-
Bonifacy Future Pope
witam,
w tym roku dołączę do grona studentów IH UW. Bo i mam trochę pytań na ktore, mam nadzieję, odpowiecie :p
Powiem więcej, specjalnie założylem grono bu tutaj napisać, bo nie jestem przekonany do serwisów społecznościowych typu grono, nk itd :D
Ale do rzeczy. Z oficjalnego forum pobrałem program I roku:
1 semestr
- 30 godz. historia starożytna - ćwiczenia
- 30 godz. WBH + kwerenda - ćwiczenia
- 60 godz. łacina
- 30 godz. archeologia (historia starożytna historia ziem polskich) - wykład
- 30 godzin socjologia - konwersatorium
2 semestr
- 30 godz. historia starożytna - ćwiczenia
- 60 godz. łacina
- objazd z historii sztuki
- praca roczna z historii starożytnej
- egzamin z historii starożytnej
- 60 godzin WF
- 120 godzin język nowożytny (wg zasad Szkoły Języków Obcych UW)
- 30 godzin technologia informacyjna
- 60 godzin – wykłady historyczne (dowolny semestr)
- 30 godzin zajęcia poza IH (dowolny semestr)
Z tego co się orientuję, na I rok dostanę gotowy plan, i nie muszę się przejmować zapisami na to co znajduję się po dwoma pierwszymi "akapitami".
Jedynie muszę zapisać się na to co jest w trzecim. Ale żeby to zrobić, muszę znać plan, tak by nie nałożyły się jedne zajęcia na drugie: Kiedy poznam ten plan? Co prawda znalazłem jakiś na stronie IH-u, ale tam jest podzial na grupy - skąd mam wiedzieć w której grupie będę?
Sprawa z wf wydaje się byc prosta, tak samo jak z językami.
Ale gdzie mam się zapisywać na technologię informacyjną, w USOS-ie tego nie widziałem, ale mogę się mylić?
I co to jest - "60 godzin – wykłady historyczne (dowolny semestr)"? Czy to znaczy, że muszę się zapisać w ciągu roku na dwa OGUN-y?
I co to jest - "30 godzin zajęcia poza IH (dowolny semestr)"? - nie mam nawet żadnego pomysłu jak to rozgryźć :D
No i mam jeszcze jedno pytanie - czy przydzielone żetony są tylko na licencjat, a na studia II stopnia zostaną odnowione, czy ma mi to starczyć na cały tok studiów?
To na razie wszystko, Jak coś mi się przypomni to napiszę. Dzięki, żę to przeczytaliście, albo chociaz przewineliście na sam koniec wpisu :D
Pzdr -
Anonim
1. Plan dostaniesz pod koniec września lub na początku października (nie pamiętam). Oznacza to, że na wf i lektorat będziesz zapisywał się pod koniec drugiej lub w trzeciej turze (wejdź przez stronę UW do rejestracji żetonowej i sprawdź, kiedy są rejestracje). Przykre to, ale wszyscy jakoś daliśmy radę.
2. Technologia informacyjna jest w drugim semestrze i zdaje się zapisy będą przez USOS.
3. To 60 godzin jest na wykady z Grecji i Rzymu (semestr na każdy), choć możesz zapisać się na jakiekolwiek dwa wykłady prowadzone przez IH. Też będzie przez USOS.
4. 30 godzin poza IH to na OGUN. Na stronie rejestracji żetonowej UW będzie lista OGUNów. Wybierasz sobie taki najmniej szkodliwy i musisz go odbębnić. Osobiście mogę polecić brydża sportowego. Za 230 zł (nie każdy OGUN jest płatny, większość nie jest) wykupujesz się od OGUNa i przez cały semestr raz w tygodniu grasz w karty.
5. Co do Twojego pytania o żetony na licencjat to nie wiem, bo nikt z nas nie był jeszcze na magisterskich uzupełniających. Ale biorąc pod uwagę to, że w planie ich nie ma przedmiotów żetonowych to żetony dostajesz na licencjat. Zresztą regulamin wymaga od Ciebie wyrobienia ich przez pierwsze dwa lata.
