Historia Sztuki [1637]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Monik

studiuje ktos? chodzi mi o dzienne, jestem ciekawa jak naprawde tam jest, czy duzo trzeba sie uczyc itd...
  • Anonim

dobijają mnie pytanie w stylu "czy trzeba się dużo uczyć?" jak ktos sie nie chce uczyć to niech nie idzie na studia, bo i po co?
  • Monik

ale na niektorych kierunkach trzeba sie uczyc mniej a na innych wiecej. ja studiuje jesczze drugi kierunek, wiec wybierajac sie na nastepny chce wiedziec czy moge dac rade czy nie. chyba logiczne.
  • Monik

a tak poza tym jak nie mozesz mi nic sensownego odpowiedziec, to lepiej nie pisz nic
  • Anonim

dobra ponisło mnie :]
    nie spojrzałam, ze nie ejsteś maturzystką chcącą iśc po najmniejszej linii oporu, przepraszam więc.
    co do uam i hist.sztuki mam tam znajomych, którzy spokojnie łączątamtejszą hs z drugim kierunkiem i dają rade, więc chyba źle nie jest :)
  • Monik

najgorsze jest to, ze nawet na stronie instytutu nie odswiezyli informacji i porgram studiow jest przeterminowany, bo 5 letni. jedna znajoma mowi ze jest ciezko i trudno sie wyrobic, podobno nawet jest malo takich osob, ktore studiuja dwa kierunki. I opinia, ze to studia dla pasjonatow...trudno sie nie zgodzic;p
  • ... ...

ja sobie właśnie studiuje historie sztuki na UAMie na pierwszym roku i jednocześnie 2 kierunek: filozofie-życie publiczne...

mogę Tobie powiedzieć ze to jest całkiem do pogodzenia, tym bardziej że plan tak naprawdę układasz sobie sama... niestety organizacja w tym instytucie kuleje (sama widziałaś stronę internetowa:P)

a to, czy trzeba sie dużo uczyć to wbrew pozorom trudne pytanie... bo niektórzy uczą sie 3 tygodnie i nie mogą zdać koła, a inni dzień wcześniej i zdają.... także to kwestia umiejętności, podejścia itp.
    nie powiem tobie jak się ma kwestia egzaminów, ale pomimo ich bardzo małej liczby (2 na pierwszym roku w sesji letniej) są trudne i wymagają przygotowania!

zależy jeszcze jaki drugi kierunek chcesz podjąć, bo np. liczy się bardzo odległość między wydziałami - nie raz biegam przed całe miasto żeby na ćwiczenia zdążyć....

u mnie na roku jest ok. 15 osób studiujących 2 kierunki (liczba takich osób będzie wzrastać, bo staję się to normą)...

a co do tej opinii, że to studia dla pasjonatów to ciężko się zgodzić... u mnie na roku wylądowały przede wszystkim osoby które nie dostały się na ASP(co nie oznacza że nie są pasjonatami:D), ale też np. osoby które nawet nie zdawały historii sztuki na maturze (np. moja skromna osóbka), także kieruj sie przede wszystkim własnymi upodobaniami...

a skoro chcesz studiować dwa kierunki to tym bardziej spróbuj, nic nie szkodzi jak z jednego zrezygnujesz w trakcie studiów... i koniecznie załatw sobie indywidualna organizację studiów :)

może specjalnie nie rozwiałam Twoich wątpliwości, ale jakbym jeszcze mogła coś pomóc to pisz :)

pozdrawiam:))
  • Monik

Ja juz studiuje jeden, filozofie ogolna:P wlasnie, obawiam sie tego biegania po miescie bo te dwa wydzialy az tak blisko siebie nie leza. Ja wlasnie taka super pasjonatka nie jestem ale chcialabym studiowac cos jeszcze procz filozofii a sztuka nalezy do moich zainteresowan rowniez, no i chcialabym pracowac kiedys w muzeum. Jeszcze mysle nad historia archiwistyka ale ta informatyka tam co semestr mnie odstrasza.
  • ... ...

