Historia [2992]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Szkoła Podstawowa - nagła reforma edukacji, skończyliśmy na rozbiorach (o ile mnie pamięć nie zawodzi)
    Gimnazjum - bez usprawiedliwienia - skończyliśmy na zamachu na Fryderyka I
    Liceum - nasz nauczyciel był pasjonatem bez doświadczenia - nawet nie doszliśmy do 1918 r.!!!

Jak pytam się znajomych, czy z reformy czy sprzed reformy, naprawdę w niewielu polskich szkołach udaje się przerobić choćby II wojnę światową!!! O PRL nie wspomnę...

Ja sama choć to szokujące, łapie się na brakach w wiedzy (no bo skąd ta wiedza, skoro o II w.ś. wiem tylko tyle ile dowiedziałam się na jęz.polskim, z okazji rocznic i programów tematycznych na ten temat oraz... amerykańskich filmów!; /
    Ostatnio nawet kupiłam podręcznik do historii - mam zamiar go przerobić, żeby kiedyś wstydu nie było... jak czas na to pozwoli. No właśnie - uczcie się dzieciaczki póki możecie i przynosi wam to korzyści - ja pieniędzy nie zrobię na swojej znajomości historii - tak więc, żałuje strasznie, ale na liście moich priorytetów z przymusu musi znajdować się na ostatnim miejscu...

Czy wy też tak mieliście??? Nie uważacie, że w polskich szkołach za dużo czasu poświęcą się na antyk i wojny Kserksesa??? Na dodatek i tak połowę się zapomina... Gdzie tkwi błąd? Może to nauczyciele nie potrafią się sprężyć??
  • Anonim

>scattered thoughts napisała:

>Gimnazjum - bez usprawiedliwienia - skończyliśmy na
    >zamachu na Fryderyka I
    Ups, coś mi się pochrzaniło, miało być Franciszku Ferdynandzie czyli zamachu w Sarajewie
  • Gorszkof

Po pierwsze zawsze się zapomina bez powtarzania. Ze wszystkim tak jest. Po drugie trzeba zaczynać od początku przecież i często czasu nie starcza. Nie można też przecież z materiałem zapieprzać, bo się nic nie zapamięta.
  • Köttbullar

Ja tez w żadnej szkole nie zrobiłem programu, choc w gimnazjum i liceum byłem w klasach humanistycznych. Ale to nie jest wina nauczyciieli- program historii jest bardzo szeroki, nie da sie go zrealizowac w 2, a nawet 3 godziny tygodniowo.
  • Anonim

a ja mam dwa pytania poglądowe dla licealistów.
    Jak was uczono o Powstaniu Warszawskim?
    a jak o przyczynie rozbiorów?
  • Gorszkof

Hmm, ale dla tych co już to mieli w liceum tak? To ja jeszcze nie miałem.
  • Marta Ryszewska

Obecnie jako licealistka nie jestem w stanie odpowiedzieć na powyższe pytanie z racji tego, iż nie przerobiłam jeszcze tego materiału. Co do tematu to zgadzam się z opinią wyżej, iż materiału z historii nie da się przerobić w szkole w 3 lata w 2-3 h/tyg. W 1kl LO miałam 2h/tyg i skończyliśmy na rozbiciu dzielnicowym. Obecnie mam 3h/tyg. Jestem na profilu z rozszerzoną historią. Uważam, że aby przerobić cały materiał potrzeba dużo pracy i wysiłku w domu.
  • Anonim

no tak ta nasza edukacja, od starożytnej Grecji...a potem na studiach to samo ale już inaczej przekazane, na luzie i fajniej.

a w jakim duchu są pisane podręczniki do historii? jest np krytyka chrystianizacji czy może patriotyczne podejście do piastów?
  • Owen

Hmm... ja tam w I klasie przerobiłem całe średniowiecze (2h/tyg.). Sporo zależy od nauczyciela, ilości lekcji, zaangażowania klasy i jakiśtam pierdółek, które bywają dość ważne.
    Reforma może nie, ale obowiązkowa i dodatkowa lekcja z historii by się przydała.
  • Anonim

>ZAWISZA napisał
    >no tak ta nasza edukacja, od starożytnej Grecji...a potem
    >na studiach to samo ale już inaczej przekazane, na luzie i
    >fajniej.
    >
    >a w jakim duchu są pisane podręczniki do historii? jest np
    >krytyka chrystianizacji czy może patriotyczne podejście do
    >piastów?

