Instytut Historyczny UW [879]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • kasia

Na prośbę Prof. Jolanty Choińskiej-Miki zamieszczam link do filmiku promujacego najlepszy instytut historyczny - znaczy się nasz Instytut. Ispiracją dla klipu był wcześniej nakręcony filmik o WH Cup, który również można znaleźć w sieci. Nakręcony został, żeby pokazać, że w studenci historii są w zasadzie normalnymi ludźmi i czasami nawet wychodzą z biblioteki. Mają być kolejne wersje. Gdyby ktoś zechciał popełnić coś podobnego, to pani profesor serdecznie zachęca :)

http://www.youtube.com/watch?v=Rh4S...
  • Bonifacy Future Pope

szczerze mówiąć to filmik trochę cienki - na 1,5 minuty fimu 0,5 to czołówka. mogli rozwinąć troche poszczególne zagadnienia.

zanim mnie zjedziecie, że skoro mi sie nie podoba to niech sam zrobię lepszy, odpowiadam że to tylko moja subiektywna ocena :D Peace :p
  • Anonim

A mi się podoba:).

Takim wielkim światem zawiało;)
  • DUCH

naprawdę światowej klasy produkcja:)
  • Grzesiek

Filmik spoko :), myślę, że został zrobiony na próbę, ja tu widzę duży potencjał; ), więc jak twórcy i aktorzy mają energię to prosimy o więcej ! xD
  • Wania

Filmik fajny, naprawdę.
    Postarali się.
  • Anonim

Czy światowej klasy produkcja to nie przesadzajmy, ALE jest zrobiony nieźle, z głową, pomysłem i smakiem. Taki akurat! :) Bardzo mi się podoba i chyba pomoże co nieco zainteresować nowych "rekrutów".
  • A

>kasia napisała:
    >Na prośbę Prof. Jolanty Choińskiej-Miki zamieszczam link
    >do filmiku promujacego najlepszy instytut historyczny -
    >znaczy się nasz Instytut. Ispiracją dla klipu był
    >wcześniej nakręcony filmik o WH Cup, który również
    >można znaleźć w sieci. Nakręcony został, żeby
    >pokazać, że w studenci historii są w zasadzie normalnymi
    >ludźmi i czasami nawet wychodzą z biblioteki. Mają być
    >kolejne wersje. Gdyby ktoś zechciał popełnić coś
    >podobnego, to pani profesor serdecznie zachęca :)

To ja bym nawet chciał popełnić coś podobnego,bo mam ku temu pewne możliwości :)

• aPlahisa

jest tak źle, że aż trzeba naganiać chętnych:>?
    filmik średni, moim zdaniem kiepsko oddaje klimat IH.. zdecydowanie za mała różnorodność. mało miejsc, sytuacji, twarzy, prawie brak kadry, nikły ruch na korytarzu, tylko kilka flaneli w lektorium;)
    czuję niedosyt:> ale na początek dobre i to
  • Anonim

Nominuję piłkę do nagrody za najlepszą rolę ósmoplanową :D
  • Anonim

Napisałam już to na profilu Głomba, ale, jak powiedział Empedokles, "co warto powiedzieć raz, warto powiedzieć i dwa razy"
    trochę cienki? średni? ja bym powiedziała, że to żenua i żal.pl po prostu! Kojarzy mi się z PRL-em. Prodykcyjniaki, propaganda sukcesu, te sprawy. I jeszcze z czasami podstawówki i gimnazjum, z hasełkami typu "nasza szkoła jest wesoła" itp itd
    Może ktoś mi wyjaśni, co mieli na celu pomysłodawca i autor tego filmu? Bo ktoś, kto przyjdzie na historię pod wpływem tego godnego Oscara arcydzieła, chyba raczej nie będzie dobrym historykiem? Ba, chyba w ogóle nie skończy tych studiów? Ale cóż, najważniejsze, że przyjdzie na wieczorowe i będzie płacił przez rok (albo więcej, choć nie sądzę) całkiem niemałą kasę.
    Kto w ogóle wymyślił ten film? A kto nakręcił?
    Jutro wyjeżdżam, ale jak wrócę, wrócę do tematu.
  • Anonim

Ważne, że coś się rusza i skacze na ekranie. Jak dla mnie to już duża porcja rozrywki :D
  • krzy

>poszukiwaczka sprzeczności napisała:
    >Napisałam już to na profilu Głomba, ale, jak powiedział
    >Empedokles, "co warto powiedzieć raz, warto powiedzieć i
    >dwa razy" [...]

wydaje mi się, że Empedokles się mylił:D :D

film ok, jeśli kiedyś dostanę nagrania z pierwszego objazdu rowerowego (jedynego na którym mieliśmy kamerę) to można by je gdzieś dodać - plaża, palmy i morze mogą być mimo wszystko lepszą zachętą do studiowania w IHu niż rzut na lektorium.
    pozdrawiam
  • A.K.