no to widze kolezanka z wydzialu :P wiesz nie wiem jak tam na ogolnej, ale liczba zajec u nas na zyciu publicznym i liczba egzaminow w porownaniu z HS wypada ogromna :D a ja calkiem sobie daje rade z tym podrozowaniem miedzy szamarzewem, niepodlaglosci, hcp a morasko :D

a ty chcesz wziasc HS jako drugi fakultet czy brac udzial w normalnej rekrutacji?

osobiscie polecam to drugie rozwiazanie...
    bo sa u nas wlasnie osoby ktore maja HS jako drugi fakultet i ciezka sprawa z tym....;/

pozdrawiam serdecznie;)
  • Monik

Poprawiam teraz mature z historii, rozszerzona oczywiscie i biore udzial w normalnej rekrutacji :P a co dalej to nie wiem, ale dostac sie chyba nie jest trudno?
  • ... ...

w tym roku nie bylo... wazne zebys miala rozszerzony polski, i dwa inne przedmioty nie bedace jezykiem obcym tez na poziomie rozszerzonym, albo historia sztuki- najlepiej rozszerzona bo za podstawe jest tylko 200pkt/400 :)
  • czarny kwadrat

Chciałabym w tym roku zdawać na historię sztuki, przeraża mnie jednak wizja niemieckiego, który nigdy nie był moją mocną stroną. I jeszcze łacina: mam szanse poradzić sobie jeśli nigdy wcześniej nie zetknęłam z tym językiem?
    Pozdrawiam!:)
  • Aleksandra

I jeszcze łacina: mam szanse poradzić sobie jeśli nigdy wcześniej nie zetknęłam z tym językiem?

co za pytanie
    skoro inni sobie radzą, to ty sobie nie poradzisz

ja musiałam uczyc się łaciny już od pierwszej klasie liceum
    i jakoś to poszło
    z tego co widziałam, lektoraty z łaciny na studiach są łatwiejsze
    podstawy, których uczysz się na pamięc, proste tłumaczenia + sentencje
    nie łam się
  • Poray

no właśnie. historia sztuki na UAM. sam robie to. tyle że we Wrocławiu. chciałbym się przenieść do Posen, bo wydaje się mi że macie dużo bardziej przodujących ludzi w zakresie krytyki i sztuki współczesnej. no np. dr Leszkowicz, dobry koleś. prof Dziamski, ale on chyba juz jest gdzie indziej. no i inni. czy rzeczywiscie macie bardziej współczesne podejście do metodologii i problematyki HS niz inne instytuty w Polsce? (chodzi mi ze np. ucząć sie o starej sztuce przed 19 wiekiem korzystacie także z obecnych publikacji zmieniających wizje tych okresów, a nie lektury autorstwa dziadów którzy nie mieli dystansu).
  • Sander

a czy mogłby ktos podac orientacyjnie jak trzeba było zdac mature by dostac sie na hs na uam?
  • ... ...

hmmm prof Dziamskiego juz nie ma !

w zeszłym roku na 600 możliwych do zdobycia pkt wystarczyło zdobyc 390! 400 maksymalnie do zdobycia za mature rozszerzona z historii sztuki, z czego jak ktoś zdawał tylko podstawową to 200 maksymalnie mozna uzyskac... jesli ktos nie zdawal tego przedmiotu na maturze to 2 wybrane inne przedmioty ktore nie sa jezykiem obcym nowozytnym punktowane kazdy rozszerzony po 200pkt podstawowe tylko 100 pkt, i do tego za 200 pkt rozszerzony jezyk polski, podstawowy polowa - 100 pkt...

ale z tego co sie orientuje to na calym UAMie d tego roku sa jakies inne przeliczniki...
    takze prosze sie tym nie sugerowac...
  • daniel kot

chciałbym odświeżyć temat- jak wygląda z rekrutacją teraz, tzn. czy trudno się dostać? czy j. niem. to tylko lektorat czy coś obowiązkowego? wybiera się ktoś w tym roku? : ))
  • grzanka

hej, mam pytanie, teraz studiuje na I roku hs w lublinie i chciałabym się jak najszybciej przenieść do poznania.. możecie mi coś poradzić? :)
| |

ars auro gemmisque prior- czyli sztuka cenniejsza niz zloto...

Fotki