Historia Sztuki [1637]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Nyu

Wiem ze watek o tym juz byl, lecz umarl smiercia naturalna i postanowilam go wznowic. Mysle, ze bedzie on przydatny wielu osobom, bo na tamtym niektore info moga byc powiedzmy "przeterminowane". Przebuszowalam chyba wszytski strony i fora majace cos wspolnego z hist. szt. na Uj ale nie znalazlam zadnych przydatnych informacji dla osoby bedacej chetna do studiowania tam. Zatem prosze drogie kolezanki (bo plec damska jak widze przewaza na tym forum;) ) o kilka rad i wskazowek jak dostac sie na ta jakze renomowana uczelnie. Bylam w sekretariacie zapytac sie co powinnam zdawac na maturze i pani mi powiedziala ze 2 z 3 przedmiotow: historia sztuki, polski, historia. To, ze hist.szt powinna byc rozszerzona to oczywiste, ale nie wiem jak z jezykiem polskim. Bo musze sie zdecydowac na jakim stopniu chce zdawac. A wiec blagam o info, najlepiej kogos kto niedawno przechodzil przez koszmar zdawania na studia o doinformowanie mnie; )
    Pozdrawiam i mam nadzieje ze nie dostane bury za dublowanie watku; )
  • sztukomanka .

Chętnie też czegoś się dowiem .

W tym roku też muszę przez to przejść .
    Myślę o UJ lub o UWr. Polski mam na rozszerzeniu, zastanawiam się jeszcze co z językiem ...
  • Sandra

Hej. Jesteś pewna że w tym roku będą brane pod uwagę wyniki z 2 przedmiotów?
    Czyli trzeba wybrać 2 przedmioty z pośród polskiego,hs i historii?
    Miałam nadzieje ze zasady będą takie same jak w zeszłym roku.:(
  • Nyu

Jak wiesz jakie byly w zeszlym roku to pisz bo ja pojecia nie mam xD a polskiego rozszerzonego wcale nie chce zdawac;/ bylabym szczesliwa jakby wystarczyl poslki na podstawie i hist. szt na rozszerzeniu. Zycie byloby wtedy takie piekne; /
  • Nyu

Blagam o pomoc z tym rozszezreniem bo do 15 musze sie okreslic czy chce czy nie chce; (
  • Olga

W informatorze maturalnym na rok 2010/2011 znajdziesz informację co, gdzie i na jakim poziomie:)
  • Colour the small one

wiesz to także bardzo często kwestia przeliczania punktów czasem wcale nie opłaca się bardziej poziom rozszerzony, najlepsze są rady wzięte z życia a nie informatorów, na pewno są bardziej przekonujące.
  • lamalia

Nie wiem nad czym się zastanawiać, gdy od zawsze rozszerzenie było bardziej punktowane przy składaniu papierów na studia. Im większy procent tym więcej punktów, im więcej punktów tym większe szanse na dostanie się na studia. I tak jest na każdej uczelni
  • Colour the small one

wiesz czasem nie ma co się przemęczać jeżeli nie ma takiej potrzeby, znaczy czasami lepiej napisać podstawę i napisać ją naprawdę dobrze niż napisać rozszerzenie przeciętnie, niewystarczająca dobrze. Często także jest tak że jak ma się do wyboru rozszerzenie lub podstawę np z trzech przedmiotów to można wybrać dwa rozszerzenia i jedną podstawę bo tak większość ludzi zrobi 80% osób w ten sposób dostaje się na studia, wcale nie ci z rozszerzeniami samymi.
  • lamalia

Też racja.
    Zależy kto z czego jest mocny i ile zostało do matury, jeśli decyduje się na rozszerzenie. Ja problemu nie miałam: polski i historia sztuki rozszerzenie, angielski na podstawie.
  • Christopher

Słuchajcie, a ja mam nieco inne pytanie :D
    Mianowicie, jak wygląda nauka języków na hist. szt. UJ? Wiadomo, że jest łacina. Jak wygląda? Nauka od podstaw, czy na jakimś poziomie już trzeba się łaciną posługiwać?

No i jakie możliwości nauki języków obcych nowożytnych? Jakie języki i od jakiego poziomu?

O ile się orientuje jest włoski. Bardzo chciałbym się uczyć tego języka na studiach. Czy jeśli nie miałem z nim żadnego kontaktu wcześniej, jest to możliwe? I znowu: Czy może już na jakimś poziomie trzeba nim operować?
  • Nyu

Jako że jestem na 1 roku mogę udzielić połowicznie kompetentnej odpowiedzi xd Łacinka jest od podstaw, na stacjonarnych uczy nas mgr Ewa Śnieżewska którą byliśmy straszeni, jednakże okazała się ok. Wymagająca, ale ugodowa i w miarę w porządku :) co do obcych to zaczynają się na 2 roku, więc na razie nie bardzo wiem jak to jest :)
  • mrgt

a kto w tym roku startuje na UJ?<:
  • Lo Ky

Ja startuję; >
  • mrgt

w porównaniu z poprzednim rokiem, to ruch tutaj jak w obuwniczym... czyżby tak mało osób się wybierało?>:
  • zuzanna

Myślę, że po prostu grono jest passe :)
  • mrgt

no ja rozumiem, ze fejsik teraz wygrywa w przedbiegach, ale tam akurat nie da sie zalozyc podobnych tematow (no bo niby gdzie?)
    zresztą juz rok temu twarzoksiazka byla popularna, a mimo to wiekszy ruch tu był p:
  • zuzanna

Trzeba by założyć stronę "historia sztuki" i założyć temat w zakładce "dyskusje", albo zrobić to na stronie UJ, ale nie wiem, czy mają jakąś oficjalną stronę.
    Niektóryz ludzie mają śmieszny lęk przed "obciachowym" gronem, które jest zajebiście wygodne, jeżeli chodzi o fora, pliki i inne takie. Na moim poprzednim kierunku studiów ludzie pozakładali milion forów na jakichś dziwnych stronach, bo "niektórzy nie mają grona i nie chcą go sobie zakładać!". Oczywiście skutek był taki, że nikt nic nie wiedział i zawsze kogoś omijały informacje.

To zaoofftopowałam.
  • Lo Ky

Ja trafiłam tu przypadkowo szukając jakiś informacji o historii sztuki na UJ :) Mam ambitny plan studiować tam od października (oby się udało!) i fajnie by było poznać jak najwięcej przyszłych kolegów z roku :)
  • mrgt

to świetnie, Lo Ky (: , pochwal się wynikami
  • 1
  • 2
| |

ars auro gemmisque prior- czyli sztuka cenniejsza niz zloto...

Fotki