się na przedmioty dla pierwszego roku stacjonarncyh od wczoraj do 4 października (nie mowie o wf'ach, lektoratach ani og-una'ach). znalazłam swoje przedmioy i faktycznie, można tam teoretycznie się zarejestrować, ale najwyraźniej nie mogę się zarejestrować, bo rejestracja nie jest aktywna. znalazłam tylko wyjaśnienie, że być może dziekanat zapisuje mnie automatycznie. jak to jest w takim razie?

dzięki za pomoc :)
  • olaboga

dziekanat nie zapisuje automatycznie, a rejestracja nie jest aktywna, bo zapomnieli ją włączyć. Witamy w IHSie... O tym, że będzie otwarta od wczoraj dzień wcześniej pisali na stronie. Można ponękać sekretariat telefonami/mailami, pewnie ruszy w poniedziałek.
  • K

Byłam wczoraj w instytucie i p. Sylwia powiedziała, że ona zapisuje wszystkich pierwszorocznych na zajęcia z automatu, ponieważ w tym semestrze i tak wszystkie są obowiązkowe. Mamy się rejestrować tylko na lektoraty i W-Fy.
    Ale może faktycznie w poniedziałek trzeba będzie jeszcze do nich przedzwonić
  • al la

mhm, czyli nadal nic nie wiadomo :)
    mi również się wydaje, że pierwszy rok nie musi się zapisywać...

a tak na przyszłość - na jakiej stronie można znaleźć tę informację kiedy ruszają zapisy na zajęcia IHS? bo ja tylko znalazłam informacje dot. wfów, lektoratów, ogunów i pedagogicznych.

• olaboga

informacja o zapisach w IHS się pojawia zazwyczaj znienacka w "aktualnościach" na stronie internetowej Instytutu. Skoro p. Sylwia wam powiedziała, że sama zapisuje, to ok (ona w IHSie jest osobą odpowiadającą za cały USOS, więc jak tak twierdzi, to wie najlepiej - przepraszam, że namąciłam, starsze lata zapisują się same).
  • al la

dzięki Ola :)

tutaj link ułatwiający reszcie życie: http://www.ihs.uw.edu.pl/pl/aktualn... aktualności dla studiów stacjonarnych (trzeba sobie szukać chronologicznie)

i wklejam dość cenne informacje od olaboga z innego wątku, ku chwale ojczyzny:

"Dobra, łopatologiczna instrukcja, żeby wszystko było jasne :)

Wasz program studiów: http://www.ihs.uw.edu.pl/pl/studia/...

Rejestracja na przedmioty w IHS: https://usosweb.dak.uw.edu.pl/kontr...
    Rusza jutro, potrwa do 4 października. Zapisujecie się na to co jest przeznaczone dla I roku (wykłady, szkolenie bhp itd.) i tu nie trzeba się specjalnie ścigać. Jeślibyście nie wiedzieli na co się zapisać albo zrobili coś nie tak, to nie panikować, w sekretariacie Was później bez problemu dopiszą.

Rejestracja na wfy, oguny i lektoraty: http://rejestracja.usos.uw.edu.pl/
    Terminy rejestracji dostaliście, w razie czego znajdziecie też na tej stronie.
    Teraz uwaga - WF! Żeby się system nie zawiesił, to dzielą zajęcia na grupy i np. zapisy na siłownię ruszają kiedy indziej niż zapisy na siatkówkę. Kiedy rusza to co Was interesuje, można sprawdzić tutaj, na dole strony: http://www.wfisport.uw.edu.pl/
    I tu trzeba sobie wcześniej wypatrzeć grupę, do której chcecie się zapisać i polować na miejsce.

Co do OGUNÓW - w programie studiów na II i III roku macie "wykład monograficzny (ogólnouniwersytecki)", 2x30godz i 4x30 godz, czyli w sumie 6 semestrów. W IHSie co roku są do wyboru jakieś wykłady monograficzne, w tym roku jest Ziemba i Turowski więc wreszcie jest z czego wybierać, ale wcześniej bywały takie sobie. Opcja z ogunami polega na tym, że jeśli nie podoba Wam się na żaden z oferowanych przez IHS wykładów, a na II i III roku macie obowiązek te ileś semestrów wyrobić, to szukacie sobie oguna prowadzonego przez (to ważne!) dr, dr hab., prof., zapisujecie się i robicie zamiast wykładu monograficznego w IHS.
    Na I roku nie macie w programie żadnych wykładów monograficznych, więc możecie zapisy na oguny w ogóle olać. Chyba że ktoś chce zrobić je na zapas na przyszły rok.
    NIE TRZEBA wydawać wszystkich żetonów, które macie na koncie rejestracji żetonowej. Ważne jest trzymanie się liczby godzin monografów (ogunów) z programu studiów. Jak w ciągu 3 lat zrobicie 6 semestrów, to jest ok. "
  • la sonette rose

