HR - Human Resources [1483]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Kasia

Z testów nieaparaturowych stosuje się test matryc Ravena, zdaje się wersję Standard, test osobowości: EPQR lub NEO FFI i jeśli dobrze pamiętam tablice Poppeleutera (nie pamiętam, jak się to nazwisko pisze).

Jeżeli wybieracie testy osobowości, temperamentu czy inne takie, to naprawdę warto wybrać taki ze skalą kłamstwa.
  • Whistler

Kasiu :)
    , nie jestem HR'owcem , wiec pewnie dlatego mnie to tak zaintrygował ten "test z skala kłamstwa". Gdzie mogę znaleźć informacje o tym , bądź też według jakich słów kluczowych mam szukać ?

z góry dziękuje ,
    pozdrawiam Tomek
  • Majlenka

Test ze skala klamstwa moga dostac tylko mgr psychologii lub studenci psychologii za pisemna zgoda wykladowcy w pracowni testow psychologicznych i raczej nie znajdziesz tego w necie, ewentualnie jak dobrze poszukasz to moze test znajdziesz ale klucza napewno nie.
    Jednym z testow ze skala klamstwa EPQ-R. Powiem ci ze ta skala nie pokazuje czy jestes klamczuchem czy nie, tylko sprawdza jak bardzo chcesz sie przypodobac innym (moze nie dokladnie tak ale nie umiem tego inaczej okreslic)
  • Kasia

Jeżeli ktoś nie jest psychologiem nie może kupować ani stosować wymienionych przeze mnie testów. Jeżeli psycholog wie o takich działaniach, powinien zgłosić to do PTP.
    Bez wykształcenia psychologicznego nie da się zwyczajnie właściwie wykorzystać tych narzędzi.
    Ponadto uważam, że każdy psycholog wie co to jest skala kłamstwa i ma potrzeby o tym pisać na forach, które może czytać każdy.
  • Whistler

Skoro bez wykształcenia psychologicznego wykorzystanie w pełni w/w testów jest nierealne , wiec zrób mi taki test. W ten sposób nie złamiemy prawa .Będę zadowolony, gdyż pewnie dowiem sie czegoś ciekawego o sobie - coś czego sam wcześniej nie dostrzegałem ( i co ewentualnie należało by poprawić/zmienić by stać sie lepszym).

>Kasia napisała:
    >Ponadto uważam, że każdy psycholog wie co to jest skala
    >kłamstwa i ma potrzeby o tym pisać na forach, które może
    >czytać każdy.

CZy rozmowa o "skali kłamstwa" może nieść z sobą jakieś realne zagrożenia ? Każdy psycholog na pewno zna ten termin , ale czy to forum HR jest hermetyczną grupą zrzeszającą tylko ludzi tejże profesji ?

Milenko ,
    Obrałem drogę w życiu którą chce iść ( chyba nie najlepszą ale to już czas pokarze ) i interesuje sie wszystkim co ma choćby najmniejszy z nią związek - może mi pomóc. Dlatego właśnie zainteresował mnie temat testów - chciał bym je zobaczyć , gdyż jeszcze nie miałem z nimi żadnej styczności ( np.EPQ-R). Usatysfakcjonował by mnie w zupełności taki "goły" test bez wszystkich kluczów.
  • ...::MJOLAF::...

Nikt, kto uważa się za profesjonalistę tego Ci nie prześle - istnieje coś takiego jak etyka psychologa i etyka zawodu.

Jeżeli mimo wszystko chcesz --> poszukaj dojścia wśród studentów psychologii, pewnie za parę stówek Ci odpalą taki test.

Jestem w trakcie tworzenia niepowtarzalnego systemu rekrutacji, opartego na dziesiątkach badanych cech (za pomocą testów psychologicznych). Jak ruszy pod koniec września to dam znać. Będzie to pewnego rodzaju rewolucja w rekrutacji, zarówno w PL, jak i na skali światowej, więcej szczegółów zdradzić nie mogę, ale w odpowiednim momencie dowiecie się o co chodzi.

