-
Pheroome
tłumów widzę w tym roku nie ma; )
ja się wybieram pierwszy raz i podchodzę do tego raczej tak na luzie, by zobaczyć, jak to wygląda. Dopiero gdzieś na tydzień przed olimpiadą nauka zaczęła mi naprawdę sprawiać przyjemność (i wtedy udało mi się pochłonąć 330 stron Białostockiego w 10 godzin :D), więc wątpię, by mi dobrze poszła. Ale się zobaczy ^^
Czy wie ktoś z was może, jak powinniśmy zabrać się do przygotowywania części ustnej drugiego etapu? -
Em Ila
Najpierw wybierz temat (najlepiej niebanalny, dosyć oryginalny, ale też nie za obszerny, który nie pochłonie za dużo energii - cytat mojej mentorki. Czyli jak np. o van goghu- to jest fajnie i ciekawie, tyle że można się wyłożyć, tak dużo jest o nim książek i materiałów.). Jak już wybrany, to bibliografia. Książek dużo, ile się da. Jak bibliografia gotowa, to do czytania. Później plan całej wypowiedzi, poukładać sobie. Przygotowanie mniej więcej jak na ustną z polskiego.
Pisałam kilka dni temu eliminacje. Wypracowanie super, lekką ręką. Gorzej z ogólną wiedzą. Nie lubie się uczyć na pamięć, popełniłam błędy. Ciekawe czy niewybaczalne. -
Bania -
dostałam się do drugiego etapu :D może jest ktoś z Łodzi? Tak wogóle to trochę się pogubiłam czy dobrze rozumiem, że na drugim etapie jest i prezentacja i wypracowanie na 1 z pięciu podanych tematów ? Bardzo proszę o odpowiedź -
Pheroome
Ja również przeszłam!! Aż trudno mi w to uwierzyć :D
ale jestem z Lublina, nie z Łodzi; )
W drugim etapie prezentacja i wypracowanie są na pewno. Co do tego, czy tych tematów jest pięć, to nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że tak. -
-
Bania -
Gratuluję i życzę powodzenia :) może spotkamy się w Warszawie; ) ja idę jutro na konsultację w sprawie prezentacji :O a jak u was z tematami ? -
Burning Giraffe
Heeejo! :D
Też przeszłam pierwszy etap :>
Z tego, co wiem, w skład drugiego wchodzą trzy części:
- wypracowanie na jeden spośród 5 tematów
- prezentacja wybranego konspektu
- rozpoznawanie zestawów - pokazują Ci 2 zdjęcia i musisz powiedzieć o nich wszystko, co wiesz ( z przybliżonym czasem powstania włącznie; d)
-
sensitive art
Hej! Też przeszłam do II etapu. Teraz zaczynam przygotowywać temat własny już wybrałam. Ogrom pracy mnie trochę przeraża, ale kocham w tym siedzieć; ) Zwracam się do Bani też jestem z Łodzi; ) , więc nie jesteś już sama. -
Burning Giraffe
-
Bania -
super :D ciekawe ile bedzie ludzi ? a jak stoicie z prezentacjami ? ja na razie próbuję ogarnąć to wszystko , najgorsze te daty :O życzę powodzenia w nauce; ) -
Burning Giraffe
Oby jak najmniej, mniejszy stres :D Póki co, konspekt i bibliografię mam, teraz tylko wystarczy to sobie ładnie w głowie ułożyć i będzie git :>
-
mam trzy lata
hej, ktoś przeszedł do okręgowych? może macie jakieś przykładowe slajdy/tematy z do tegoż etapu?
w ogóle, bawi się ktoś poza mną w okręg w Krakowie? :D
pozdrawiam, zostawiam e-mail do kontaktu : angelodetortura@gmail.com
czekam na jakieś szybkie odpowiedzi. :D. -
Ewa Sz
-
Annna M
Witam wszystkich! Gratuluje tym, którym udało się przejść do kolejnych etapów! obecnie jestem w 1 kl, w przyszłym roku chciałabym startować w tej olimpiadzie, dlatego już teraz zaczęłam przeglądać dostępne książki. Stąd moje pytanie, czy macie może dostęp do jakiś testów lub tematów z poprzednich lat? Byłabym bardzo wdzięczna !; * -
Ewa Sz
Dobrze jest przejrzeć dokładnie ubiegłoroczne testy, bo pytania lubią się powtarzać.
http://www.zsplast.gdynia.pl/histor... tu są ,ale tylko 2 testy
Możesz jeszcze popytać swojej nauczycielki od woku, powinna mieć testy z poprzednich lat.
Poza tym najlepszym podręcznikiem przygotowawczym jest Sztuka i Czas
http://www.google.pl/url?sa=t&r... http%3A%2F%2Fmuzeum.torun.pl%2 Ffiles%2F12560361744add974e270 fb%2Foa_przyklady_zadan_plasty ka.doc&ei=IIYrT-6gG8-h-Qal1qCL Dg&usg=AFQjCNH7cOHGU4iUOrokN0Z nyBWgsMjs-w
pod powyższym adresem znajdziesz natomiast przykładową olimpiadę utworzoną z mieszaniny pytań z lat ubiegłych, masz tutaj wszystkie etapy pokazane -
Burning Giraffe
Polecam Białostockiego! Jest po prostu 100% szansa, że coś z tej książki pojawi się na zestawach :DD -
Annna M
-
Ewa Sz