Historia [2992]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Szukam osób, które zdają/zdawały nową maturę z historii. Jakie studia wybraliście, z jaką liczbą punktów, czy jest bardzo trudno zdać i dostać się na studia itp. itd.
  • Anonim

Zdawałem w tym roku.

82% z rozszerzonej.

Historia UW, dzienna - dostałem się w drugiej turze rekrutacji (ponoć to wina limitów nałożonych na I turę - tak mi tłumaczył Pan, u którego składałem papiery. Normalnie dostałbym się już w I turze, bez problemów)

Uczyłem się w zasadzie tylko historii. Od końca sierpnia godzinę dziennie sobie czytałem średnio 2-3 razy w tygodniu. Żadnych notatek - samo czytanie. Skończyłem z nauką koło marca (?). Żadnych podłych repetytoriów. Markiewicz, Chwalba, Wyczański, Samsonowicz, Zieliński, Tazbir, etc, etc.
  • Michaś

Podobnie jak przedmówca uzyskałem 82 % z historii. Tylko, że ja wylądowałem na historii na UJ.
    Ja uczyłem się również od września, czytając książki licealne+ do tego robiłem notatki oraz przeglądajłem co jakiś czas repetytorium (Chmaj). Ogólnie rzec biorąc matura z historii nie jest trudna. Jeśli się będziesz uczył ( a na dodatek lubisz historię) to nie powinieneś mieć kłopotu aby osiągnąć>70%
  • Anonim

Dodam jeszcze, że najważniejsza jest praca historyczna. Bez niej, realnie licząc nie przekroczysz 50%...
  • Szorstki

K**wa. A ja znowu miałem 1 pkt. za wypracowanie. Tak samo jak na próbnej.... Ja pierdole ...

42% z matury (ale prawie sie nie uczyłem za to - więc to jest dowód ze zdać jest łatwo, jeśli się chociaż trochę słucha na lekcjach).

A do stałem się na QL - Prawo Kanoniczne :D
  • Arek

Jako doświadczony maturzysta polecam wszystkim walczącym w tym roku, ażeby zarzucili naukę z podręczników licealnych, ponieważ wiedza w nich zawarta jest krótko mówiąc: niewystarczająca. Warto sięgać do książek dzięki którym wiedza staje się bardziej usystematyzowana, pozwalających szerzej spojrzeć na jakieś zagadnienia. Za przykład mogą
    posłużyć "Polska Piastów" i "Polska Jagiellonów" pana Jasienicy. Darowałbym sobie także nazbyt namiętne rozwiązywanie testów, lepiej skupić się na szlifowaniu umiejętności pisania wypracowania historycznego.
  • Marek

Ja też w tym roku zdawałem historię. Rozszerzoną zdałem na 80%. Jakoś specjalnie się nie uczyłem. To raz z książki, to jakieś wademekum, pisma historyczne. :) Nie ma co się bać.
  • Maniakes

>Arek napisał
    >"Polska Piastów" i "Polska Jagiellonów" pana
    >Jasienicy.

Problem z Jasienica jest taki, ze jego ksiazki sa naszpikowane subiektywnymi ocenami niektorych faktow. I pojawiaja sie zbyt czesto jak na dzielo popularno-naukowe. Lepiej juz sie uczyc z typowo podrecznikowych pozycji, jak seria Wydawnictwa Literackiego czy Trio.

• Anonim

Zaczęłam sie uczyć na początku lutego, głównie z repetytorium Chmaja i serii Radziwiłłówny i Roszkowskiego (ale to dopiero historia najnowsza). Polecam szczególnie Roszkowskiego, bo jeśli jesteś wzrokowcem - zapamiętasz mnóstwo rzeczy z samych podpisów plakatów, zdjęć itd. A dwa tygodnie przed maturą z tematów, które miałam gorzej opanowane (bo nie przepadałam za nimi) po przeczytaniu robiłam krótkie notatki. W sumie - 86% z rozszerzonej.

Ale mozna zacząć wcześniej - np. juz teraz; D

Powodzenia!
  • كوهام تسيان

ja właśnie zainwestowałem w Polskę Piastów i Jagiellonów korzystałem z nich wcześniej w bibliotece i uważam że sie przydadzą przy maturze ... zna ktoś książkę Henryka Zielińskiego "Historia Polski 1914-1939" z Ossolinum
  • Anonim

Nie bałam się matury, ale teraz zaczynam się zastanawiać, czy nie zdawać rozszerzonej...; ) a co macie zamiar robić po studiach?
  • Anonim

"zna ktoś książkę Henryka Zielińskiego "Historia Polski 1914-1939" z Ossolinum"

Bardzo dobra książka. Polecam.
  • Anonim

tak poza tym czytam podręczniki, jakich używamy w szkole (SOP) i kilku innych (m.in. Samsonowicza). poza podręcznikami trylogię Jasienicy i "Boże igrzysko" Daviesa - podobno pomocne, nauczyciel nam polecił
  • كوهام تسيان

>
    "zna ktoś książkę Henryka Zielińskiego "Historia Polski 1914-1939" z Ossolinum"

Bardzo dobra książka. Polecam.

nom dobra jest a to dzięki niej moja prezentacja (która była oparta w większej połowie na tej książce ) na temat walki o granice wschodnia zakończyła sie sukcesem heh a ta książka przywędrowała w moje ręce za grosze 12 zł :D
  • كوهام تسيان

a mojej klasie nauczyciel kazał przeczytać "Wierna rzekę" też bardzo dobra książka
  • Aneta

ja jestem na IV roku historii, i od 3 lat pomagam w przygotowaniach do matury z historii, i wszytskim maturzystom polecam na powtórki serie Notatki z lekcji p. M.Ciejki, są 4 części.
  • Narcyz

Ja jako kompedium do matury jesli chodzi o historię Polski mam 'Polskę na przestrzeni wieków' Nałęcza, Kizwaltera, Samsonowicza, Tazbira, Wyczańskiego, Chwalby, Paczkowskiego, Staszewskiego.
    Podobno świetne. Przydałoby się jeszcze coś do historii powszechnej, bo mam tylko serię pwn-owską.
  • ...R...

heh ja zdawalam w tym roku rozszerzona..40% i mam wrazenie ze gdybym sie nie uczyla to napisalam bym lepiej...powodzenia maturzystom
  • on an island

ja zdawałam w tym roku rozszerzoną - 78%uczyłam się z podręczników Nowej Ery i - zasadniczo głównie - z notatek z lekcji i fakultetów:) dostałam się na stosunki międzynarodowe UŁ, UJ i politologia UJ i AP - wybrałam politologię na UJ:)
  • Puer

ja 80% z hist rozszerzonej.. dostałem sie na politologię dzienna na uw.. bez zadnych problemow.. ale to bedzie malo miarodajne bo tam nie tylko hist licza...
| |

Inspiruje, bawi, daje do myślenia... Regulamin grona Historia: 1.Dyskryminacja na tle rasowym, na...

Fotki

Miejsca grona (0)