IBI AL Studia Śródziemnomorskie/ Filologia Nowogrecka [184]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • izia k

poniewaz moje pytania pozostaly bez odpowiedzi, a sa dla mnie wazne ze wzgledu na ukladanie planu to powtorze;)
    a czy na obecnym drugim roku są 2 grupy poziomowe z łaciny?

wydaje mi sie,ze to bardzo nieładnie tak zmuszac kogos, kto sie uczy od 5 lat łaciny i planowal zdawac ten jezyk na egzaminie i do tego sie przygotowywal,do chodzenia na starogrecki, ktorego bardzo nie lubi i nie byl nastawiony na egzamin ze starogreckiego w tym roku;(

i jeszcze mam małe pytanie czy judaizm w kulturze Europy jest dla III roku fakultatywny czy obowiązkowy?
  • hmmmm

ja ma parę zapytań do planu I roku magisterskich:

1) czy na 1 roku chodzimy na audiowizualność, czy to dopiero II ROK?
    2)czy iberia-italia jest zaliczana do wykładów monograficznych, czy to to inna bajka?
    3)w programie studiów dla I roku sa dzieje śródziemnomorza, ale w planie ich nie ma. co to oznacza?
    4)czy mapa mentalna balkanów jest obowiazkowa czy do wyboru?
    5)kiedy rusza rejestracja dla nas na monografy przez usos?

z góry dziękuję za rozwianie wątpliwość:)
  • ...eres color...eres calor...

Izuś, odpowiem chociaż na 1 Twoje pytanie; ) obecny II rok ma 2 grupy poziomowe z łaciny: 1.Ci, którzy uczyli się od zera na I roku (kontynuują naukę z mgr Oleszczak w czwartki o 8.00) - grupa średniozaawansowana
    2. Ci, którzy mieli już jakieś podstawy łaciny, najczęściej z liceum + osoby z Waszego rocznika, które naukę łaciny zaczynali w Obcie (mamy łacinę w środy o 13.15 z dr Katarzyną Marciniak) - grupa "zaawansowana"

mam nadzieję, że zamiast męczyć się na grece, zasilisz nasze szeregi; >
  • Anonim

do puli ani dorzucam jeszcze jedno pytanie:

7) czy monografy mozemy sobie wybrac z puli monografów ogolnouniwersyteckich? (bo oguny jako takie nas juz nie obowiazuja, prawda?)
  • She's Only Happy In The Sun

>..and if I wish upon that star.. ha escrito:
    >Izuś,
    >
    >mam nadzieję, że zamiast męczyć się na grece, zasilisz
    >nasze szeregi; >

Ona by się tam raczej zanudziła po 5 latach nauki..; >

Ty też się będziesz nudzić; p ale chyba i tak lepsza nuda niż przymusowa nauka starogreckiego, nie?; >
    btw, nie to, żebym była uprzedzona do greki... ja ją w sumie wolę od łaciny; )

Ja się tam z Wami na pewno nie będę nudzic -to, że mnie sama łacina znudziła to zupełnie inna bajka; ) Ale ja z kolei wolę ja od starogreki; )

Pani Bogusiu, czy wiadomo już czy w tym roku bedzie wykładowca do źródeł dla 2 roku i w zw. z tym czy w tym roku je będziemy zaliczać czy nie? Jeśli nie wiadomo, to kiedy najpóźniej bedzie się tego mozna dowiedzieć...?

a ja też zapytam: Pani Bogusiu, jak mam rozumieć to, że w planie, który nam Pani wysłała w czerwcu mamy zajęcia z Semiotyki Kultury, a w planie w usosie ich nie ma?; >
  • br

co do zrodel dalej nic nie wiadomo - czekamy do skutku
    a semiotyki nie ma, bo sa to zajecia pod jednostka 4012 mish i zostaniecie do nich dopisani juz w pazdzierniku
  • Anonim

Pani Bogusiu, a czy np. egzamin z języka łacińskiego może się odbyć bez uczęszczania na zajęcia z j. łacińskiego w OBTA na III roku? Tzn., jeżeli przepisałabym sobie j. łaciński z innego wydziału, a jeżeli trzeba - także egzamin?
  • br

Pani Elu - istnieje taka mozliwosc - przepisanie egzaminu - pod warunkiem, ze ten egzamin odbyl sie po analogicznej liczbie godzin jak w obta - czyli po 180 - jesli an drugim kierunku ma pani zaliczone tyle godzin lub nawet troche wiecej to z przeousaniem egzaminu nie ma problemu
  • Anonim

pani bogusiu,

czy ja i ania możemy liczyć na odpowiedź na nasze siedem kwestii palących?
  • kaś

