Historia [2992]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • stacher

mysle, ze na odkryciach wlasnie dalo sie bardzo latwo zlapac. np ja pomylilem Corteza z Pizarro i napisalem, ze ten pierwszy podbił Peru:/ Coś tam się jeszcze na pewno znajdzie. Generalnie nastawilem sie na jakies tematy-szatany, a tu prosze - dość przyjemny. wybralem ten, pisalo sie lajtowo, poczekam na wynik.
  • Tomek

Warszawa-Jak "pokonać" rosyjskie imperium? Walerian Łukasiński i Franciszek Ksawery Drucki-Lubecki. Dwie drogi Polaków w Królestwie Polskim. Sympatyczny temacik, powiem szczerze.
  • Maniakes

Wszystkim warszawskim uczestnikom zazdroszcze przepieknego, smakowitego tematu ze sredniowiecza. W zeszlym roku nie bylo tak milego tematu z tej epoki.
  • Nea Holopainen

jest czego zazdroscic, pierwszy raz piszac taki typ pracy splodzilam pelne 8 stron drobnym pismem. uwazam to za osiagniecie. jakby bylo wiecej czasu... byloby lepiej.
    nawet ludzie ze specjalnoscia innej epoki brali ten temat :]
  • مـاكدالينا

Ja wybrałam Polska na tle Europy w latach 1918-1939r z uwzględnieniem gospodarki, polityki i kultury. Zapislam 4 stronki dalej nie pisałam raz ,że mi sie nie chcialo dwa ze juz wyczerpalam pomysly;]
  • Panterka

A z nowożytności był temat o prawach koronnych
    Z regionalnej: postawy mieszkańców Warszawy przed wybuchem powstania listopadowego
  • Rafamir

1W Siedlcach było Osiągnięcia polskiej archeologi o Aleksandrze Wielkim o Stosunkach Polsko Czeskich w Średniowieczu, porównanie ustroju Rzeczypospolitej Obojga nardów do innych krajów Europejskich, ugoda czy walka w z zaborcami, o emigracji i zabytki kultury sakralnej na Mazowszu z uwzględnieniem własnego regionu; )
    Ja pisałem Stosunki polsko-czeskie w średniowieczu
    10 stron rozlazłym pismem, ale zawsze
  • General Thomas von Kozakiewitsch

3 h na II RP to zdecydowanie za mało... Temat pewnie wymyślił Nałęcz.
    Szkoda, że w regionalnym nie było Warszawy pod okupacją niemiecką... BTW Mieliście w Łodzi fajny temat o zjednoczeniu Włoch.
  • al-hadżar al-asuad

tematy z Warszawy jak zwykle fatalnie sformułowane i ogólnie kiepskie;
    archeologia: jakiś zupełnie niezrozumiały bełt. "Czy archeologia zajmuje się tylko czasami zamierzchłymi?"
    starożytność: "Ateny za Peryklesa"
    średniowiecze: "Zakony rycerskie"
    nowożytność: z grubsza, to sejm w XVI i XVII wieku, ale temat był sformułowany tak tragicznie, że mnie powaliło. Wystapiło w nim słowo "zwornik"
    XIX - jakiś temat z kongresówki o zwalczaniu Rosji wg dwóch panów, których nazwisk nie pomnę
    XX - wspomniany już wyżej gdzieśtam
    reg - ludność Warszawy wobec powstania listopadowego
    parl - coś o sejmie królestwa polskiego podczas powstania listopadowego (a może też styczniowego)

3 tematy z powstań na osiem, paranoja

pisałem nowożytność. w sumie poza sposobem sformułowania tematu, bardzo sensowny. Ogólnie wrażenia dobre.
  • Anonim

Słuchaj, ja ci zazdroszczę tego o zakonach rycerskich - no super po prostu...
    W Kielcach za średniowiecza było ,,Kultura średniowieczna w Europie i Polsce''. No jaja jakies po prostu. Szkoda, że Azji lub Afryki nie dorzucili, to też przecież istotne!