PS. Ja oczywiście mogę się mylić, więc niech ktoś sprawdzi to, co nawypisałam. -
DUCH
>Bonifacy Future Pope napisał
>witam,
>w tym roku dołączę do grona studentów IH UW. Bo i mam
>trochę pytań na ktore, mam nadzieję, odpowiecie :p
>
>Powiem więcej, specjalnie założylem grono bu tutaj
>napisać, bo nie jestem przekonany do serwisów
>społecznościowych typu grono, nk itd :D
>
>Ale do rzeczy. Z oficjalnego forum pobrałem program I
>roku:
>1 semestr
>
>- 30 godz. historia starożytna - ćwiczenia
>- 30 godz. WBH + kwerenda - ćwiczenia
>- 60 godz. łacina
>- 30 godz. archeologia (historia starożytna historia ziem
>polskich) - wykład
>- 30 godzin socjologia - konwersatorium
>
>2 semestr
>
>- 30 godz. historia starożytna - ćwiczenia
>- 60 godz. łacina
>- objazd z historii sztuki
>- praca roczna z historii starożytnej
>- egzamin z historii starożytnej
>
>
>
>- 60 godzin WF
>- 120 godzin język nowożytny (wg zasad Szkoły Języków
>Obcych UW)
>- 30 godzin technologia informacyjna
>- 60 godzin – wykłady historyczne (dowolny semestr)
>- 30 godzin zajęcia poza IH (dowolny semestr)
>
>Z tego co się orientuję, na I rok dostanę gotowy plan, i
>nie muszę się przejmować zapisami na to co znajduję się
>po dwoma pierwszymi "akapitami".
>
>Jedynie muszę zapisać się na to co jest w trzecim. Ale
>żeby to zrobić, muszę znać plan, tak by nie nałożyły
>się jedne zajęcia na drugie: Kiedy poznam ten plan? Co
>prawda znalazłem jakiś na stronie IH-u, ale tam jest
>podzial na grupy - skąd mam wiedzieć w której grupie
>będę?
>Sprawa z wf wydaje się byc prosta, tak samo jak z
>językami.
>Ale gdzie mam się zapisywać na technologię informacyjną,
>w USOS-ie tego nie widziałem, ale mogę się mylić?
>I co to jest - "60 godzin – wykłady historyczne (dowolny
>semestr)"? Czy to znaczy, że muszę się zapisać w ciągu
>roku na dwa OGUN-y?
>I co to jest - "30 godzin zajęcia poza IH (dowolny
>semestr)"? - nie mam nawet żadnego pomysłu jak to
>rozgryźć :D
>
>
>No i mam jeszcze jedno pytanie - czy przydzielone żetony
>są tylko na licencjat, a na studia II stopnia zostaną
>odnowione, czy ma mi to starczyć na cały tok studiów?
>
>
>To na razie wszystko, Jak coś mi się przypomni to
>napiszę. Dzięki, żę to przeczytaliście, albo chociaz
>przewineliście na sam koniec wpisu :D
>
>Pzdr
Po pierwsze witamy na pokładzie nowego kota:P
Plan jest juz znany przydział do grup będzie we wrześniu.
60 godzin wykladu historycznego dotyczy ,że powinienes się zapisać na 1 ogun w 1 semestrze
1 semestr (30 ogun) 2 semestry (60 ogun)
30 ogun poza Ihem oznacza ,że musisz zrobić jeden wykład poza instytutem
To zależy bo system się zmienił pytanie z żetonami proponuje zadać opiekunom roku ,którzy udzielą ci informacji dokładnej na ten temat:) -
Bonifacy Future Pope
dzięki wielkie za pomoc :)
i za szybką odpowiedz, nie sądziłem że w wakacje ludzie tak aktywnie udzielają sie na wydziałowym, gronowym forum :D -
-
DUCH
-
Bonifacy Future Pope
No jasne :P
A o co chodzi z tymi dyżurami wykładowców?
I mam jeszcze takie pytanie, jak działa wifi w IH-u, w całym budynku? -
Matej
Dyżur to czas, kiedy wykładowca przyjmuje wszystkich tych, co chcą/muszą się z nim zobaczyć. A wifi działa jak chce, najczęściej na końcu korytarza na 3 piętrze i przed lektorium. -
Bonifacy Future Pope
a załóżmy, że mam do niego sprawę poza czasem jego dyżuru. Szukanie go wtedy jest niemożliwe lub/i w złym tonie? -
Anonim
Z wieloma można się umówić w dodatkowym terminie drogą mailową. Gorzej, jeśli wykładowca nie ma/ nie używa/nie odpisuje na maile. Wtedy trzeba łapać ich w niezbyt regularnych godzinach, kiedy są w IHu albo przy okazji ich zajęć. Wtedy też można się z nimi umówić, bo nie każdy będzie chętny do rozmowy właśnie w takim nieoczekiwanym momencie. -
DUCH
>Bonifacy Future Pope napisał
>a załóżmy, że mam do niego sprawę poza czasem jego
>dyżuru. Szukanie go wtedy jest niemożliwe lub/i w złym
>tonie?
