Historia [2992]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • NOname

Macie jakieś infromacje na temat tej jednostki? Interesuję się jej historią i chciałbym poszerzyć swe wiadomości o niej.
  • Na zachodzie bez zmian.

Ej może będę nie miły ,ale jest tyle opracowań wyczerpujących temat każdej jednostki kawalerii polskiej z okresu II RP,że nie trzeba wcale daleko szukać. Wydaje mi się ,że napisałeś tego posta z czystego lenistwa, a jeśli masz naprawdę jakieś problemy ze znalezieniem o tym akurat pułku informacji to albo mieszkasz na bezludnej wyspie albo cierpisz na jakąś poważną chorobę ,jesteś unieruchomiony i masz tylko dostęp do komputera.
  • NOname

rozczaruje Cie;) nic tego. Kupilem ksiazeczke na allegro, ktora niestety tylko o '20 traktuje. Szukam szczegolnie ich szlaku bojowego w '39. Bo w ogole o tym pulku jest malo, malo... Mam nadzieje, ze nie zdazylem trafic na liste tych tam na gorze grona:]
  • NOname

A jesli masz jakies takie opracowanie, czy znasz strony, o ktorych byc moze nie wiem, bylbym zobowiazany:)
  • Na zachodzie bez zmian.

Znam opracowania zbiorowe w których jest temat 13-tki dość wyczerpany,sam mam kilka książek o wrześniowej kawalerii i ogólnie o wojnie obronnej39, i zapewniam cie ,że jak się chce to nie ma najmniejszego problemu z dostępem do tych materiałów. Mógłbym Ci podać tytuły ale mnie zdenerwowałeś więc powodzenia w szukaniu.
  • NOname

mozesz spokojnie podac mi tytuly. Zdenerwowales sie, ale nieslusznie. Szukam tego calkiem dlugo, zalezy mi na tych pozycjach. O wojnie 20 roku juz znalazlem, moglbys mi podac tytuly, ja bym sobie te ksiazki nawet w antykwariatach znalazl czy necie... Ale trudno tak po prostu znalezc, wiesz mi szukalem. Prosze..?
  • Anonim

Witam! Tak się składa, że w 2006 r. napisałem pracę magisterską pt. 13 Pułk Ułanów Wileńskich w Wojnie Obronnej 1939 roku. Można ją znaleźć na stronie - http://www.poland.biz.pl/historia/p... Ponad to tworzona jest duża monografia tego Pułku gdzie zamieszczone będą obszerne fragmenty z mojej pracy magisterskiej. Nie wiem kiedy powstanie - w każdym razie powstaje ona m.in. przy generalnym udziale rtm. Edwarda Mazura dowódcy Kieleckiego Ochotniczego Szwadronu Kawalerii im. 13 Pułku Ułanów Wileńskich.
  • Łukasz Kopera

Witam serdecznie,
    poszukuję również informacji na temat 13 Pułku Ułanów Wileńskich, służył tam mój dziadek w latach 30. mam jego piękne zdjęcie, chciałbym znaleźć coś więcej, głownie chodzi mi o potwierdzenie jego służby tam, a więc jakichś dokumentów poborowych, list, no i fotografii też.
    Bardzo proszę o jakąś podpowiedź. Przeczytałem tu o monografii, która miała powstać.. czy powstała?
| |

Inspiruje, bawi, daje do myślenia... Regulamin grona Historia: 1.Dyskryminacja na tle rasowym, na...

Fotki

Miejsca grona (0)