Będzie to podstawowe narzędzie każdej firmy zajmującej się rekrutacją...ale o tym jak już pisałem w swoim czasie...
  • Krecik

Brzmi interesująco.
  • Anonim

>CZy rozmowa o "skali kłamstwa" może nieść z sobą
    >jakieś realne zagrożenia ? Każdy psycholog na pewno zna
    >ten termin , ale czy to forum HR jest hermetyczną grupą
    >zrzeszającą tylko ludzi tejże profesji ?

forum HR nie jest hermetyczną grupą zrzeszającą psychologów. W HR pracują przecież ludzie po różnych studiach, ale jak Olaf zauważył obowiązuje nas etyka zawodowa i myślę, że na forum dostępnym nie tylko dla psychologów szczegółowe informacje o testach nie powinny być umieszczane. Może dojść do złej interpretacji itd. I to jest realne zagrożenie, odpowiadając na pytanie Whistlera; ktoś zrobi sobie test, wyjdzie mu coś niepokojącego i nie będzie mógł tego poprawnie zinterpretować, ani uzyskać ewentualnego wyjaśnienia czy pomocy. Apeluję testy zostawcie psychologom.

• Whistler

Dziękuje Kingo :)
    Rozumiem Tak Twoją postawę jak i przedmówców. Interpretacja własnych zachowań , cech charakteru itp. jest niezwykle trudna , gdyż trudno tu o obiektywizm. Dlatego też zapytałem o taki test bez kluczy-odpowiedzi - by sie móc zapoznać z czym nie wiązało by sie najprawdopodobniej żadne zagrożenie ... czyż nie tak jest ?

Szanuje postawę osób , które nie chcą udostępniać takich rzeczy i dlatego tez nie nalegam/naciskam.

>Krecik napisał
    >Brzmi interesująco.

Brzmi , a owszem ... a czas pokarze , czy ta praca będzie równie imponująca co sama zapowiedź

Pozdrawiam t.
  • Anonim

>Whistler napisał:
    >Dlatego też zapytałem o taki test bez kluczy-odpowiedzi -
    >by sie móc zapoznać z czym nie wiązało by sie
    >najprawdopodobniej żadne zagrożenie ... czyż nie tak jest
    >?
    >Szanuje postawę osób , które nie chcą udostępniać
    >takich rzeczy i dlatego tez nie nalegam/naciskam.
    Whistler, fajnie, że akceptujesz opinię osób, które nie udzielają informacji o testach. Osoba, która udostępnia testy psychologiczne zachowuje się nieprofesjonalnie (nieważne czy z kluczami czy bez nich) i może być nawet poddana odpowiedzialności karnej. Napisałeś, że będziesz zadowolony, gdy dowiesz sie czegoś ciekawego o sobie. W tym celu jeżeli np. interesuje Cię kwestia wyboru zawodu, planowania swojej ścieżki zawodowej itp. możesz udać się do psychologa, który jest doradcą zawodowym i wykonać testy, np. w centrum doradztwa zawodowego czy poradni zawodowej, które dostarcza Ci trochę informacji. Samo przejrzenie testu po prostu nic Ci nie da.
    pozdrawiam
  • Whistler

Dziękuję Kingo :)
    To będzie chyba lepsze wyjście , i wymagające mniej energii aniżeli poszukiwanie testów - gdzie dotarcie do takich materiałów to by było tylko kwestią czasu.
    Swoją drogą uwielbiam gdy ktoś mi mówi "nie znajdziesz tego" , "nikt ci tego nie da , bo ..." tudzież rzuci hasłem " odkup od studentów za klika stówek " ( jak to miało miejsce powyżej )- strasznie mnie to motywuje i mobilizuje :)

Pozdrawiam
    & miłego wieczorku życzę
    t.

• ....

Sposób mierzenia nastrojów i problemów pracowników w firmie

16/03/2008 11:11
    >:) :) napisała:

Czy najlepszą metodą pomiaru opinii pracowników (nastroje,
    problemy, lojalność itd.) w firmie jest kwestonariusz?
    Za wszelkie wskazówki będę wdzięczna.

• ...::MJOLAF::...

Często zależy to od specyfiki danej organizacji. Najczęściej z najtrafniejszymi i rzetelnymi (w miarę) wynikami narzędziem są kwestionariusze. Mówię w miarę, bo często praktykanci, lub osoby bez wykształcenia psychologicznego dorywają w swoje łapki takie narzędzia i jak to młoda gniewna i wszystkowiedząca osoba idzie i robi, choć często nie do końca poprawnie, przez co otrzymuje zakłamane wyniki, lub nie dopatrzy wielu szczegółów (chęć okłamania i pokazania się w lepszym/gorszym świetle).