A mówiąc w skrócie co powiedział kolega i koleżanka:Po prostu przychodź punktualnie na dyżur:)
Większość odpisuje na maile.
Jeszcze coś?:) -
TPMM
Większość odpisuje, fakt, nawet sama wysyła maile z materiałami na zajęcia.
Nawet prof. Adam Ziółkowski podobno czasem odpisuje. -
Bonifacy Future Pope
>TPMM napisał
>Większość odpisuje, fakt, nawet sama wysyła maile z
>materiałami na zajęcia.
>Nawet prof. Adam Ziółkowski podobno czasem odpisuje.
Na razie to nazwisko niewiele mi mówi :D
A maile muszą byc na serwerach UW założone (jest w ogóle coś takiego?) czy na prywatnych jedziecie? -
DUCH
powinny być ,ale to zależy od indwidualnych upodobań.Zalecenie odgórne jest posiadanie. -
Anonim
Ee, ja bym się chciał dowiedzieć co to w ogóle są OGUNy; P I skąd mam wiedzieć na jakie przedmioty powinienem się zapisać i w jakich ilościach; P -
DUCH
Ogun-przedmioty ogólno uniwersyteckie
NA jakie ? to sobie wybierasz jakie wykłady chcesz chodzić i co ci pasuje-pamiętając ,że na koniec każdego z nich jest egzamin( a nie jak za starych czasów zaliczenie:)
Na 1 roku 1 semestr historia starożytnej Grecji(profesor Ryszard KuleszA) w drugim semestrze historia starożytnego Rzymu(profesor Adam ziółkowski) no i archeologia ziem polskich:D
to musisz zrobić
Proponuje dopytać się opiekuna roku po poznaniu planu na dniach adaptacyjnych(w połowie lub pod koniec września zwykle są:) -
Anonim
-
Anonim
>DUCH napisał
>
>Na 1 roku 1 semestr historia starożytnej Grecji(profesor
>Ryszard KuleszA) w drugim semestrze historia starożytnego
>Rzymu(profesor Adam ziółkowski) no i archeologia ziem
>polskich:D
>
>to musisz zrobić
BZDURA.
Po pierwsze wcale nie trzeba wybierać akurat wykładu Kuleszy i Ziółka na pierwszym roku. Można wybrać jakiekolwiek dwa oferowane przez pracowników IHUW. Czy to mądre to akurat inna rzecz.
Po drugie - na archeologię ziem polskich nie zapisujesz się przez USOSa.
-
kasia
Agata ma rację. Grecja i Rzym nigdy nie były obowiązkowe. Są natomiast zalecane. -
Anonim
>DUCH napisał
>1 nie bzdura chyba ,że regulamin został zmieniony:)
>
>Na Archeologie ziem polskich trzeba zrobic nie padlo w
>pytaniu o USOS:)
>
>Agato zanim zaczniesz krzyczeć niczym KORWIN MIKKE
>ZBRODNIARZ radzę na spokojnie wyważyć co chcesz
>napisać:)
Jak nie wiesz, to się nie wypowiadaj. O WSZYSTKICH przedmiotach, które trzeba wyrobić na pierwszym roku było mówione wcześniej. Bądź łaskaw nie mącić w wątku tylko po to, żeby dorzucić swoje 3 (błędne zresztą) grosze. -
Bonifacy Future Pope
ludzie, spokojnie :p
oguny z Grecji i Rzymu są zalecane ponieważ na koniec roku jest egzamin.
ale mam takie pytanie, znalazlem OGUN o czarnym rynku w polsce w okresie WWII. chdził ktos na to, na ktorym roku?
Witam wszystkich przyszłych i obecnych historyków, absolwentów, studentów, kandydatów i przyjac...
Wydział Historyczny, Instytut Historyczny
Grona tematyczne:
Miejsca grona (3)
-
Klub Muzyczny Red Star Aleja Wilanowska 361, Warszawa
-
RETRO Kolejowa 8/10, Warszawa
-
Uniwersytet Warszawski Krakowskie Przedmieście, Warsaw
- Dodaj miejsce