>K napisała:
    >Byłam wczoraj w instytucie i p. Sylwia powiedziała, że
    >ona zapisuje wszystkich pierwszorocznych na zajęcia z
    >automatu, ponieważ w tym semestrze i tak wszystkie są
    >obowiązkowe. Mamy się rejestrować tylko na lektoraty i
    >W-Fy.
    >Ale może faktycznie w poniedziałek trzeba będzie jeszcze
    >do nich przedzwonić

z uniwersyteckich plotek dowiedziałam się,że pierwszoroczni zawsze są zapisywani z automatu na zajęcia na każdym kierunku, więc o to chyba już nie musimy się martwić....
  • al la

mhm, no to trochę wyjaśnia sprawę.

a do grup nas przydzielą alfabetycznie? bo nie wiem jak ustawiać ewentualne inne zajęcia.
  • p'la

czyli rozumiem ze ten plan ktory jest na ihs jest planem podstawowym i na te zajecia juz jestesmy zapisane a mamy sie jedynie rejestrowac na lekt oguny cz wfy..? pfff.. mam nadzieje ze dobrze to ogarnełam bo po dzisiejszej wizycie w "sekretariacie" to wszystko mi sie pomieszało...a chyba powinno byc odwrotnie..ale tam.
  • K

informacja ze strony instytutu:

"Szanowni Państwo, osoby które nie były uprawnione do rejestracji na zajęcia przez usos, będą mogli zapisywać sie na zajęcia po migracji danych od 8 września w godzinach 8.00–9.00".

jeżeli uruchomią wreszcie rejestrację starszym rocznikom, to może u nas też pojawi się jakaś informacja?
    czy wyświetla Wam jakikolwiek "koszyk" w tej magicznej tabelce z rejestracjami?
    bo ja cały czas mam wszystko szare i nieaktywne.
  • p'la

ja to samo.. ale tak jak mowia ruszy pozniej..
  • la sonette rose

jutro ruszają jakiekolwiek zapisy- tzn. na ogólnouniwersyteckie i resztę, więc może wtedy będziemy mogli się rejestrować? bo ja po wejściu UL mam nadal "brak uprawnień" i mam nadzieję,że jutro to się zmieni...(?)
  • olaboga

w żetonowej masz brak uprawnień? jeśli tak, to trzeba to zgłosić do sekretariatu, bo się samo nie naprawi. Tylko najpierw się upewnij, czy to jest naprawdę brak uprawnień czy tylko część ogłoszenia w szarej ramce zaczynającego się od "Informacja dla osób, które nie mogą uzyskać dostepu do modułów" :) (już raz się ktoś na to nabrał)
  • la sonette rose

jeśli to jest część ogłoszenia "Informacja...." to nie mam się czym martwić?
  • olaboga

nie, nie masz czym :)
  • la sonette rose

łaaa...to super:) dzięki, jesteś mega!
  • la sonette rose

iiii tak trochę nie na temat, ale tylko trochę;)

Chciałabym się zapisać na tenis ziemny i w informacji podanej na stronie rejestracji żetonowej jest napisane,że konieczna jest legitymacja AZS- czy, jako pierwszoroczniak, po rejestracji na te zajęcia dostanę automatycznie taką legitymację, czy muszę gdzieś dodatkowo się zapisywać by ją otrzymać? I jak wyglądają płatności, tzn. czy co miesiąc muszę wpłacać daną kwotę, czy mogę zapłacić od razu za cały semestr i gdzie to muszę zrobić?
    Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź:)
  • al la

najlepiej zapytaj o to na gronie Uniwersyteckim, większe prawdopodobieństwo odpowiedzi :)
  • la sonette rose

pytam na dwa fronty, bo tam jest straszliwe zamieszanie ze wszelkimi dyscyplinami sportowymi;)
  • Anonim

legitymacja AZS wymagana jest przez sekcje, nie można bez niej brać udziału w zawodach
    w AZS kosztuje 60zł/cały rok
  • 1
  • 2
| |

Grono miłośnikow Mody na Sukces All art is quite useless- Oscar Wilde

Uniwersytet Warszawski

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (1)