Napisałem im w zakończeniu, że ,,to temat z którego można napisać niejedną ksiązke (i napisano - odsyłam przykładowo do T.Manteuffla, który jest wyjątkowo twórczym autorem w tej dziedzinie) i bardzo mi jest przykro, ale ze względu na objętość i czas pisania pracy nie jestem w stanie opisać wszystkich doniosłych przemian jakie zaszły w ciągu zaledwie 1000 lat w średniowiecznej Europie.'' Cytuję;)!!!

Pora pożegnać się z olimpiadą, hehe...:P Nie żałuję, w Kielcach strasznie idiotyczne te tematy, nie wiem kto jest za to odpowiedzialny, ale raczej -wg mnie- powinni go zmienić.
  • Anonim

Uwaga :))))))))))))))))))))))) )))))))))))))))))))))))

Mam do sprzedania piękne dwie wypchane teczki z testami maturalnymi z historii. Wszystko to nazbierałam uczęszczając na indywididualne lekcje historii/ wosu do profesora ,który wykłada w Katowicach i Białymstoku na wydziałach prawa. Testy w swojej treści marytorycznej zawierają przykładowe zadania maturalne, tysiące map, zdjęć postaci i miejsc hisotrycznych, pytań otwartych i zamkniętyCH, wykresów ITD. Wszystko co wystepuje na maturze zarówno z poziomu podstawowego jak i rozszerzonego.
    Do testów dorzuce jeszcze nowiutkie testy wsipu :)

zainteresowanych zapraszam na prv
    pozdrawiam
    M.

Ps. (1 teczkę mam również z wiedzy o społeczeństwie)
  • ~Niemira~

troll :/
    a ja mam 3563 kserówki dotyczące rumuńskojęzycznej literatury dotyczącej wczesnoarchaiczych reliktów kultury Samos z uwzględnieniem epoki fantasmagorycznych zdobień ceramiki orientalizującej. wszystkich zainteresowanych zapraszam na priv :*
  • adam

W podlaskim tez dali trudne tematy, ale gdzie teraz mozna spotkac cos latwego :// Ja pisalem na chyba najlatwiejszy temat: ''Ksztalowanie sie terytorium panstwa polskiego w czasie panowanie dynastii Piastow'' , a z mojej epoki nowozytnej: '' Kultura materialna i duchowa polskiego baroku'' i o czym tu pisac? :// Ale mam nadzieje ze praca przejdzie i teraz rycie do okregowego w styczniu ... :]
  • al-hadżar al-asuad

Zgoda Karolu. Temat o zakonach rycerskich. Był w porządku (chociaż nie mój okres), ale reszta, albo głupia, albo bezsensownie sformułowana.
  • Mośka

Jest tu ktoś z lubelskiego? nie czytałam wszytskiego. u nas tematy ogólnie były raczej hmmm "nie aż takie fajne"; ) ja pisałam o polis greckich
  • Mośka

>Karol napisał
    >Słuchaj, ja ci zazdroszczę tego o zakonach rycerskich - no
    >super po prostu...
    >W Kielcach za średniowiecza było ,,Kultura średniowieczna
    >w Europie i Polsce''. No jaja jakies po prostu. Szkoda, że
    >Azji lub Afryki nie dorzucili, to też przecież istotne!

beznadziejny temat:/ a i u nas też był coś archeologią, bez przesady na mature archeologii sie nie uczę
  • Mośka

