-
Michalina Peruga
Jestem uczennicą liceum. Chodzę do nietypowej klasy, bowiem do klasy z maturą międzynarodową. Obowiązkowym komponentem w tym programie jest napisanie eseju na wybrany przez siebie temat na 4000 słów. Interesuję się sztuką i z tego właśnie przedmiotu chciałaby ów esej napisać.
Wymyśliłam już dwa tematy: "czy obiekty codzinnego użytku mogą być nazywane sztuką? o zmieniającej się funkcji sztuki" - coś takiego.
lub "nurt fantastyczny na przestrzeni lat".
Moje pytanie do was: czy przychodzą wam na myśl jakieś ciekawe kwestie warte poruszenia w takim eseju?
z góry dziękuję. -
lamalia
Co do przedmiotów użytkowych to na pewno artefakty, przełom XIX i XXw., gdzie artyści powoli starają się przemycić sztukę przez elementy wyposażenia wnętrz, potem Bauhaus, no i oczywiście Warhole i jego Factory. Trochę oklepane, ale przy jakimś fajnym ujęciu problemowym może być ciekawie. -
Michalina Peruga
dzięki; )
a może macie jeszcze jakieś inne propozycje do tematu eseju? -
lamalia
Witruwiusz "O Architekturze Ksiąg X" a architektura współczesna. Wydaje się być szerokie, ale tak naprawdę wnioski wyjdą klarowne, a poza tym trochę można to na swój rozum porównać, niekoniecznie szukając potwierdzeń naukowych, więc na esej się nadaje. -