Są suche fakty. Na ocenę historii nie ma czasu :)
  • Zlatan Pique

Starozytnosc i sredniowiecze powinno byc na I semestr. Nowozytnosc przez drugi semestr...Generalnie wiek XIX powinien konczyc sie w I semestrze II roku.. . Wiek XX od drugiego semestru 2 klasy liceum. Takie powinny byc priorytety.
  • Anonim

w Polsce powinna być rewolucja systemu edukacji i tyle. Rodem z reform Jędrzejewiczów. Powinno być mnóstwo historii, mnóstwo W-F do tego przysposobienie obronne, j. polski i j. angielski a dalej resztę powinien dobierać sobie uczeń. I Szlus. Polska szkoła musi być tylko kuźnią patriotów a nie matematyko-chemików, ci niech będą zapaleńcami-ochotnikami i zdobywają szlify przygotowujące ich na studia. Do należy sprywatyzować całe szkolnictwo i wprowadzić strategicznego sponsora dla ogólno-polskiej fundacji, która organizowałaby zawody sportowe, olimpiady tematyczne etc.
  • Gorszkof

I na pewno wywalić gimnazjum, które jest niepotrzebne. Zabiera tylko czas.
  • Anonim

>Gorszkof napisał
    >I na pewno wywalić gimnazjum, które jest niepotrzebne.
    >Zabiera tylko czas.

Niestety to niemożliwe. Celem reformy edukacji było przystosowanie naszego systemu do systemów zachodnich (czyli podział na 3 stopnie edukacji). Jest to fatalna zmiana bo w 3 lata (ani tym bardziej a 2,5) nie da się zamknąć jednego cyklu edukacyjnego
  • DUCH

>ZAWISZA napisał
    >w Polsce powinna być rewolucja systemu edukacji i tyle.
    >Rodem z reform Jędrzejewiczów. Powinno być mnóstwo
    >historii, mnóstwo W-F do tego przysposobienie obronne, j.
    >polski i j. angielski a dalej resztę powinien dobierać
    >sobie uczeń. I Szlus. Polska szkoła musi być tylko
    >kuźnią patriotów a nie matematyko-chemików, ci niech
    >będą zapaleńcami-ochotnikami i zdobywają szlify
    >przygotowujące ich na studia. Do należy sprywatyzować
    >całe szkolnictwo i wprowadzić strategicznego sponsora dla
    >ogólno-polskiej fundacji, która organizowałaby zawody
    >sportowe, olimpiady tematyczne etc.

Głupota!! Polska szkoła powinna być kuźnią ,ale intelektualistów a nie oszołomów zgadzam się z przedmówcami.
  • Anonim

>DUCH napisał

>Głupota!! Polska szkoła powinna być kuźnią ,ale
    >intelektualistów a nie oszołomów zgadzam się z
    >przedmówcami.

kuźnia intelektualistów na poziomie gimnazjum? buahahah
    z resztą nie powinieneś pisać o intelekcie bo jesteś pierwszym jego przeciwnikiem.
  • Gorszkof

Według mnie powinna być podstawówka 6 letnia (przerabiamy cały materiał ze wszystkich przedmiotów) i potem profilowane liceum (każdy wybiera takie przedmioty jakie mu pasują i nie ma np. chemii w klasach humanistycznych)
    Duch, powiedz gdzie w projekcie Zawisza jest miejsce dla oszołomów?
  • Korek

To gimnazjum to wielkie owalanie się. Ci co się nei ucyzli w podstawówce mają gorzej, bo w gimnazjum już tępią. Co historii w podstawówce i gimnazjum sie wyrobiło, z licuem coś zostawało na 3 klasę. Ale i tak powtórka. Podstawówka od starożtyności do czasów współczesnych szybko. Gimnazjum omówienie co ważniejszych rzeczy a w liceum trcohe bardziej szczegółowo ale do szczególowości to daleko, chyba ,ze sie ma dobrego nauczyciela historii. Myslałem, ze w liceum nie miałem takich dobrych nauczycieli od historii. Widzę po postach, ze się myliłem. To ja chciałem więcej
  • Narcyz

>Gorszkof napisał
    >Według mnie powinna być podstawówka 6 letnia (przerabiamy
    >cały materiał ze wszystkich przedmiotów) i potem
    >profilowane liceum (każdy wybiera takie przedmioty jakie mu
    >pasują i nie ma np. chemii w klasach humanistycznych)

Takie podejście byłoby ok, moim zdaniem. Tylko żeby to działało w obie strony; w klasach np. fizycznych żeby nie było historii, albo była w bardzo ograniczonym zakresie.

• Judyta

Ja miałam w liceum cztery podręczniki na rok i założenie było cztery tematy na jednej lekcji, przy czym nie omawialiśmy nawet wstępu do pierwszego.
| |

Inspiruje, bawi, daje do myślenia... Regulamin grona Historia: 1.Dyskryminacja na tle rasowym, na...

Fotki

Miejsca grona (0)