>Rafamir napisał
    >1W Siedlcach było Osiągnięcia polskiej archeologi o
    >Aleksandrze Wielkim o Stosunkach Polsko Czeskich w
    >Średniowieczu, porównanie ustroju Rzeczypospolitej Obojga
    >nardów do innych krajów Europejskich, ugoda czy walka w z
    >zaborcami, o emigracji i zabytki kultury sakralnej na
    >Mazowszu z uwzględnieniem własnego regionu; )
    >Ja pisałem Stosunki polsko-czeskie w średniowieczu
    >10 stron rozlazłym pismem, ale zawsze

jak to ale zawsze? to ile Ty chciałes napisać ?:D ja przez 3h non stop pisałam i tez gdzieś na 10 wyszło wiec to sie fizycznie raczej nie da wiecej napisać; D

• Mała Mi

mógłby ktos napisać na czym tak dokładnie polega 2 etap olimpiady?najlepiej ktoś kto go przeszedł..i proszę mnie nie odsyłać na stronę olimpiady bo juz tam byłam..bylabym wdzięczna bardzo
  • Tadek

Mnie wyszło 18. O zakonach.

Etap 2 polega na tym samym, co pierwszy tylko na większa skalę, poza tym jest trudniejszy.

Najpierw część pisemna. Wchodzisz na wielka salę, dostajesz kanapeczkę, batonika i soczek, kartkę i długopis. A tak, jeszcze tematy. Formą przypomina to trochę maturę. (komisja, jedna osoba w ławce, wszystko formalnie itd.) Jeśli napiszesz na co najmniej 3+ przechodzisz do etapu ustnego. Tam losujesz pytania na które odpowiadasz i mówisz o jednej z lektur, o która spyta Cię komisja. Zasadniczo ten etap to już rzecz nieprosta, bo w trzyosobowej komisji zdarza się że zasiada jakiś autorytet historyczny, a wtedy naprawdę musisz wiedzieć, co mówisz (ja miałem praktycznie same - w tym Tazbirową, ale to już zależy gdzie zdajesz). Pytania mogą być z największych hardcorów i nikogo tu nie obchodzi jaką masz specjalizację. Masz mówić ładnie, składnie i czarująco. A przy tym trzymać się tematu. Rozmowa o lekturach to miejsce dla Ciebie na krótką recenzję pracy autora, może jakąś mała polemikę. NIE opowiadasz o czym jest książka! Oni to doskonale wiedzą. Dlatego warto wybierać lektury z tematów, o których wie się naprawdę dużo. Ja swój 2 ustny wspominam bardzo miło. To była fajna rozmowa z inteligentnymi ludźmi. Tak, rozmowa, bo to o to tu chodzi. Musisz umieć sobie spokojnie podyskutować, wymienić sie poglądami. Nie ma się co denerwować bo nie ma nic do stracenia.
    Przyszedłem, na luzie, dowiedziałem się, że formuła jest zupełnie inna niż mi powiedziano, zdziwiłem się, obiecałem sobie, że skatuje historyczkę, wylosowałem pytania. Gadałem dwadzieścia minut o czymś o czym nie miałem pojęcia (dekolonizacja i rola kościoła w walce o niepodległość w zaborze Pruskim - koszmar mediewisty), a potem wyszedłem, dumny z siebie jak cholera. Oczywiście dalej się nie dostałem. Teraz mam druga szansę.

Ot i tyle. Tak to wyglądało w Warszawie.
  • Tadek

Zapomniałbym dodać. Chcesz przejść do 3? Jak na mój gust możesz się żegnać z życiem. To zadanie dla no-liferów. Pamiętam ogłoszenie wyników. Przeszli ludzie z nazwiskami z tytułowych stron podręczników (rodzinka) i paru klientów (zasadniczo wszyscy byli podobni) którzy, jestem pewien, dziewczyny widzieli głównie na .jpegach, a przyjaciół kojarzą jedynie z takim serialem. Generalnie historia nie może być Twoim hobby. Musi być Twoim życiem. Albo musisz mieć po prostu zajebistego farta.
| |

Inspiruje, bawi, daje do myślenia... Regulamin grona Historia: 1.Dyskryminacja na tle rasowym, na...

Fotki

Miejsca grona (0)