-
Piotrek K
ktory z tych jezykow jest bardziej praktyczny? czy umiejac hiszpanski dogadam sie z portugalczykiem czy na odwrot? chodza mi po glowie te dwa jezyki ale niestety musze zdecydowac sie tylko na jeden -
panna marta
to w sumie działa w obie strony, choć prawdopodobnie to Portugalczykowi będzie łatwiej zrozumieć Hiszpana, niż na odwrót.
chyba nie mogłabym wybrać... :) -
Anonim
Hiszpański.
1.Posługuje się nim prawie cała Ameryka Południowa i Środkowa.
2.Jest ceniony w życiorysie.
3.Portugalski jest bardzo syczący.
4.Znasz telenowele po portugalsku? -
Chupacabrass
Teoretycznie to Hiszpanie i Portugalczycy mówiąc w swoich językach rozumieją się mniej więcej jak Polacy i Czesi więc jest ok:P Ale w praktyce wygląda to tak, że Portugalczycy Hiszpanów nie lubią i mówić po hiszpańsku nie chcą...i udają, że go nie rozumieją:P (nie zawsze, ale tak jest najczęściej). Ale co tam, ja bardziej polecam ukochany hiszpański bo jest chyba trzecim najbardziej używanym językiem na świecie i wydaje mi się, że jego wymowa jest łatwiejsza niż portugalska.... -
-
panna marta
portugalski nie jest syczący, jest szeleszczący i to bardzo pięknie! :)
a argument o telenowelach po portugalsku da się zbić wszelkimi produkcjami brazylijskimi; )
wymowa rzeczywiście łatwiejsza hiszpańska niż portugalska... w sumie chyba dobrze zacząć od hiszpańskiego i przejść do portugalskiego, dużo łatwiej wtedy przychodzi niż uczony tak "od zera". -
Ewelina ..!
-
Chupacabrass
Sepleniący jest właśnie hiszpański (ten z Hiszpanii oczywiście), a na portugalski dobrym określeniem (wyżej wspomnianym) jest szeleszczący -
..Eklerek..
Obydwa są piękne, chociaż ja sie uczę hiszpańskiego, ale mam zamiar się w przyszłości za portugalski rownież wziąc. -
pachnąca tequillą
Nie miałam kontaktu z portugalskim , jednakże jestem zafascynowana hiszpańskim. -
julia
-
Justyna
-
Janis
Moim zdaniem warto najpierw nauczyć się bardzo dobrze hiszpańskiego, a potem zacząć portugalski.:) -
Porto Alegre
Zarówno język hiszpański jak i portugalski są bardzo przystępne w nauce. Jeśli nadal nie możesz się zdecydować to zapraszamy do szkoły języków iberyjskich Porto Alegre. Prowadzimy nie tylko kursy językowe. Nasi lektorzy starają się też zaszczepić w trakcie zajęć esencję kultury hiszpańskiej i portugalskiej, dzięki czemu zajęcia u nas są wyjątkowo interesujące. Nasze placówki można znaleźć w Krakowie, Gliwicach i Katowicach. Kursy prowadzimy również przez Internet.
Więcej informacji oraz adresy naszych placówek dostępne są na stronie http://www.portoalegre.pl/
- Przeglądaj grona w kategorii Nauka
- Przeglądaj grona w okolicy Hiszpania
- Załóż własne grono tematyczne