Historia [2992]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Onna

Co sądzicie o tej dynastii? Ja osobiście uwielbiam ten ród, wszystko co z nim związane, wydaje mi się takie... ciekawe. A może ktoś z Was oglądał serial Dynasta Tudorów na HBO (obecnie jest przerwa w jego emisji, ponieważ nowa seria dopiero się ukazała)?

Tak jeszcze na marginesie, to witam wszystkich Gronowiczów :-)
  • Anonim

Ah ta mentalność małych dzieci które są zafascynowane wszystkim co jest emitowane w telewizji.

Do tego serialu nie ma jak podchodzić od strony historycznej, ponieważ ogranicza się on tylko do spraw łóżko-zdrada-łóżko.

Zaś ta dynastia niczym się nie wyróżniła.

Pozatym powinno się zachować jakiś dystans do seriali HBO, ponieważ w większości są one na podstawie książek przygodowych, a faktów z historii jest dosyć mało.
  • Onna

>OH napisał
    >Ah ta mentalność małych dzieci które są zafascynowane
    >wszystkim co jest emitowane w telewizji.
    >
    >Do tego serialu nie ma jak podchodzić od strony
    >historycznej, ponieważ ogranicza się on tylko do spraw
    >łóżko-zdrada-łóżko.
    >
    >Zaś ta dynastia niczym się nie wyróżniła.
    >
    >Pozatym powinno się zachować jakiś dystans do seriali
    >HBO, ponieważ w większości są one na podstawie książek
    >przygodowych, a faktów z historii jest dosyć mało.

Ale ja piszę o serialu tak na marginesie, interesuje mnie co inni myślą o samej dynastii. Poza tym wiem, że seriale HBO i ich... hmm... treść (nie wiem jak to nazwać) często odbiega od faktów.
  • Gorszkof

Tak nie przesadzaj, skoro się interesuje to dobrze. Akurat o nich nie wiem nic ale nie rozumiem czemu ją krytykujesz.
  • Ritter von Nałęcz

ogółem popieram OH w kwestii Tudorów. Mnie nie ciekawią. Heretycy, okrutnicy, głupcy, dzięki.
  • Anonim

>Gorszkof napisał
    >Tak nie przesadzaj, skoro się interesuje to dobrze. Akurat
    >o nich nie wiem nic ale nie rozumiem czemu ją krytykujesz.

Taka moja natura chora.
  • la stregha...

Carolly Ericson napisala rewelacyjną książkę - biografię Elżbiety I - chyba najwybitniejszej władczyni z tej dynastii i bardzo barwnie opisala zarówno rzady, jak i zycie Elżbiety.
    z jednej strony pokazuje jej zalezy, z drugiej nie upieksza i opisuje te niekoniecznie dobre cechy królowej.

jezeli już interesuja cię Tudorzy, to sięgnij po te książkę, nie zawiedziesz się, a może zainteresuje cię nie tylko ta dynastia, ale i caly ten okres w Anliii - dla mnie osobiście fascynujący. poczynając od wojny dwóch róz, a na śmierci Elżbiety kończac
    choć i póxniej było ciekawie...:) (na przykład spróbuj doszukać się, dlaczego wybuchła wojna stuletnia - ale nie szukaj powodów politycnych, ale prywatnych - a były takie, były :D)
  • Ritter von Nałęcz

wojna stuletnia, czy wojna Dwóch Róż, to klasa sama w sobie, to trzeba przyznać.
  • Anonim

Nienawidze historii Angli, nienawidze Anglii, Anglików...ale kawe mają niezłą!
  • Gorszkof

Nie tam, lepsza jest ryba z frytkami. a Anglicy niech sobie żyją. Bardziej Rosji nie lubię.
  • Ritter von Nałęcz

ja za to historię Anglii lubię. Samych Anglików nie.
    Lubie jeszcze historię USA, Niemiec, Rosji, Turcji i Węgier...
  • Anonim

Niech mi ktos znajdzie jakas ciekawa literautre dla sredniowiecza, bo tego okresu serdecznie nie cierpie, i nie sadze by sie zmienilo. Generalnie lepiej cos popularno-naukowego typu Ceramowskie "Bogowie, groby, uczeni" jesli chodzi o starozytnosc...
  • Anonim

Jasienicy płody są dosyć ciekawe,
  • Anonim

Za Jasienice jeszcze sie nie zabierałem. No moze poza Rozwazaniami o wojnie domowej, ale mi sie nie podobaly(nie chodzi o poglądy, tylko jezyk i tresc - dla mnie była nudna). Jak bede mial moze kiedy troche wiecej czasu to przejade historie jasieniczowską...
  • Anonim

>The Special One napisał
    >Niech mi ktos znajdzie jakas ciekawa literautre dla
    >sredniowiecza, bo tego okresu serdecznie nie cierpie, i nie
    >sadze by sie zmienilo. Generalnie lepiej cos
    >popularno-naukowego typu Ceramowskie "Bogowie, groby,
    >uczeni" jesli chodzi o starozytnosc...
    >

no to polece ci mega super książkę. D. Piwowarczyk Obyczaj rycerski w Polsce późnośredniowiecznej (XIV-XV wiek) jak dla mnie mistrzostwo świata.
  • Łukasz

"Dynastia Tudorów" to moim zdaniem niezbyt udany serial. Reklamowany jako odpowiedź stacji showtime na "Rzym" ogromnie mnie zawiódł. Bynajmniej nie chodzi tutaj o wyraźnie widoczny brak środków w porównaniu z tym drugim serialem. Jak ktoś wcześniej zauważył trochę za dużo tam zdrad itp. jakby sama obecność gołego tyłka na ekranie mówiła o jakości. Henryk VIII wygląda jakby go wypuścili z boysbandu + kilka rażących niedoróbek historycznych.
    Mnie osobiście całość nie przekonuje, chociaż znajduje też jaśniejsze elementy np. rola Sama Neila jako kardynała Thomas Wolsey`a.
    Jeżeli chodzi o nowe seriale historyczne to tylko i wyłączne HBO, "John Adams" udał się im bardzo dobrze.
  • Pasut

>Avallac'h napisał
    >ogółem popieram OH w kwestii Tudorów. Mnie nie ciekawią.
    >Heretycy, okrutnicy, głupcy, dzięki.

Angole głupie. Królowi się zachciało seksić to sobie religie nową utworzył
  • Ritter von Nałęcz

Akurat to powierzchowna ocena.
    Powodów sporo:
    - sprawa Anny Boleyn,
    - Kościół hamował przemiany gospodarcze,
    - sekularyzacja dóbr kościelnych była bardzo opłacalna,
    - Henryk VIII postanowił zejść na drogę polityki antycesarskiej,
    - Poparcie tzw. Gentry wobec reformacji.
  • Michał

"Henryk VIII krwawy tyran z Rayem Winstonem" jest o niebo lepszy

Poza tym zerwanie z Rzymem - jakby papież dal rozwód to do zerwania by nie doszło.
  • Anonim

e tam walić Tudorów. Teraz ma wyjść nowa część Rzymu-podobno kinowa:))))))
  • 1
  • 2
| |

Inspiruje, bawi, daje do myślenia... Regulamin grona Historia: 1.Dyskryminacja na tle rasowym, na...

Fotki

Miejsca grona (0)