Historia [2992]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Jest to temat dla osób , które poszukują książek/artykułów/stron www/fotografii i filmów historycznych.
  • Anonim

poszukuje info o Akcji pod Celestynowem opisanym w ksiazce Kamińskiego " Kamienie na szaniec"
  • Kylo

Poszukuję książki T. Manteuffela Historia Powszechna Średniowiecze
  • Anonim

>Kylo napisał
    >Poszukuję książki T. Manteuffela Historia Powszechna
    >Średniowiecze

allegro i księgarnie....

• Xavras Wyzhryn

A ja poszukuję książki Wojciecha Polaka "O Kreml i Smoleńszczyznę. Polityka Rzeczypospolitej wobec Moskwy w latach 1607-1612".

Książki nie ma ani na allegro ani w księgarniach :P

Z tego, co wiem, większość nakładu rozeszła się w 1996 roku na targach książki historycznej we Wrocławiu... Może ktoś stamtąd ja zobaczy w jakimś antykwariacie...
  • Anonim

>Kylo napisał
    >Średniowiecze

Dodatkowo każda biblioteka sztuka chyba 79zl, np ksiegarnia prus...liber
  • Anonim

>Elli napisał
    >A ja poszukuję książki Wojciecha Polaka "O Kreml i
    >Smoleńszczyznę. Polityka Rzeczypospolitej wobec Moskwy w
    >latach 1607-1612".

Ta ksiazka jest w BUWie.
  • Xavras Wyzhryn

To wiem, ale ja chcę na własność, taki już dziwny jestem...

Ale dzięki :)
  • Anonim

mam mnustwo ksiazek historycznych, lubie ten przedmiot:D
  • Anonim

><-Marcin-> napisał
    >poszukuje info o Akcji pod Celestynowem opisanym w ksiazce
    >Kamińskiego " Kamienie na szaniec"

u Anny Borkiewcz Celinskiej "Batalion Zoska" i pewnie u Strzembosza w Akcjach dywersyjnych. A jak masz czas i chec na źrodla to Archiwum Akt NOwych
  • ada

• Anonim

a ja poszukuję odpowiedzi na pytanie kim był "chargedeafaires" ?
  • Posen WLKP

olga a czy to napewno jeden wyraz??
  • Anonim

tak, wydaje mi się, że tak się określa(ło) jakąś osobę związaną z dyplomacją. ale kurde szukam i nic. może ktoś zna francuski i chociaż mógłby to przetłumaczyć?
  • Docent :D

Jest na pewno w wikipedii ...

http://www.wikipedia.org

zarówno w wwersji polskiej jak i angielskiej , umieściłbym tu bezpośredniego linka ale je odzuca
  • Posen WLKP

patrzac na to to bym powiedzial ze to bobek of spraw zagranicznych
  • Anonim

oczywiscie ze to nie jest jeden wyraz. charge des affaires, chyba tak to sie pisze.
  • Xavras Wyzhryn

Chargé d'affaires (z fr. odpowiedzialny za sprawy). Występują dwa rozumienia tego pojęcia:

1. Szef misji dyplomatycznej trzeciej (najniższej) klasy. Inaczej Chargé d'affaires en pied - zwykły chargé d'affaires (en pied - "na piechotę, chodzący"). Używana jest także nazwa chargé d'affaires en titre. Chargé d'affaires en pied akredytowany jest przy ministrze spraw zagranicznych kraju, w którym znajduje się placówka dyplomatyczna, przez ministra spraw zagranicznych kraju, który urzędnik ten ma reprezentować. Instytucja chargé d'affaires en pied powstała na mocy ustaleń kongresu wiedeńskiego i choć dziś jeszcze używana, to jednak jest już rzadkością. W odróżnieniu od ambasadorów składa on listy wprowadzające (lettres d'introduction) ministrowi spraw zagranicznych państwa przyjmującego. [Art. 14 Konwencji o stosunkach dyplomatycznych].

2. Chargés d'affaires ad (per) interim - tymczasowy chargé d'affaires, który zastępuje szefa misji dyplomatycznej wyższej klasy podczas jego nieobecności w kraju przyjmującym (kiedy opuszcza on - czasowo lub na stałe - swoją placówkę, bądź też oczekuje przybycia swojego następcy). Najczęściej jest nim najwyższy stopniem członek personelu dyplomatycznego misji. Niektóre kraje nadają chargés d'affaires ad (per) interim tytuł ministra; urzędnikowi takiemu ponadto przysługują przywileje i immunitety identyczne jak w przypadku ambasadorów. Podobnie bowiem jak oni jest on reprezentantem kraju, który delegował go na placówkę. [Art. 19 Konwencji o stosunkach dyplomatycznych]
  • Anonim

dziękuję :)
    francuskiego się nigdy nie uczyłam. Teraz już wiem, dlaczego nie mogłam tego odszukać - po prostu źle zapisałam...
    dziekuję raz jeszcze
  • Anonim

>Kylo napisał
    >Średniowiecze

na allegro za ok 20 zl mozna juz znalezc :)
| |

Inspiruje, bawi, daje do myślenia... Regulamin grona Historia: 1.Dyskryminacja na tle rasowym, na...

Fotki

Miejsca grona (0)