Ale ci, którzy przyjdą na historię w nadziei na plażę, palmy i morze (już ich widzę...) raczej ostro się rozczarują i nie wytrzymają tu długo. A nie chodzi chyba o to, żeby przyszli do nas ludzie, którzy rzucą te studia po pół roku.
  • krzy

nie wiem czy się rozczarują - są tacy, którzy właśnie dlatego że tu studiują mają takie wakacje od czterech lat; kilka zdjęć z objazdów mogło by pokazać, że studia w IHu mają określone zalety - jedną z nich jest właśnie różnorodność form kształcenia i szerokie możliwości realizacji własnych zainteresowań poprzez udział w tego typu projektach.
    Swoją drogą gdyby studia w ihu miały być elitarne to liczba przyjmowanych studentów wynosiłaby 40 osób na rok (tak było chyba jeszcze 20-30 lat temu), ale problem jest prosty: studenci są potrzebni żeby utrzymać etaty dla kadry, duża kadra pozwala zachować możliwie szeroką ofertę dydaktyczną, co jakoś tam wpływa na miejsce IHu w różnych rankingach - słowem dzięki temu że nie jesteśmy elitarni jesteśmy jednym z najlepszych instytutów w europie.
    zatem lepiej będzie jeśli na pierwszy rok przyjdzie 180 osób, a wśród nich tacy, których skusił piłkarski turniej i jazda rowerem wzdłuż morza śródziemnego, niż gdyby składał się on z 20 - 30 pasjonatów nudnych grubych książek. Zresztą nie byłbym taki pewny czy przedstawiciele tej pierwszej grupy rozczarują sie ostrzej i szybciej - znałem wielu zadeklarowanych historyków, którzy wysiedli na pierwszym roku.
    pozdrawiam
  • Maciej S.T. Bartosiak

warto też się zastanowić nad tym że osoba która obejrzy filmik i stwierdzi że warto coś więcej się dowiedzieć o życiu studenckim - wejdzie właśnie na grono i zobaczy wasze posty !!

Mi filmik się podoba i warto zaznaczyć że od czegoś zawsze się zaczyna - droga ewolucji do oscara długa lecz jak widać powyżej dobrze zaczęta.

PS:
    Jeśli ktoś chce grać w piłkę to na IHu znajdzie możliwości
    Jeśli ktoś chce siedzieć w lekto to też będzie mógł
    Jeśli ktoś będzie chciał imprezować znajdzie towarzyszy
    Jeśli ktoś będzie chciał podróżować znajdzie kompanów i pieniądze ( o ile mówimy o naukowej ekspedycji)

Jeśli ktoś ma inne zdanie to sądzę że nigdy nie próbował !!

PS2:
    Do filmiku bym nie mieszał kadry naukowej - chyba że będą chcieli, ale naganianie ich nie ma sensu. A po drugie takie filmiki powinny mieć przekaz - my pokazujemy wam IH od kuchni bez przyzwolenia/opinii kadry tak aby to był zbliżony do prawdy przekaz !!!

gratulacje dla twórców i aktorów !!
  • martirio

Weź Biały filmik może fajny, ale końcówka "PRZYSZŁOŚĆ" mocno przesadzona :)
    Pozdrawiam wszytskich, którzy męcza się jeszcze na IHU :)
    P.S. ten od pilki naprawdę u nas studiuje?; )
  • Marek

studiuję.
  • martirio

O jej...
  • JavannKa

Hej, studiuję już europeistykę wschodniosłowiańską, ale jako, że studia te są kompletnie nieangażujące (to nasz kierunek mieli zamknąć po trzech semestrach i powiedzieć nam da swidanja), myślę o drugim kierunku i zastanawiam się nad historią. Czy ktoś może mi powiedzieć jaki był próg punktowy w ubiegłym roku?
| |

Witam wszystkich przyszłych i obecnych historyków, absolwentów, studentów, kandydatów i przyjac...

Wydział Historyczny, Instytut Historyczny

• do
Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki

Miejsca grona (3)