-
kefir
a co do ma do oleju?? a tak na marginesie to ja osobiscie jezdze na gtx magantec i jest zajebisty... -
Rafał :)
-
kefir
-
-
-
kefir
ja osobiscie kupilem gtx chyba z 1,5 roku temu i nie zmieniam na iny, jest naprawde zajebisty...choc nie ukrywam ze uzywalem kiedys carlube jest naprawde niedrogi a zajebisty polecil mi go znajomy mechanik... -
Anitka
Ja osobiście nie wiedziałam co było lane dotychczas (auto z Niemiec), mialam tylko przyczepioną karteczkę z info 10W40. Zalałam Shell Helixem Plus (półsyntetyk) i myślę, że to był dobry wybór. -
zborek
ja mam 1.4 is z 1999r 120 tyś na szafie, od 60 tyś jest na 15w40 czyli mineralny, nie bierze grama oleju i spisuje sie dobrze. osobiście nie widzę powodu, żeby przepłacać za syntetyk. -
sugar ray
-
Anonim
minerał to najgorszy syf jaki wlewa się do zjeżdżonych silników.... Chyba nie trzeba nikogo przekonywać do wyższości oleju półsyntetycznego od minerału itd. A oszczędność masz rzeczywiście zajebistą jeżdżąc na minerale - możesz odłożyć powoli na remont silnika :D -
sugar ray
do starych zajeądzonych silników nie powinno sie lac minerala bo wypłukuje wszystkie nagary i w starych silnikach uszczelki puszcza olej i wtedy właśnie remont jest pewny .w nowych silnikach nie ma tego ryzyka bo taki olej nie ma czego wypłukac.tak ze jak ktos chce sie przekonac w jakim stanie jest jego silnik niecg zaleje minerala i pojezdzi jak uszczelki nie puszcza i nie zacznie brac tzn ze jeszcze jest ok.mineral lepszy jest w zime bo łatwiej o rozruch ,nie jest taki gesty,ale osobiscie nie polecam.lepiej dobry syntetyk.
-
hmmm... jest dokładnie na odwrót do starych silników minerał do nowych syntetyk:) -
Anonim
>sugar ray napisał
>do starych zajeądzonych silników nie powinno sie lac
>minerala bo wypłukuje wszystkie nagary i w starych
>silnikach uszczelki puszcza olej i wtedy właśnie remont
>jest pewny .w nowych silnikach nie ma tego ryzyka bo taki
>olej nie ma czego wypłukac.tak ze jak ktos chce sie
>przekonac w jakim stanie jest jego silnik niecg zaleje
>minerala i pojezdzi jak uszczelki nie puszcza i nie zacznie
>brac tzn ze jeszcze jest ok.mineral lepszy jest w zime bo
>łatwiej o rozruch ,nie jest taki gesty,ale osobiscie nie
>polecam.lepiej dobry syntetyk.
>
WTF ??
Wszystko przekręciłeś. Olej półsyntetyczny jest rzadszy od minerała itd. To powoduje że na zimę właśnie lepiej lać lepszy olej bo łatwiej zapalić, olej wszędzie szybciej dociera i się tak nie wyeksploatowuje. To samo z resztą w lato..... Generalnie minerał zasyfia silnik, a lepszy olej czyści. Co do wlewania do silników z powrotem lepszej klasy oleju to bywa czasem tak jak mówisz,że ulegają rozszczelnieniu, ale przeszedłem w dwóch silnikach z mineralnego na półsyntetyczny i nic się z nimi nie stało, żadnych wycieków, a widać że powoli się czyści :)
Generalnie śpiewka o starych zjeżdżonych silnikach jest gówno warta, bo nie liczy się ile silnik zrobił kilometrów tylko ile oleju danej klasy zżera i to wszystko. Jak mechanik Wam patrzy na przebieg nie pytając się o zużycie oleju na 1000km i mówi, że trzeba zmienić olej na minerał przy takim przebiegu, to znak, że mechanika trzeba zmienić.... Tyle mojej teorii, a na czym będziecie jeździć wasza sprawa; ) -
KETARB
moj civic 158 tys.km leje shell 5 w 40 i nie bierze ani grama oleju ,wymiana co 10 12 tyś km
-
maciek
najlepiej przejdz na mineralny i po sprawie,jak Ci nie pomorze silnik masz do remontu. -
sugar ray
no dobra przekreciłem tak to jest jak człowiek myśli o czymś innym a pisze o czymś innym ..........kurwa może ja zakochany jestem.......... -
maciek
Proponuje Ci sprawdzić cisnienie na cylindrach,jak będzie ok pierścionki masz oki, czyli zostają uszczelniacze zaworów:) czyli koszt ok 300zł. -
naste
civic 1,4 16V '93 ,mialem motul syntetyk 5W -4o byl dobry ,niedawno zmienilem na polsyntetyk mobil'a tez jest OK -
*
>kefir napisał
>a co do ma do oleju?? a tak na marginesie to ja osobiscie
>jezdze na gtx magantec i jest zajebisty...
magnatec'a napewno nie zaleje, wystarczy mi że 2 moich znajomych go wlało i u jednego niestety h22a poszedł na śmietnik bo nagle zaczął brać kosmiczne ilości oleju, a drugi jeszcze uratował sie szybko wymieniając olej, podobno dobry ale z tego co wiem to niezbyt sprawdza się w hondach. -
tomek michalek
-
®Martini®
Praktycznie od V generacji nie ma roznicy jaki silnik i jest to wiecej niz polowa pomiedzy dwoma dziurkami :p
- Przeglądaj grona w kategorii Motoryzacja
- Przeglądaj grona w okolicy Polska
- Załóż własne grono tematyczne