Ja też proszę bardzo o odpowiedź... to dla mnie ważne, żeby sobie wszystko ułożyć...
    Na II roku FN ile godzin (tych dodatkowych w obta) musimy wyrobić (wiem że 15 pkt ale ile godzin?) i czy zalicza je laboratorium edukacyjne? I jeśli wyrobiłam sporo tych godzin w nadmiarze w zeszłym roku to teraz np nie muszę aż tak dużo?
  • br

prosze jeszcze raz wrzucic kwestie palace
    co do fn - nie jest powiedziane ile ma byc godzin w obta - w tych 15 punktach musi sie zmiescic 60 godzin og - bo program studiow mowi, ze w ciagu 3 lat trzeba zaliczyc 180 godzin og - wazne by sie uzbieraly punkty
    laboratorium edukacyjne nie zalicza og - ewentyalnie mozna je traktowac jako godziny w obta - dla panstwa nie zalicza og wszystko co ma kod zaczynajacy sie od 4018 - czyli kod obta
  • hmmmm

ja ma parę zapytań do planu I roku magisterskich:

1) czy na 1 roku chodzimy na audiowizualność, czy to dopiero II ROK?
    2)czy iberia-italia jest zaliczana do wykładów monograficznych, czy to to inna bajka?
    3)w programie studiów dla I roku sa dzieje śródziemnomorza, ale w planie ich nie ma. co to oznacza?
    4)czy mapa mentalna balkanów jest obowiazkowa czy do wyboru?
    5)kiedy rusza rejestracja dla nas na monografy przez usos?

z góry dziękuję za rozwianie wątpliwość:)
  • izia k

poniewaz moje pytania pozostaly bez odpowiedzi, a sa dla mnie wazne ze wzgledu na ukladanie planu to powtorze;)
    a czy na obecnym drugim roku są 2 grupy poziomowe z łaciny?

wydaje mi sie,ze to bardzo nieładnie tak zmuszac kogos, kto sie uczy od 5 lat łaciny i planowal zdawac ten jezyk na egzaminie i do tego sie przygotowywal,do chodzenia na starogrecki, ktorego bardzo nie lubi i nie byl nastawiony na egzamin ze starogreckiego w tym roku;(

i jeszcze mam małe pytanie czy judaizm w kulturze Europy jest dla III roku fakultatywny czy obowiązkowy?
  • G.

>bw napisała:
    w ciagu 3 lat trzeba zaliczyc 180 godzin og

Ojejku a czy wf też się w to wlicza? Bo ja tylko kierowałam się tą informacją że do licencjatu trzeba zaliczyć: "Przedmiot do wyboru, niezwiązany ze specjalnością ( min. 30 godzin - zaliczenie na ocenę - 1 ECTS)." W rezultacie wyrobiłam jakieś 90 godzin ogunów i myślałam że to aż zanadto.
  • Anonim

ja ci to wszystko, anull, wyjaśnię (pytałam się dziś):

1. drugi.
    2. inna.
    3. iberia to są właśnie owe dzieje śródziemnomorza.
    4. do wyboru (monograff).
    5. nigdy. rejestrujemy się u wykładowców. jeżeli bardzo chcą nas zobaczyć w usosie, to mamy się zgłosić do pani bogusi i będziemy.

proszę!
  • br

>1) czy na 1 roku chodzimy na audiowizualność, czy to
    >dopiero II ROK? - TRZEBA ZALICZYC 90 GODZIN TEGO RODZAJU ZAJEC W CIAGU DOWCH LAT - MOZNA PO BOZEMY - WG PROGRAMU - ALE JAK KTOS ZALICZY TE 90 NA PIERWSZYM ROKU TO NIC SIE NIE STANIE - NIE MOZNA TYLKO ZROBIC TEGO W DRUGA STRONE - 30 GODZIN NA PIERWSZYM A 60 NA DRUGIM
    >2)czy iberia-italia jest zaliczana do wykładów
    >monograficznych, czy to to inna bajka? - TO JEST WYKLAD OBOWIAZKOWY ZAMIAST DZIEJOW SRODZIEMNOMORZA
    >3)w programie studiów dla I roku sa dzieje
    >śródziemnomorza, ale w planie ich nie ma. co to oznacza? - ODPOWIEDZ POWYZEJ
    >4)czy mapa mentalna balkanów jest obowiazkowa czy do
    >wyboru? - ZAWSZE JEST DO WYBORU
    >5)kiedy rusza rejestracja dla nas na monografy przez usos?
    - OBCIE JUZ REJESTARCJI NIE BEDZIE - NA ZAJECIA POZA JUZ MOZNA SIE REJESTROWAC - W OBCIE MIEDZY 1 A 15 PAZDZIERNIAK TZREBA DOSLAC MAIAL AN AADRES BOGUSIAW@OBTA.UW.EDU.PL Z PROSBA O DOPISANIE NA ZAJECIA, NA KTORE SIE CHODZI W OBCIE A NIE WIDAC TEGO W USOSIE
| |

Studia śródziemnomorskie w IBI AL OBTA PSH MSH Sekretariat Dydaktyczny UW. I wszystko jasne

Uniwersytet Warszawski

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (1)