Możesz do danej organizacji zbudować własne wewnętrzne narzędzie. Sprawdź co jest dla pracowników najważniejsze, jak to oceniają, w jakiej wadze jest to dla nich istotne np na zasadzie narracji. "W firmie Sprzedającej opony była sytuacja...." i niech wcielą się w rolę pracowników tej firmy i ocenią, a później ocenią co jest dla nich istotne w ich pracy i co sprawia ....

Porównaj i popracuj nad nowym narzędziem.

Na Twoje pytanie odpowiedź: tak sądzę, że jest to najczęściej używane narzędzie (testy/kwestionariusze itp.).

Pozdrawiam.

Olaf Sawajner
  • :) :)

Dzięki wielkie.
    Pozdrawiam
  • Mirek Kowal

Profesjonalność psychologów, a nieudostępnianie widelców, oj to znaczy testów...

Testy psychologiczne sa tak pilnie stezone właśnie dlatego ze moze je zrobić sobie kazdy i kazdy z podrecznikiem zinterpretowac je nie mniej trafnie niz przeciętny psycholog. I to jest właśnie przykre ze prawie wszyscy naukowcy innych dziedzin dziela sie swoja wiedza i odkryciami, a wystarcza im podpis pod publikacją, natomiast psychologowie chowaja testy nawet przed sobą, jakby to byla rzeczywiście tajemna wiedza o wielkiej mocy:) którą interpretuje sie w równie magiczny sposób.

Niestety w tym światku w temacie testów nie chodzi o nic więcej niż o kase... No i co robiliby psycholodzy jakby porozdawali wszystkie testy z podręcznikami?:). Tak sobie myśle, że jakby nasza psychologiczna wiedza była tak niezbędna do interpretacji testów to nie musielibysmy ich tak cpilnie strzec, ale jak sie na naszą niekorzyść okazuje - czytać potrafią też inni ludzie...

W pewnym sensie to tak jakby ktoś pochował wszystkie sztućce, żeby się nie wydało, że to nie tylko on potrafi jeść sztućcami:) A nawet lepiej, można jeszcze przyjść do niego, zapłacić mu słono, to cie osobiście nakarmi... taki prawdziwie altruistyczny fachowiec pomagający ludziom, a jaki autorytet...

Od strony bhp...
    Nie oszukujmy się, nikt zdrowy psychicznie testami do mierzenia cech temperamentu, osobowości czy predyspozycji jeszcze sobie krzywdy nie zrobił. A jak ktoś jest troszkę mniej zdrowy to i tak potwierdzenie swoich teroii i bez testów znajdzie.

No i dalej jest zupełnie jak z widelcem, oko nim sobie można wydłubać (już o nożu nie wspomnę), Apeluję pochowajmy więc wszystkie widelce, jak ktoś będzie go potrzebował to pomanipulujemy widelcem za niego, za drobną opłata oczywiście, dla jego bezpieczeństwa, co by sobie jednak tego oka nie wydłubał.

Podsumowując cieszę się, że psycholodzy nie zajmują się tylko interpretowaniem testów, bo mogłoby się okazać, że rzeczywiście jestesmy nie potrzebni, a z tym, patrząc szerzej, jednak się nie zgadzam:)

Pozdrowienia dla wszystkich strażników niebezpiecznych testów

/nieco rozczarowany po 5 latach studiowania psychologii:) :
    arim
  • Przemek Przemek

cześć,
    w nawiązaniu do pierwszego pytania - jest polska adaptacja kwestionariusza MBTI razem z raportami, e-platformą psychometryczną oraz książkami. zapraszam na stronę http://www.forid.pl
    Pozdrawiam
    Przemek Duchniewicz
  • Anonim

Witam,
    mam pytanie bo poszukuje testu do pracy magisterskie który się nadaje do wypalenia zawodowego mam już Ciss ale może wiecie jakiego jeszcze mogłabym uzyć
  • Przemek Przemek

zajrzyjcie na stronę praktyków http://www.mbti.org.pl znajdziecie tam nie tylko ciekawe materiały, ale i kontakt do trenerów MBTI,
  • Katarzyna Kowalska

Ja kupiłam dobre testy od Jobfittera.
| |

HR - Human Resources, znane pod polską nazwą - Zasoby Ludzkie. Pojęcie mające dwojakie znaczni...

Fotki

Miejsca grona (0)