- 1
- 2
-
Onna
Co sądzicie o tej dynastii? Ja osobiście uwielbiam ten ród, wszystko co z nim związane, wydaje mi się takie... ciekawe. A może ktoś z Was oglądał serial Dynasta Tudorów na HBO (obecnie jest przerwa w jego emisji, ponieważ nowa seria dopiero się ukazała)?
Tak jeszcze na marginesie, to witam wszystkich Gronowiczów :-) -
Anonim
Ah ta mentalność małych dzieci które są zafascynowane wszystkim co jest emitowane w telewizji.
Do tego serialu nie ma jak podchodzić od strony historycznej, ponieważ ogranicza się on tylko do spraw łóżko-zdrada-łóżko.
Zaś ta dynastia niczym się nie wyróżniła.
Pozatym powinno się zachować jakiś dystans do seriali HBO, ponieważ w większości są one na podstawie książek przygodowych, a faktów z historii jest dosyć mało. -
Onna
>OH napisał
>Ah ta mentalność małych dzieci które są zafascynowane
>wszystkim co jest emitowane w telewizji.
>
>Do tego serialu nie ma jak podchodzić od strony
>historycznej, ponieważ ogranicza się on tylko do spraw
>łóżko-zdrada-łóżko.
>
>Zaś ta dynastia niczym się nie wyróżniła.
>
>Pozatym powinno się zachować jakiś dystans do seriali
>HBO, ponieważ w większości są one na podstawie książek
>przygodowych, a faktów z historii jest dosyć mało.
Ale ja piszę o serialu tak na marginesie, interesuje mnie co inni myślą o samej dynastii. Poza tym wiem, że seriale HBO i ich... hmm... treść (nie wiem jak to nazwać) często odbiega od faktów. -
Tak nie przesadzaj, skoro się interesuje to dobrze. Akurat o nich nie wiem nic ale nie rozumiem czemu ją krytykujesz.
-
-
ogółem popieram OH w kwestii Tudorów. Mnie nie ciekawią. Heretycy, okrutnicy, głupcy, dzięki.
-
Anonim
>Gorszkof napisał
>Tak nie przesadzaj, skoro się interesuje to dobrze. Akurat
>o nich nie wiem nic ale nie rozumiem czemu ją krytykujesz.
Taka moja natura chora. -
Carolly Ericson napisala rewelacyjną książkę - biografię Elżbiety I - chyba najwybitniejszej władczyni z tej dynastii i bardzo barwnie opisala zarówno rzady, jak i zycie Elżbiety.
z jednej strony pokazuje jej zalezy, z drugiej nie upieksza i opisuje te niekoniecznie dobre cechy królowej.
jezeli już interesuja cię Tudorzy, to sięgnij po te książkę, nie zawiedziesz się, a może zainteresuje cię nie tylko ta dynastia, ale i caly ten okres w Anliii - dla mnie osobiście fascynujący. poczynając od wojny dwóch róz, a na śmierci Elżbiety kończac
choć i póxniej było ciekawie...:) (na przykład spróbuj doszukać się, dlaczego wybuchła wojna stuletnia - ale nie szukaj powodów politycnych, ale prywatnych - a były takie, były :D) -
wojna stuletnia, czy wojna Dwóch Róż, to klasa sama w sobie, to trzeba przyznać.
-
Anonim
Nienawidze historii Angli, nienawidze Anglii, Anglików...ale kawe mają niezłą!
-
Nie tam, lepsza jest ryba z frytkami. a Anglicy niech sobie żyją. Bardziej Rosji nie lubię.
-
ja za to historię Anglii lubię. Samych Anglików nie.
Lubie jeszcze historię USA, Niemiec, Rosji, Turcji i Węgier... -
Anonim
Niech mi ktos znajdzie jakas ciekawa literautre dla sredniowiecza, bo tego okresu serdecznie nie cierpie, i nie sadze by sie zmienilo. Generalnie lepiej cos popularno-naukowego typu Ceramowskie "Bogowie, groby, uczeni" jesli chodzi o starozytnosc...
-
Anonim
-
Anonim
Za Jasienice jeszcze sie nie zabierałem. No moze poza Rozwazaniami o wojnie domowej, ale mi sie nie podobaly(nie chodzi o poglądy, tylko jezyk i tresc - dla mnie była nudna). Jak bede mial moze kiedy troche wiecej czasu to przejade historie jasieniczowską... -
Anonim
>The Special One napisał
>Niech mi ktos znajdzie jakas ciekawa literautre dla
>sredniowiecza, bo tego okresu serdecznie nie cierpie, i nie
>sadze by sie zmienilo. Generalnie lepiej cos
>popularno-naukowego typu Ceramowskie "Bogowie, groby,
>uczeni" jesli chodzi o starozytnosc...
>
no to polece ci mega super książkę. D. Piwowarczyk Obyczaj rycerski w Polsce późnośredniowiecznej (XIV-XV wiek) jak dla mnie mistrzostwo świata. -
Łukasz
"Dynastia Tudorów" to moim zdaniem niezbyt udany serial. Reklamowany jako odpowiedź stacji showtime na "Rzym" ogromnie mnie zawiódł. Bynajmniej nie chodzi tutaj o wyraźnie widoczny brak środków w porównaniu z tym drugim serialem. Jak ktoś wcześniej zauważył trochę za dużo tam zdrad itp. jakby sama obecność gołego tyłka na ekranie mówiła o jakości. Henryk VIII wygląda jakby go wypuścili z boysbandu + kilka rażących niedoróbek historycznych.
Mnie osobiście całość nie przekonuje, chociaż znajduje też jaśniejsze elementy np. rola Sama Neila jako kardynała Thomas Wolsey`a.
Jeżeli chodzi o nowe seriale historyczne to tylko i wyłączne HBO, "John Adams" udał się im bardzo dobrze. -
Pasut
>Avallac'h napisał
>ogółem popieram OH w kwestii Tudorów. Mnie nie ciekawią.
>Heretycy, okrutnicy, głupcy, dzięki.
Angole głupie. Królowi się zachciało seksić to sobie religie nową utworzył -
Akurat to powierzchowna ocena.
Powodów sporo:
- sprawa Anny Boleyn,
- Kościół hamował przemiany gospodarcze,
- sekularyzacja dóbr kościelnych była bardzo opłacalna,
- Henryk VIII postanowił zejść na drogę polityki antycesarskiej,
- Poparcie tzw. Gentry wobec reformacji. -
Michał
"Henryk VIII krwawy tyran z Rayem Winstonem" jest o niebo lepszy
Poza tym zerwanie z Rzymem - jakby papież dal rozwód to do zerwania by nie doszło. -
Anonim
e tam walić Tudorów. Teraz ma wyjść nowa część Rzymu-podobno kinowa:))))))
- 1
- 2