Historia [2992]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • MarcinK

Czy wiedzieliście że prawdopodobnie pierwowzorem Bonda był Polak ? czy może ktoś słyszał o podobnych asach naszego wywiadu ?

http://bellum.com.pl/polski-james-b...
  • Ritter von Nałęcz

Wiedzieliście, nie bez przypadku mam nick, jaki mam; )
    Artykuł ciekawy, pomijając szczegół, że błędy nagłówek - nie ma żadnych przekonujących dowodów nie tylko na to, że Sosnowski współpracował z sowietami, ale nawet na to, że wpadł w ich ręce. Ja myślę, że zginął we wrześniu '39, z rąk naszych, tego typu więźniów polecono zabić w razie ewakuacji placówki.
  • Wania

Tak, było takie ustne polecenie. Ale myślę raczej, że jak to się działo w wypadku wywiadu już nie raz, to jego sprawę zatajono, a potem tylko rozpowszechniano nieprawdziwe pogłoski.
    Ten człowiek był zbyt cenny dla wywiadu. Był to ekspert od III Rzeszy. Tym bardziej, że po powrocie został awansowany do stopnia majora i umieszczony w areszcie domowym, co wygląda na próbę ukręcenia łba sprawie. Co więcej, jego sprawę zaczęto ponownie rozpatrywać dopiero, gdy Abwhera zaczęła rozpowszechniać informacje dotyczące jego działalności w Niemczech, dyskredytując go. Spójrzmy więc na to z tej strony, że Niemcy mogli się zorientować się, że Jerzy Sosnowski (bo takie było jego prawdziwe nazwisko) mógł dalej pracować w wywiadzie, a był to skuteczny agent. Więc podjęli szeroką akcję dyskredytowania, żeby Polacy sami wykluczyli go z gry. Myślę jednak, że Polacy nie dali wiary temu i jeszcze pewnie gdzieś służył :) Jednakże są to moje przypuszczenia.

I taka ciekawostka :) Jest książka Bogusława Wołoszańskiego pod tytułem "Operacja Talos". Jej bohaterem jest taki człowiek jak on, mający podwójną tożsamość, prowadzący podwójne życie w III Rzeszy. Postać ewidentnie wzorowana na Jerzym Sosnowskim. Tam jego losy dzieją się jeszcze podczas drugiej wojny, kiedy miał szkolić cichociemnych. Jednakże jest to jedynie postać fikcyjna oparta na faktach autentycznych. Tym niemniej książkę polecam :)
| |

Inspiruje, bawi, daje do myślenia... Regulamin grona Historia: 1.Dyskryminacja na tle rasowym, na...

Fotki

Miejsca grona (0)